وضعیت نامعلوم پالایشگاهی که با 30 درصد قیمت واقعی حراج شد

سرویس کرمانشاه - دو سالی می شود که واگذاری پالایشگاه نفت کرمانشاه، به یکی از جنجالی ترین و پرابهام ترین اقدامات سازمان خصوصی سازی کشور و مباحث رسانه ای استان کرمانشاه تبدیل شده است و وجود شبهات و حاشیه هایی که در این واگذاری از سوی نمایندگان و برخی مسئولان مطرح شده، سرنوشت مبهمی را برای پالایشگاه کرمانشاه رقم زده است. به نظر می رسد ارائه‌ی گزارش تفریغ بودجه سال ۹۶ توسط رئیس دیوان محاسبات کشور در روز دوشنبه 8 بهمن در صحن مجلس شورای اسلامی، دفتر تازه ای برای بررسی روند واگذاری پالایشگاه کرمانشاه بگشاید.

اهمیت پالایشگاه برای مردم کرمانشاه

خبر واگذاری پالایشگاه، مردم کرمانشاه را هم شُکه کرد. پالایشگاه نفت کرمانشاه که حدود 100 سال قدمت دارد و در زمان خودش دومین پالایشگاه کشور بوده است، برای کرمانشاهیان تنها به عنوان یک واحد صنعتی شناخته نمی شود. این مجموعه حالتی نوستالوژیک دارد و هزاران خاطره‌ی تلخ و شیرین را برای آنها تداعی می کند. پالایشگاهی که به خاطر موقعیت استراتژیکش با اینکه ده ها بار در هشت سال دفاع مقدس مورد حمله‌ی نیروی هوایی عراقی ها قرار گرفت و چندین شهید داد، هیچگاه تعطیل نشد. سرنوشت این پالایشگاه به عنوان گوشه ای از حافظه‌ی تاریخی کرمانشاهیان برای همه‌ی مردم اهمیت دارد.

بازگشایی پرونده‌ی تحقیق و تفحص

از همان سال 95 مخالفت ها با واگذاری پالایشگاه توسط مجمع نمایندگان استان آغاز گردید. به طوریکه در اسفند 95نمایندگان با ارسال نامه ای به مقام معظم رهبری خواستار توقف واگذاری پالایشگاه کرمانشاه شدند.

فروردین 96 تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری پالایشگاه کرمانشاه به بخش خصوصی در کمیسیون انرژی تصویب شد و چند ماه بعد تقاضای تحقیق و تفحص در جلسه علنی مجلس به تصویب نمایندگان رسید و بر این اساس کمیسیون اقتصادی، مسئول پیگیری این موضوع شد.

تعیین اعضای هیات تحقیق و تفحص و شروع کار

در نشست آبان 96 کمیسیون اقتصادی مجلس، اعضای هیات تحقیق و تفحص از واگذاری پالایشگاه کرمانشاه انتخاب شدند.

شهاب نادری، الیاس حضرتی، سیدکاظم دلخوش اباتری، عبدالرضا مصری، محمود شکری، حسن سلیمانی، عامر کعبی، سیدتقی کبیری، زهرا سعیدی‌مبارکه، عین‌الله شریف‌پور، فرهاد تجری، حجت‌الاسلام سیدجواد حسینی‌کیا، احمد صفری، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، سیدقاسم جاسمی، عضو هیئت تحقیق و تفحص از پالایشگاه کرمانشاه شدند.

بهمن 96 شهاب نادری از آغاز تحقیق و تفحص از پالایشگاه کرمانشاه خبر داد.

دلایل مخالفت با واگذاری پالایشگاه

نحوه واگذاری پالایشگاه به بخش خصوصی و میزان مبلغ اخذ شده، وضعیت فعلی پالایشگاه، بدهی‌های گذشته پالایشگاه، نحوه اداره پالایشگاه و همچنین وضعیت نیروها از جمله مواردی بود که نمایندگان درباره‌ی آن سؤالاتی داشتند.

قیمت گذاری زمین پالایشگاه یکی از موارد مورد انتقاد بود. احمد صفری نماینده‌ی مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی در نشست خبری آبان ۱۳۹۶ در حاشیه‌ی جلسه‌ی مجلس در این خصوص گفت: این پالایشگاه در مرکز شهرستان کرمانشاه با ۹۲.۵ هکتار زمین قرار دارد که ۴۲ هکتار آن دارای کاربری مسکونی است. این پالایشگاه با چنین مشخصاتی مورد ارزیابی کارشناسان برای قیمت گذاری قرار گرفت که آنها قیمت ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان را برای هر متر مربع تعیین کردند. حال اینکه این کارشناسان هیچ اطلاع و آگاهی از وضعیت زمین‌های پالایشگاه نداشته و حتی از کارشناسان رسمی کرمانشاه نیز نظراتی را جویا نشدند. پالایشگاه کرمانشاه در مرکز استان است که قیمت زمین‌های آن حداقل بین ۳.۵ تا ۴ میلیون برآورد می شود./(ایسنا)

نداشتن اهلیت فردی که قرار بود مدیرعامل پالایشگاه شود از دیگر انتقادات نمایندگان بود. آنها معتقد بودند این فرد باید سابقه کار در وزارت نفت داشته و یا به نوعی مرتبط با این حوزه کار کرده باشد.

مساله‌ی دیگر مبلغ و شرایط واگذاری بود زیرا این پالایشگاه به میزان ۲۸۰ میلیارد تومان به مالک خصوصی واگذار شده و قرار بود خریدار ۱۰ درصد را به صورت نقد و مابقی را به صورت اقساطی پرداخت کند.

نمایندگان باور داشتند این مبلغ حتی یک دهم ارزش واقعی پالایشگاه کرمانشاه هم نمی باشد.

عبدالرضا مصری در صحن علنی مجلس در این خصوص گفت: فساد از آنجا شروع شده است که پالایشگاه ۱۸۰۰ میلیارد تومانی را به قیمت ۲۰۰ میلیارد تومان واگذار کرده‌اند!/ ( مهر)

صحبت از لابی گری رئیس سازمان خصوصی سازی

در خبری که ایسنا در تاریخ 3 آبان 96 منتشر کرد، احمد صفری در خصوص اتفاقات رخ داده و پشت پرده واگذاری پالایشگاه کرمانشاه گفت: این مسأله ناشی از لابی‌گری رئیس سازمان خصوصی سازی و کارشناسان مربوطه است. ما در اینباره مستنداتی داریم و معتقدیم در این راه دلال بازی شده است.

وی افزود: در زمان وزارت طیب نیا تمامی این موارد ذکر شد و حتی گفته شد که مجمع نمایندگان کرمانشاه با خصوصی سازی و فردی که به آن واگذار شده مشکلی ندارد بلکه مشکل در نحوه واگذاری است.

صفری بیان کرد: در همان زمان به آقای طیب نیا گفتم که افرادی همچون بابک زنجانی و شهرام جزایری مادرزاد اختلاسگر و دارای فساد مالی نبودند. ما با رانت افراد بدبخت و ساده لوح را پیدا می‌کنیم و آنها را تبدیل به مفسده مالی می کنیم. حتی به آقای طیب‌نیا گفتم نفر سوم هـ .د خواهد بود چون بدون پشتوانه مالی بنگاه اقتصادی به او واگذار شده که روند آن معلوم نیست.

اعتراض دانشجویان

اعتراض دانشجویان به روند واگذاری پالایشگاه کرمانشاه در دی ماه سال جاری، بار دیگر پالایشگاه کرمانشاه را در تیتر رسانه های استان قرار داد.

بیش از سه هزار و 600 نفر از دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه در نامه‌ای سرگشاده به نمایندگان مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی، نسبت به نحوه واگذاری پالایشگاه کرمانشاه به بخش خصوصی هشدار دادند و در این زمینه خواستار شفاف‌سازی شدند.

اوقافی بودن بخشی از زمین پالایشگاه

اوقافی بودن بخشی از زمین پالایشگاه کرمانشاه نیز از موارد بسیار مهمی است که در این واگذاری به آن توجهی نشده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار کردپرس در این خصوص گفت: بخشی از زمین پالایشگاه کرمانشاه جزیی از پلاک 1256 است که در همین قسمت مالکیت حدود 57 هکتارش را اوقاف دارد و در گذشته برای 21 هکتار از آن ما سند اجاره داشتیم و الان هم مستأجر اوقاف محسوب می شوند.

حجت الاسلام عباسیان افزود: 54هکتار دیگر از اراضی پالایشگاه جزء پلاک 3305 فرعی از 1256 است و متعلق به اوقاف می باشد.

وی از بی توجهی سازمان خصوصی سازی نسبت به اوقافی بودن بخشی از زمین پالایشگاه انتقاد کرد و گفت:: متأسفانه موقع فروش این ملک، به اوقافی بودن بخشی از زمین پالایشگاه توجه نکرده اند. به همین جهت ما به این موضوع اعتراض کرده ایم و شکایتی را در دستگاه قضایی طرح کرده ایم و رای هم به نفع اوقاف صادر شده است.

عباسیان بیان کرد: اکنون در مراحل دیگر قضایی هستیم و امیدوارم نگذاریم حقی از اوقاف پایمال نشود.

احمد صفری: از روز اول مخالف واگذاری بودم

احمد صفری به عنوان سرسخت ترین منتقد واگذاری پالایشگاه کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار کردپرس، با اشاره به تصمیم خریدار پالایشگاه کرمانشاه برای شرکت درمزایده‌ی پتروشیمی بیستون گفت: فردی که پالایشگاه کرمانشاه را خریده است به دولت بدهکار است. هنوز برای پالایشگاه بدهکار است. بر اساس ماده 63 قانون اساسی این فرد دیگر مجاز نیست در مزایده دیگری شرکت کند.

نماینده‌ی مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی افزود: او یا باید از تسهیلات دولت استفاده نکند یا به صورت نقدی خرید کند.

وی تأکید کرد: ایشان حق شرکت در مزایده پتروشیمی را نداشت. حالا مشخص نیست چه دست هایی پشت قضیه است.

صفری بیان کرد: از روز اول ما گفتیم این پالایشگاه برگردد و دولتی بشود یا اگر این کار را انجام نمی دهید لااقل به پرسنل زحمتکش پالایشگاه به تناسب شهادت 11 تن از همکارانشان، این پالایشگاه را واگذار کنید و یا اینکه لاأقل به قیمت روز آن را واگذار کنید.

دو اتفاق سرنوشت ساز برای پالایشگاه کرمانشاه

اواخر دی ماه شایعات درباره‌ی ممنوع الخروج شدن رئیس سازمان خصوصی سازی کشور رنگ واقعیت به خود گرفت و در رسانه های رسمی این خبر منتشر شد.

اوائل بهمن ماه، دادستان کل کشور در نشست خبری بیان کرد: گزارشات در مورد عملکرد رییس خصوصی سازی سبب شده تشکیل پرونده شود و اگر حقوقی از عامه مردم متصور باشد ما باید از طریق ممنوع الخروجی پیشگیری کنیم.

وی ادامه داد: نباید این موضوع قبل از تعقیب رسمی منتشر می‌شد، ولی او به لحاظ برخی مسائل ممنوع الخروج هست.

انتشار این خبر و پیرو آن گزارش دوشنبه 8 بهمن رئیس دیوان محاسبات کشور از تفریغ بودجه سال ۹۶ در صحن مجلس شورای اسلامی، احتمال تجدیدنظر در واگذاری پالایشگاه کرمانشاه را جدی تر کرد.

در گزارش دیوان محاسبات کشور آمده است:

در بررسی‌های به عمل آمده در سال 1396، در ارتباط با واگذاری شرکت‌های دولتی طبق قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (44) قانون اساسی مواردی مغایر با قوانین و مقررات مشاهده گردید که نمونه‌هایی از آن به شرح زیر گزارش می‌شود:

الف: عدم رعایت دستورالعمل اجرایی «روش انتخاب مشتریان استراتژیک و احراز و پایش اهلیت»:

واگذاری شرکت‌هایی همچون پالایش نفت کرمانشاه، نیشکر هفت‌تپه، هپکو اراک و ماشین‌سازی تبریز، ریخته‌گری ماشین‌سازی تبریز و املاک ائل‌گلی به دلیل فقدان اهلیت و تخصص کافی توسط خریدار، باعث بروز ضرر و زیان به بیت‌المال گردیده است.

ب: تعدیل قیمت پایه بنگاه‌ها توسط هیأت واگذاری:

قیمت کارشناسی شرکت پالایش نفت کرمانشاه، حدود ششصد و هفده میلیارد (617.000.000.000) تومان بوده که با تصویب هیأت واگذاری، کاهش 70 درصدی به مبلغ یکصد و نود و نه میلیارد (199.000.000.000) تومان واگذار شده است.

لزوم تعیین تکلیف سرنوشت پالایشگاه و پاسخگویی به افکار عمومی

یک سال و نیم فرصت کمی برای بررسی و تحقیق در خصوص نحوه‌ی واگذاری پالایشگاه کرمانشاه نیست. مردم کرمانشاه حق دارند به صورت شفاف و بی پرده از سلامت یا عدم سلامت نحوه‌ی واگذاری پالایشگاه نفت کرمانشاه و سرنوشت آن مطلع شوند.

با به وقوع پیوستن دو رویداد اخیر که در مبحث قبلی به آن پرداخته شد، پاسخگویی نمایندگان و مسئولان استان به افکار عمومی و برگزاری نشستی خبری با موضوع پالایشگاه کرمانشاه و دیگر خصوصی سازی های پرشائبه در کرمانشاه مانند واگذاری سیلوها، در اولین فرصت ضروری به نظر می رسد.

کد خبر 104655

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha