به گزارش کُردپرس، چند روز پیش دونالد ترامپ اعلام کرد که ۴۰۰ نیروی نظامی این کشور در سوریه باقی خواهند ماند. همچنین لیندسی گراهام، سناتور نزدیک به ترامپ نیز این مسئله را تأیید کرد و گفت علاوه بر ۲۰۰ سرباز آمریکایی در شمال سوریه، ۱۰۰۰ نیروی اروپایی نیز وظیفه برقراری امنیت و جلوگیری از درگیری میان نیروهای کُرد و ترکیه را بر عهده خواهند گرفت. اما با توجه به اظهارات ضدونقیض ترامپ، باید گفت راهبرد آمریکا در منطقه درازمدت و حضور در سوریه یک استراتژی میان مدرت برای رویارویی با روسیه و جلوگیری از نفوذ قدرت ایران در غرب آسیا است و آمریکا به سادگی دست از سوریه برنمیدارد. به همین منظور کُردپرس در گفتگو با دوتن از تحلیلگران حوزه بینالملل این تصمیمتازه کاخ سفید را بررسی کرده است.
کُردپرس- ترامپ اعلام کرد ۴۰۰ نظامی این کشور در سوریه باقی خواهند ماند. به نظر شما هدف رئیس جمهور آمریکا از تغییر سیاست خود درباره خروج از سوریه چیست؟
اژدر پیری: علیرغم موافقان و مخالفان خروج کامل نیروهای ایالات متحده از خاک سوریه، تصمیم جدید آمریکا مبنی بر ماندن حدود 400 نیروی نظامی این کشور در خاک سوریه جهت جلوگیری از وقوع درگیریها بین نیروهای کُرد-عرب سوریه دموکراتیک و ارتش ترکیه و از طرفی حفظ مواضع استراتژیک آمریکا در سوریه جنگ زده را میتوان اینگونه مورد بازبینی قرار داد که دونالد ترامپ تحت فشارهای داخلی و متحدان اروپایی خود از یک طرف و از طرفی طی درخواست مکرر نیروهای سوریه دموکراتیک و برخلاف میل باطنی رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه این تصمیم را اتخاذ کرده است. درنهایت این تصمیم ترامپ را از سه دیدگاه عینی در صحنه رئالیستی حاکم در خاک سوریه می توان اینگونه تشریح کرد: اول اینکه، آمریکا نمیخواهد برچسب خیانت یا پشت کردن به متحدانش به ویژه در خاورمیانه بیش از این بر این کشور زده شود؛ دوم، ماندن آمریکا در سوریه می تواند گستره نفوذ ایران در سوریه را تحت کنترل داشته باشد چرا که این اقدام یکی از نگرانیهای اساسی اسرائیل در این خصوص است؛ و سوم اینکه، اخیراً زمزمههایی مبنی بر توافق روسیه، ایران و ترکیه جهت ایجاد جبهه مشترک در سوریه کم و بیش شنیده میشود. هرچند این موضوع از سوی روسیه رد شده است، اما می تواند یکی از مهم ترین دلایل آمریکا برای ماندن محدود در سوریه باشد تا بتواند معادلات مثلث روسیه، ایران و ترکیه را در آینده نسبت به مناطق تحت کنترل نیروهای سوریه دموکراتیک منتفی کند و از سوی دیگر بتواند پایگاه های خود را در سوریه و عراق حفظ کند.
جبار مروئی میلان: در حالی که سوریه اغلب عملاً به دو حوزه نفوذ امریکا و روسیه در شرق و غرب فرات تقسیم شده بود و داعش در حال نابودی بود، ترامپ در دسامبر 2018 بطور غیر منتظره ای اعلام کرد که باتوجه به شکست داعش، نیروهای امریکا را از سوریه خارج می کند. این خبر موجبات ناخشنودی و مخالفت بعضی مقامات آمریکا و اسرائیل و نیز متحدان اروپایی (نظیر انگلیس و فرانسه) و نگرانی نیروهای سوریه دموکراتیک (اغلب به خاطر ترس از حملات ترکیه) را فراهم نمود . تا اینکه سرانجام آمریکا در تازه ترین تصمیم خود اعلام کرد که برای تثبیت صلح و ثبات در سوریه حدود 200 و یا بنا به بعضی روایت ها 400 نیرو را در سوریه نگاه می دارد.
این موضوع از جوانب گوناگونی قابل بررسی است. از جمله اینکه به نظر می رسد آمریکا با وجود کم کردن بار نظامی خود در سوریه می خواهد همچنان در تحولات سیاسی و شکل بندی سوریه پسا داعش نقش داشته باشد و میدان را کاملاً به رقبای منطقه ای و جهانی واگذار ننماید.
از سوی دیگر امریکا از زمان اعلام خروج خود از سوریه به دنبال مکانیسم هایی برای حفظ نفوذ خود در سوریه و کمک به متحدان خود از جمله نیروهای سوریه دموکراتیک از طریق جلب همکاری سایر کشورهای اروپایی و حتی کمک های مالی عربستان و کشورهای همراه آن بوده است. سرپرست وزارت دفاع آمریکا پاتریک شاناهان اخیراً برای متقاعد کردن اروپا به اعزام نیرو به سوریه بعد از خروج آمریکا به بعضی کشورهای اروپایی سفر کرد. به نظر می رسد آمریکا با اعلام حضور حداقل نیروی نظامی خود در سوریه، علاوه بر حفظ منطقه نفوذ آن کشور و جلب رضایت اسرائیل و پشت گرمی دادن به نیروهای سوریه دموکراتیک، متحدان اروپایی بویژه انگلیس و فرانسه را به ادامه همراهی با آمریکا و به عهده گرفتن مسئولیت بیشتر در سوریه ترغیب نموده است. به طوریکه امانوئل ماکرون روز دوشنبه در ملاقات با برهم صالح رییس جمهور عراق اعلام کرد پاریس از تصمیم آمریکا برای حفظ شماری از نیروهای نطامی خود در سوریه استقبال می کند. حضور حداقل نیروهای آمریکا ضمن متقاعد کردن همراهی اروپا با آمریکا و به وجود اوردن یک ائتلاف، از بار مالی و نظامی آمریکا در سوریه نیز خواهد کاست.
از طرفی ترامپ اغلب طوری نشان داده است که به وعده های خود عمل می کند. و خروج نیروهای آمریکا با نگاه داشتن حداقل نیرو راه حلی بینابینی است که ضمن اینکه به نوعی نظر ترامپ را تأمین می کند، به عنوان یک گام به عقب پاسخی در برابر نگرانی ها یا منافع مورد اشاره مخالفان خروج از سوریه هم می باشد.
اقدام آمریکا به حفظ حداقل نیرو در سوریه ضمن دادن یک نوع پشت گرمی به نیروهای سوریه دموکراتیک در برابر حملات ترکیه یا دولت سوریه، احتمال فشار بر دولت سوریه برای انجام مذاکرات جدی با مدیریت شمال و شرق فرات و دادن بعضی امتیازات به انان را بیشتر می کند. نگاه ها به سوی ترکیه و مناطق تحت اشغال آن کشور هم احتمالاً زیادتر می شود.
با توجه به اینکه سیاست قدرت های بزرگ هم اغلب این بوده است که از به وجود امدن یک هژمون قدرتمند منطقه ای جلوگیری کنند و اغلب خود نقش موازنه دهنده را بازی می کنند، لذا به نظر نمی رسد آمریکا یا اروپا و حتی روسیه، دست ترکیه را برای پیشروی های بزرگ تر در فضای سرزمینی پیرامون باز بگذارند.
نظر شما