به گزارش خبرنگار کردپرس، خرید شب عید از رسوم ریشه دار ایرانی است که با هدف همسو شدن با شکوفایی بهار طبیعت از اول اسفند ماه آغاز می شود. خرید ارزان، راحت و مطمئن از جمله ویژگی هایی است که مورد انتظار هر خریدار بوده و بدون توجه به کالای خریداری شده به تمامی موضوعات خرید اختصاص می یابد.
با این وجود در بازار دیده می شود که مؤلفه های خرید از نظر قیمت و اطمینان چندان در نظر گرفته نمی شود. چرا که قیمت ها کالاها از یک مغازه تا مغازه دیگر متفاوت بوده و حتی این روزها گفته می شود قیمت تمامی کالاها در قروه به نسبت دیگر شهرها بالاتر است و این تفاوت قیمتی شامل مبالغ کم نیست.
بررسی های میدانی خبرنگار ان کردپرس از بازار در شهرهای مختلف استان نشان می دهد بخشی از انتظارات ذکر شده شهروندان نسبت به نحوه خرید بی پاسخ مانده و دلالان برای رونق بازار خود، بی توجه به خواسته عموم مردم بی نظمی هایی را در قیمت کالا ها به وجود آورده اند.
برخی از شهروندان معتقدند وجود چنین بی نظمی هایی به سادگی در نحوه خرید و فروش و قیمت گذاری کالاها مشاهده می شود. در واقع یکی از مهمترین مشکلات فعلی مردم در هنگام خرید، ارائه قیمت سلیقه ای برای یک کالا توسط فروشنده است که بسیار مورد انتقاد و اعتراض بود.
قیمت متفاوت یک کالا در بازار
در همین رابطه گفت و گوی خبرنگار ان کردپرس با تعدادی از شهروندان نشان می دهد در بازار شهرهای مختلف از جمله قروه و سنندج نه تنها قیمت ها از یک فروشگاه تا فروشگاه دیگر متفاوت بوده بلکه به نسبت دیگر شهرها همانند همدان قیمت اجناس در همه نوع بالاتر است.حتی در این بررسی مشخص شد قیمت ها در شهرهای خود استان هم متقاوت است. مثلا قیمت ها در قروه حتی بالاتر از سنندج است.
یکی از شهروندان که در مجتمع تجاری اقبال قروه در حال بازدید از مغازه هاست اعتقاد دارد قیمت یک کالای مشخص در فروشگاه های مختلف متفاوت بوده و همین شائبه قیمت گذاری سلیقه ای کالا را تشدید می کند.
به گفته «سهیل قاسمی» این موضوع در کالاهای لوکس و مصرفی اهمیت زیادی ندارد اما در کالاهای خوراکی و اقلام اساسی سبد خرید خانواده ها اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
او بر این باور است قیمت گذاری سلیقه ای حتی در مناطق مختلف شهر هم به وضوح مشاهده می شود به طوری که در بخش های مرفه نشین شهر قیمت کالاها حتی در سوپر مارکت ها بالاتر است.
از طرفی دیگر «شیما فدایی» یکی از شهروندانی است که قروه را شهر گرانی می داند. به گفته او در قروه نرخ همه چیز از کوچکترین جنس تا حتی کرایه تاکسی بالاست و این اصلاً به نفع مردم نیست و برای همین باعث می شود اکثر شهروندان به شهرهای همجوار همچون همدان و سنندج برای خرید بروند.
در تأیید گفته های این شهروند می توان به نشست اخیر حزب کارگزاران سازندگی با فرماندار قروه اشاره کرد که در بخشی از گفته های خود به گرانی کالاها در شهرستان به نسبت دیگر مناطق اعتراض داشتند. تفاوت قیمتی که فرماندار هم آن را قبول و نادرست خواند.
کالاهای وارداتی دست دلال را باز گذاشته است
قیمت گذاری سلیقه ای در کالاهای وارداتی که مشابه ایرانی نداشته و قیمت گذاری نمی شود به اوج خود رسیده است. این را یکی از فروشندگان لوازم خانگی می گوید. «فرزاد محمدی» نرخ ارز را بهانه افزایش قیمت کالا می داند. «به عنوان مثال فروشنده به بهانه خرید کالا با نرخ ارز بالاتر کالای خود را به قیمت دو یا سه برابری به نسبت چند ماه قبل به فروش می رساند.»
او با بیان اینکه تب خرید کالاهای خارجی این تخلف را تشدید کرده است، افزود: «فروشنده با استفاده از ضد فرهنگ ترجیح کالای خارجی، اقدام به فروش گران تر کالای خود می کند.»
«محمدی» معتقد است در این میان فروشگاه های مطرح سطح شهر هم در بیشتر مواقع بدون رعایت انصاف با سوء استفاده از اعتبار و شهرت خود اقدام به گران فروشی می کنند.
موج تبلیغات منفی فروشندگان برای فروش بیشتر
در حالی که قیمت گذاری سلیقه ای موجبات نارضایتی فروشنده و خریدار را فراهم کرده از جمله موضوعات مطرح در بازار عید امسال، ترغیب فروشندگان به خرید کالا توسط مشتری با بهانه گرانی چند برابری آن در سال آینده است. مسئله ای که هر سال تکرار می شود اما گویا امسال متفاوت تر به نظر می رسد.
«فهیمه نظری» با مثال زدن خرید خود به خبرنگار کردپرس گفت: «فروشندگان با اصرار خواستار خرید جنس با بهانه گران شدن آن در سال آینده می شوند.»
به گفته او این موضوع در اکثر فروشگاه ها دیده می شود و این مهم موجب شده خریداران به ویژه خانم ها اقدام به خرید مکرر کالاهایی که حتی مورد نیاز نیست، بکنند.
در واقع مطابق اظهارات این شهروند در این میان برخی فروشگاه ها با تبلیغ و قیمت گذاری های وسوسه انگیز سعی در خالی کردن جیب مشتری دارند.
در بازدیدهای میدانی خبرنگار کردپرس مشهود بود که بسیاری از شهروندان نسبت به اینکه فروشندگان نرخ ارز را بهانه خوبی برای گران کردن کالاهای خود قرار داده اند معترض بوده و این روند را نادرست و حتی غیراخلاقی می دانستند.
نظارت بیشتر زمینه ساز تعادل قیمت گذاری
اکثر شهروندان تأکید دارند در صورتی که قیمت گذاری کالاها با نظارت بیشتری انجام شود تا حد قابل توجهی از برخوردهای سلیقه ای ممانعت خواهد شد، به طوری که به نظر برخی شهروندان تشکیل کمیته تنظیم بازار و ارائه قیمت های مصوب دولتی به کالاها توانسته در قیمت گذاری کالاهای اساسی تا حدودی تأثیرگذار باشد.
به اعتقاد آنان هر چند قیمت برخی کالا ها به ویژه در بخش مواد غذایی با تغییراتی همراه بوده اما دست متخلفان از بازار کوتاه نشده و این مهم تنها در سایه تشدید نظارت ها و بازرسی مداوم از فروشگاه ها ممکن خواهد شد.
اجرای طرح عرضه اقلام موردنیاز و اساسی مردم در حالی صورت گرفته که به دلیل ضعف های نظارتی و سودجویی برخی از فروشندگان، قیمت سایر اقلام بدون رعایت قاعده در بازار متفاوت بوده و افزایش قیمت بعضی کالاها موجب نارضایتی شهروندان شده است.
در این میان به نظر می رسد اگر برخورد با متخلفان جدی تر و نظارت ها بیشتر باشد می توان امیدی به تغییر در بازار قروه در آخرین روزهای سال داشت.
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما