به گزارش خبرنگار کردپرس، نشست هم اندیشی اعضای شوراهای اسلامی شهرها و بخش های شهرستان قروه با معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان در حالی روز دوشنبه برگزار شد که بسیاری از شوراها مسایل مهم و ضروری را آن طور که باید مطرح نکردند.
در این نشست ابتدا هر کدام از نمایندگان شوراها و بخش ها در مورد مشکلات مرتبط به حوزه خود اعم از شهری و روستایی مطالبی را ارائه و سپس مدیران ادارات مرتبط توضیحاتی را بیان کردند.
گرچه انتظار می رفت شوراها که برگرفته از مردم هستند و باید مدافع حقوق مردم باشند هر آنچه ضروری و حیاتی بود را عنوان می کردند اما گویا مواردی همانند آب، محیط زیست، بهداشت چندان اهمیت نداشت که تأکیدی بر روی آن ها نشد.
تخلفاتی که نظارت نمی شوند
نمایندگان شورا و بخش سریش آباد در این نشست به تمامی موارد اشاره داشتند به جز وضعیت نامناسب جایگاه زباله های شهرستان در «جنیان» و یا طرح انتقال به «شیخ جعفر» که با اعتراض شدید مردم این روستا مواجه شده است، به طوری که نسبت به این جریان ابراز نگرانی کرده و خواستار توقف انتقال زباله ها به «شیخ جعفر» هستند.
با این وجود اما نباید از سخنان تأمل برانگیز رئیس شورای شهر سریش آباد به سادگی گذشت. «محمد عربیان» از یک طرف به مشکلات شهرداری ها و بدهی های بالای این ارگان ها اشاره کرد و از طرفی دیگر به انتقاد از محترم نشناختن جایگاه شوراها در ادارات پرداخت.
به گفته او شوراها در حوزه نظارتی نباید تنها به شهرداری ها بپردازند بلکه وظیفه نظارت بر همه ادارات را بر عهده دارند.
«عربیان» به وضعیت نامناسب شأن شوراها در شهرستان اشاره کرد و افزود: جایگاه شوراها در حوزه مدیریتی خوب نیست و امروزه شوراهای شهرستان با بقال سر کوچه تفاوتی ندارند.
این عضو شورای سریش آباد وضعیت درآمدی شهرداری ها را نامناسب دانست و صراحتاً عنوان کرد: چرا باید بعد از 40 سال شهرداری ها دست گدایی دراز کرده و برای درآمد خود با مشکل مواجه شوند. در واقع دلیل اصلی این معضل سوء مدیریتی است که وجود دارد.
«محمد عربیان» به تخلفاتی که در شهرداری سریش آباد صورت گرفته اشاره کرد و از اینکه هیچ مسئول نظارتی از استان در این زمینه اقدامی انجام نداده و حتی ورود نکرده به شدت انتقاد کرد.
او شهرداری ها فربه، پرحجم اما ناکارآمد خواند و تصریح کرد: شهرداری ها را بزرگ می بینیم اما در اصل طبل توخالی هستند و هیچ چیزی به دلیل مشکلات مدیریتی در چنته ندارند.
«عربیان» در ادامه خواستار تعریف سهم صنعت و معدن در شهرستان شد و گفت: باید پرسید درآمد معادن منطقه کجا می رود که حتی یک ریال هم برای شهرستان هزینه نمی شود. 15 درصد معادن که حق قانونی برای منطقه است به کجاها می رسد؟
انتقاد به اجرای نادرست میز خدمت در روستاها، بروکراسی اداری، وضعیت نامناسب راه های روستایی از جمله روستای مظفرآباد، تسریع در اجرای راه آهن و ... از دیگر مواردی بودند که رئیس شورای شهر سریش آباد از آن ها سخن گفت.
مدیران استانی با پول کار می کنند
در ادامه این نشست بخشدار چهاردولی هم سخنان جالبی را بیان کرد. «چنگیز اردلان» از کمبود منابع و امکانات از همه نظر گفت و معتقد بود هر جامعه ای برای اصلاح و توسعه نیاز به منابع چه مادی و چه غیرمادی دارد.
او با بیان اینکه اعتبارات کم است و باید چرخه فعالیت ها تغییر و تقویت شود، اظهار داشت: برای حرکت بهتر باید مدیران استانی در شهرستان ها حضور پررنگ تری داشته باشند و این در حالی است که مدیران استان تنها با پول کار می کنند و حضور معنوی را نادیده می گیرند.
«اردلان» از کم تحرک بودن مدیران استانی که باعث پایین آمدن اثربخشی در شهرستان می شود به شدت انتقاد کرد و خواستار تغییر نگاه به حوزه مدیریتی شد.
او در این میان حرف قابل تأملی زد که اگر اعتبارات نداریم حداقل می توانیم شیوه مدیریت صحیح را داشته و از خلاقیت ها و پتانسیل های موجود بهره بگیریم.
در ادامه دیگر اعضای شوراها و بخش ها هر کدام به مشکلات مرتبط به حوزه های خود پرداختند. این مشکلات بیشتر به راه های روستایی، فاضلاب، سوخت ادوات کشاورزی، وضعیت نامناسب جاده های ارتباطی، کمبود و قطعی آب روستایی، طرح هادی مسکن روستایی، توزیع نادرست کالاهای اساسی در روستاها و ... مربوط بود.
مشکل کمبود آب نیست؛ مصرف نادرست است
پس از بیان مشکلات مرتبط در خصوص مشکات حوزه آب روستایی و اعتراض از قطعی ها و کمبود آب در روستاهای شهرستان، رئیس آب و فاضلاب روستایی قروه با بیان اینکه مشکل اصلی در جامعه ما کمبود آب نیست بلکه مصرف بی رویه است، اظهار داشت: در حال حاضر 101 روستای شهرستان تحت پوشش آب روستایی قرار دارند و در فصول سرد سال مشکل کمبود آب وجود ندارد.
به گفته «فرهاد باقری» در فصل گرم سال 42 روستای شهرستان با تنش آبی مواجه بود که مدیریت و برای این روستاها آبرسانی انجام شد.
او با بیان اینکه معنی بحران آب با تنش آب متفاوت است، تصریح کرد: تنش آبی برای این است که به دلیل مشکلات مرتبط گاهی اوقات ناچاریم در ساعات خاصی از شبانه روز آب را قطع و یا کم کنیم و در حال حاضر در روستاها قطعی آب داریم نه کمبود آب.
مطابق اظهارات «باقری» اگر در مصرف آب، برق و گاز و ... رعایت کرده و بی رویه استفاده نکنیم قطعاً مشکلاتی که وجود دارد، در هیچ فصلی از سال نخواهیم داشت.
با این وجود اما فرماندار قروه نظر کلی و متفاوت تری داشت. به گفته «موحد امان اللهی» تا زمانی که محل تأمین آب شهرستان قروه از منابع زیرزمینی است مشکل حل نمی شود و تنها راه حل هم انتقال آب از سدهای تعیین شده خواهد بود.
در این میان البته نباید فراموش کرد که تمامی این موارد از مصرف درست تا انتقال آب تنها بخشی از راه حل است و اگر مدیریت اصولی در حوزه آب نباشد و هرآنچه این مایع حیاتی را که در معرض خطر قرار می دهد رفع نشود نمی توان انتظار بهبود این وضعیت را داشت.
در همین زمینه می توان به وضعیت وخیم حوضه آبخیز «جنیان» اشاره کرد که سالهاست زیر انبوهی از کوه زباله زخم خورده و با شیرابه تنفس می کند. همچنین به وضعیت بهداشت محیط زیست روستاها هم باید پرداخت همانند «شیخ جعفر» که به گفته اهالی این روستا 15 سال تمام بوی بد زباله های انباشت شده به صورت غیراصولی در این منطقه را تحمل کردند و باز هم در معرض خطر قرار دارند.
نمره قبولی قروه در توزیع کالاهای اساسی
دیگر موردی که بسیار توسط شوراها مطرح شد مربوط به نحوه توزیع کالاهای اساسی در روستاها بود. بیشتر مباحث در خصوص این بود که کالاهای توزیع شده کم بود و به دست خیلی از افراد هم نرسید.
در همین زمینه ابتدا فرماندار قروه بیان کرد که بهترین شیوه برای توزیع در شهرستان در نظر گرفته شد و با این روند فساد توزیع به طور کل قطع و کالاها درست پخش شد. «موحد امان اللهی» به توزیع کالا براساس شماره سریال سرپرست خانوار اشاره کرد. شیوه ای که باعث شد دریافت چند موردی وجود نداشته باشد.
همین نحوه توزیع هم مورد تشویق معاون سیاسی استاندار قرار گرفت و معتقد بود در این زمینه شهرستان قروه بهترین عملکرد را در استان داشته است.
در خصوص کمبود سهمیه هم رئیس صنعت، معدن و تجارت قروه با بیان اینکه هر آنچه سهمیه شهرستان بوده دریافت و توزیع شده، اظهار داشت: واقعیت امر این است که کالاهای تنظیم بازاری به گونه ای نیست که به دست همه اقشار جامعه برسد چون که سهمیه به اندازه کل جمعیت منطقه نیست.
«علی منتشلو» با تأکید بر اینکه اگر سهمیه شهرستان بیشتر شود قطعاً توزیع هم بهتر می شود، افزود: با وجود این مسایل نیاز است بخشداران مدیریت اصولی داشته و برای اینکه حقی ضایع نشود به گونه ای اقدام کنند که حداقل نیازمندان به کالاها دسترسی پیدا کنند.
بودجه نداریم؛ اخلاق که داریم
پس از اتمام سخنان شوراها و بخشداران، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان گرچه انتظار می رفت با محوریت مسایل مطرح شده پیش رود اما مقداری گفته هایش به سمت تعامل و مدارا با مردم پیش رفت.
«حسین خوش اقبال» شوراها را نمایندگان مردم دانست و بر پیگیری مشکلات مرتبط با حضور در میان آنان از نزدیک، تأکید کرد و افزود: اگر اعتبار نداریم و نمی توانیم آن طور که باید پیش برویم اما اخلاق که داریم و می توانیم حرف های مردم را بشنویم.
او بر رصد وضعیت مناطق مختلف از نزدیک توسط مسئولان تأکید کرد و گفت: مردم سرمایه های اصلی نظام هستند و باید تا جایی که می توانیم بدون منت برای این مردم کار کرده و در واقع این نظام با مردم ارزش پیدا می کند.
خوش اقبال با اشاره به اینکه تلاش مجموعه مدیریت این است که فضای اشتغال و تولید رونق گیرد، تصریح کرد: با توجه به وضعیت کنونی دولت در کنار تلاش هایی که می شود لازم است شرایط حضور بخش خصوصی با در نظر گرفتن ضوابط مرتبط فراهم شود.
او خواستار پیگیری مسایل مطرح شده توسط شوراها در این نشست در کنار عمل کردن به موقع شد و بیان کرد: 40 سال از انقلاب گذشت و اگر قصوری هست نمی توانیم بگوییم سابقه مدیریتی نداریم و خود را کنار بکشیم.
نتیجه ای که باید گرفت
این نشست سه ساعته که در آن موارد مختلفی مطرح شد در حالی پایان یافت که مثل همیشه تنها بر رفع مشکلات و اعتماد سازی جامعه تأکید شد. از طرفی دیگر هم تکیه کلام همیشگی متولیان امر کمبود اعتبارات است که مانع روند صحیح کار می شود.
در هر صورت با مروری به گفته های مطرح شده در بالا می توان به این نتیجه رسید که بخشی از مشکلات به منابع مالی می رسد اما شاید بخش مهم آن به مدیریت نادرست و یا «پولی» مسئولان می رسد. مدیریتی که نیازمند کنترل بحران در هر شرایطی بوده و باید توان مقابله با مشکلات حاد را داشته باشد نه اینکه مدام بگوید اگر اعتبار زیاد بود کارها درست پیش می رفت./
نظر شما