تغییر نوبت دهی مراکز درمانی تامین اجتماعی به  مراجعه حضوری

سرویس کردستان- سازمان تامین اجتماعی با توجه به مشکلاتی که برای بیماران در خصوص دریافت نوبت پزشک های متخصص به صورت اینترنتی و تلفنی به وجود آمده بود این روند را تغییر داده و از سیستم ارجاع و مراجعه حضوری به جای آن استفاده می کند.

به گزارش کرد پرس، این روند در بیمارستان تامین اجتماعی شهر سنندج هم اجرایی شده و بیمه شدگان این سازمان در این شهر که قصد دارند از خدمات پزشکان متخصص استفاده کنند، ابتدا به پزشکان عمومی مراجعه کرده و در صورت لزوم از سوی آنان به پزشکان متخصص ارجاع می شوند.

رییس بیمارستان تامین اجتماعی شهر سنندج با بیان اینکه سیستم نوبت دهی در ابتدا بر اساس مراجعه حضوری انجام می گرفت و هر پزشک با نوسان و ظرفیتی مشخص تعدادی از بیماران را ویزیت می کرد موجب نارضایتی افراد ویزیت نشده می شد به کرد پرس گفت: سامانه نوبت دهی از طریق موبایل و اینترنت با هدف صرفه جویی در وقت و هزینه وثبت نوبت مراجعه بیماران از راه دور پیاده سازی شد.

افشین احمدی افزود: افزایش حجم تماس ها در طول روز، هزینه کافی نت، عدم دسترسی افراد بی سواد و سالخورده به اینترنت از جمله مشکلات سامانه نوبت دهی از طریق اینترنت و تلفن برای بیماران بود.

وی تشخیص نادرست بیمار در خصوص مراجعه به متخصصان را یکی دیگر از مشکلات در این این روش عنوان کرد و افزود: این مرکز درمانی در اقدامی تصمیم به کاهش مراجعات غیر ضروری بیماران به متخصصان مربوطه گرفته و افراد مراجعه کننده از طریق پزشک عمومی ویزیت و در صورت نیاز به متخصصان ارجاع داده می شود.

رییس بیمارستان تامین اجتماعی شهر سنندج خاطر نشان کرد: با گذشت یک ماه از راه اندازی سیستم ارجاع بیماران سپری می شود افرادی که قبلا موفق به اخد نوبت از طریق اینترنت و موبایل نبودند رضایت بیشتری دارند.

احمدی در خصوص شرایط بیمارانی که بیماری مزمن دارند گفت: این افراد بعد از ویزیت پزشک متخصص دفترچه درمانی آن ها مهر می شود که در تاریخ بعدی نیاز مجدد به پزشک عمومی و ارجاع به متخصص مربوطه نباشد.

وی با بیان اینکه بیماران اورژانسی نیاز به طی مراحل ارجاع ندارند اضافه کرد: این افراد با تشخیص پزشک عمومی بستری و پزشک متخصص مربوطه برای درمان مراجعه می کند.

رییس بیمارستان تامین اجتماعی شهر سنندج عنوان کرد: در فاز بعدی تلاش بر این است که پزشکان متخصص در ساعت قبل از ظهر در صورت ارجاع بیمار در دسترس باشند تا نیاز به زمان بیشتر برای مراجعه به متخصص نباشد.

احمدی با اشاره به اینکه نویت گیری برای مراجعه به تمام گروه های پزشکی هنوز از طریق روش اینترنتی و تلفنی هم انجام می گیرد گفت: بیشتر نوبت دهی ها از طریق مراجعه حضوری صورت می گیرد و روزانه تعدادی اندک در حد 3 الی 4 نفر از طریق سامانه نوبت دهی اینترنتی ثبت می شوند.

وی با بیان اینکه رشته های جراحی و کودکان و دندان پزشکی به روش نوبت دهی اینترنتی و موبایل ثبت می شود گفت: تلاش بر این است که تمام مراجعه ها صرفا ارجاع باشد تا منابع ازبین نرود و ویزیت های غیر ضروری حذف شود.

کد خبر 105055

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha