انجمن «بالویزانی ژینگه» سردشت چالش کاشت بلوط را جهانی ساخت

سرویس آذربایجان غربی- جایزه سال دکتر « تقی ابتکار» و لوح تلاشگر بخش تشکل های مردم نهاد در حوزه "صلح و محيط زيست" به انجمن مردم نهاد "بالویزانی ژینگه" سردشت اهدا شد.

به گزارش کردپرس، چهاردهمین دوره جایزه سال دکتر « تقی ابتکار» با حضور جمعی از فعالان و پژوهشگران محیط زیست، اساتید دانشگاه، خانواده دکتر ابتکار،شهردار و شورای شهر تهران برگزار شد.

هیات داوران به اتفاق آرا اعطای لوح تلاشگر بخش تشکل های مردم نهاد را به انجمن مردم نهاد بالویزانی ژینگه(سفیران طبیعت) سردشت به خاطر غرس و نشاء بیش از 50 هزار نهال و بذر بلوط در طول این چند سال اخیر و در قالب چالش جهانی بلوط و نهال صلح و مهربانی در داخل و خارج کشور اعطا کرد.

خبرنگار کردپرس با مدیر گروه محیط زیستی بالویزانی ژینگه (سفیران طبیعت) در خصوص اقدامات این گروه زیست محیطی و کسب جایزه سال " دکتر تقی ابتکار" گفت و گو کرد که در ادامه می خوانید؛

چالش منطقه‌ای بلوط به همت گروه سفیران طبیعت سردشت جهانی شد

رئوف آذری، در گفت و گو با خبرنگار کردپرس اظهار داشت: چالش بلوط، ابتدا در جوانرود و به همت دوستداران محیط زیست آقایان محمدخانی، قادری و احمدیان مطرح شده بود و سپس توسط اینجانب در فرمت و قالبی جدید توسعه پیدا کرد و با استقبال سایر فعالان محیط زیست مواجه شد به نحوی که در آغاز راه، مورد اقبال مدیرکل مشارکت های مردمی وقت مهندس درویش قرار گرفت و تمجید شد.

وی ادامه داد: این چالش توسط گروه "بالویزانی ژینگه" سردشت از یک چالش منطقه‌ای به یک چالش جهانی تبدیل شد و کاشت بلوط در کشورهای عراق(اقلیم کردستان و به ویژه حلبچه) ترکیه و ارمنستان نیز توسط فعالان این گروه انجام شد.

آذری افزود: گروه "بالویزانی ژینگه" به شیوه ای نمادین "تابوت جنگ و گهواره صلح" را تیر ماه سال ۹۵ و در سالگرد بمباران شیمیایی شهر سردشت به موزه صلح تهران تقدیم کردند. همچنین در همان سال، با همکاری و حمایت جمعیت امام علی در تهران "کاروان جوانه های صلح سردشت" را راه اندازی کردیم و با اجرای برنامه‌های مختلف تئاتر، سرود، دکلمه خوانی و... ضمن معرفی درخت بلوط، به عنوان جوانه صلح، تندیسی از این درخت را در دفاع از از جنگل های بلوط منطقه با هنرمندی آقای احمدزاده به قلب پایتخت بردیم و با بنر و دکلمه خوانی درخت بلوط را کپسول اکسیژن ساز جانبازان شیمیایی و رودخانه زاب را پرستار تاول زدای روزهای سخت معرفی کردیم و این دو را به عنوان نماد مظلومیت شهر سردشت معرفی کردیم.

سازمان های منابع طبیعی و آبخیزداری در قبال قتل و عام بلوط ها بی تفاوت اند

وی اظهار داشت: روز گذشته نیز در چهاردهمین دوره جایزه سال دکتر تقی ابتکار در این مراسم ضمن انتقاد از بی تفاوتی مسئولین منابع طبیعی و آبخیزداری و سایر مسئولان متولی در قبال تخریب و قتل و عام بلوط ها و انتقال آب زاب، از روزگار بد جنگل های بلوط ها گفتیم و از بی تفاوتی های مردم و نمایندگان مردم در خصوص انتقال آب میان حوزه ای به ویژه انتقال رودخانه زاب از سرشاخه های آن، گله مند شدیم.

آذری ضمن انتقاد از عملکرد منابع طبیعی شهرستان و در کل سازمان جنگل ها و مراتع در سطح کشور، به خبرنگار کردپرس گفت: ما با نامه نگاری خود به رییس سازمان جنگل ها خواستیم این موضوع را مطرح کنیم که این سازمان نتوانسته به رسالت ذاتی خود به ویژه در قبال جنگل های بلوط زاگرس عمل کند و باید پاسخگو باشد.

وی همچنین در خصوص اظهار نظر اخیر مدیر منابع طبیعی سردشت گفت: البته من از طریق فضای مجازی از این اظهارنظر عجیب اطلاع یافتم ولی پیشنهاد می کنم مسئولان در اظهار نظرهای خود، جایگاه و قداست واژگان را پاس بدارند و دقت نظر بیشتری معمول دارند.

آذری همچنان افزود: هر چند ویلاسازی، یکی از دلایل تخریب جنگلهای بلوط سردشت است ولی این تنها عامل تخریب نیست و بلکه در روز روشن و در دیدرس این اداره و سایر مسئولین ذیربط اتفاقات بزرگتری روی می دهد که منجر به نابودی جنگل‌ها، تخریب مراتع و اراضی ملی شده و می شود و متاسفانه علی رغم اشراف به تمام محدودیت های ادارات مرتبط، شاهد سهل انگاری ها و کم کاری ها در پیشگیری و رصد و کنترل هستیم که امیدواریم چاره اندیشی فورس ماژور صورت گیرد. .

تشکیل کلاس های محیط زیستی به نام زنگ مهربای و صلح در سردشت

این کنشگر محیط زیست با اشاره به ایجاد کلاس های محیط زیستی در مدارس سردشت گفت: برای اولین بار در کشور زنگ مهربانی و صلح را در مدارس متوسطه اول ایجاد کردیم که در این ساعت به پنج ساحت صلح و مهربانی می پردازیم که یکی از این ساحت ها، کار مشارکتی در حوزه مهربانی با طبیعت و آشتی با آن را پیگیری می کنیم.

آذری ادامه داد: در طول سه سال گذشته در یک مدرسه پایلوت و امسال نیز در دو مدرسه سردشت این زنگ ارایه می شود که یکی در نقطه صفر مرزی و دیگری در حوزه دریاچه سد سردشت بود زیرا بیشترین خشونت ها و نامهربانی ها با انسان و محیط زیست و به ویژه جنگل ها در این دو نقطه سردشت نمود بیشتری می یافت.

وی یادآور شد: در این دو مدرسه، سعی شده است تا دانش‌آموزان نسبت به یکی از ساحت های کاری ما در حفظ محیط زیست آگاه تر شده و در حفظ و نگهداشت و احیاء سرمایه های نمادین، کوشاتر گردند.

مدیر گروه محیط زیستی بالویزانی ژینگه تاکید کرد: طرح های ابتکاری دیگر از جمله، "تابوت ترقه ها"،" چهارشنبه سبز" با شعار "لاستیک دودزای دیروز، گلدان زیبای امروز، نشاء ۵هزار بذر بلوط به یاد ۵ هزارشهید حلبچه در سال ۹۵ و نیز "اولین کلاس سبز ایران در سال ۹۴" مجموع اقداماتی بود که هیات داوران چهاردهمین دوره جایزه سال دکتر تقی ابتکار را مجاب کرد تا عنوان انجمن کنشگر پیشگام در صلح و مهربانی با محیط زیست را به گروه "بالویزانی ژینگه" اختصاص دهند.

وی ادامه داد: گروه ما در بخش فردی نیز مورد اقبال این جایزه بود اما چون مجموع اقدامات قابل توجه بود، منجر به جایزه گروهی شد و در نهایت " انجمن بالویزانی ژینگه" گزینه انتخابی داوران بود و از این حیث پروردگار را شاکریم که در کار گروهی نیز توفیق لازم حاصل آورده ایم.

20 هزار هکتار از جنگل های سردشت نابود شدند

مدیر گروه محیط زیستی بالویزانی ژینگه سردشت با اشاره به نابودی جنگل های سردشت اظهار داشت: آتش سوزی ها، تبدیل جنگلها به باغات انگور، شهرک سازی ها به ویژه در حاشیه شهر و توسط نهادهای فرهنگی، حصار و تخریب جنگل ها توسط برخی سوداگران و نیز خودزنی های مردمی در قبال محیط زیست و آفت بلوط خوار و .... مواردی است که در خور توجه و قابلیت رصد بیشتر ادارات ذیربط و کنشگران دارند.

وی افزود: شهرستان سردشت سابق بر این دارای ۹۰ هزار هکتار جنگل بود که در حال حاضر احتمالا" به حدود ۷۰ هزار هکتار تقلیل یافته است! متاسفانه در هفته‌ منابع طبیعی در طول سالیان اخیر تنها به صورت نمادین اقدام به درختکاری شده است که هر چند این اقدام نمادین در نوع خود انگیزه بخش است اما اغلب از درختان و گونه هایی استفاده می شود که بومی این منطقه نیستند و حتی ممکن است عوارضی هم برای محیط زیست منطقه در بر داشته باشند

کنشگر زیست محیطی در پایان تاکید کرد: حفظ و حراست محیط زیست و منابع طبیعی به ویژه از جانب متولیان، باید به صورت علمی و دقیق انجام بگیرد و صرف کارهای نمادین هرچند مفید است اما به تنهایی نمی‌تواند جوابگوی تخریب جنگل‌ها و نابودی محیط زیست با روند بسیار فعلی باشد.

به گزارش کردپرس، در این مراسم همچنین انجمن مردم نهاد تریفه ی هورامان هم به خاطر اجرای طرح کاشت 5000 اصله نهال درخت ارغوان به مناسبت گرامیداشت یاد و خاطره 5000 شهید شیمیایی حلبچه در حاشیه جاده مسیر گردشگری شهر اورامان تخت به روستاهای هدف گردشگری بلبر، سلین و ژیوار به مساحت 15 کیلومتر در مورخه 2 تا 6 اسفند ماه97 اعطا می کند.

برنامه ریزی برای اعطای جایزه دکتر تقی ابتکار به پژوهشگران و تلاشگران عرصه حفاظت از محیط زیست کشور توسط خانواده آن زنده یاد از سال 1380 و پس از درگذشت و فقدان وی آغاز شد.

این جایزه تا سال 1384 توسط فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران که مرحوم دکتر تقی ابتکار عضو پیوسته آن بودند به انجام رسید. با تاسیس مرکز صلح و محیط زیست به عنوان نهادی غیردولتی، از سال 1384 برگزاری این مراسم جزو فعالیت های مرکز قرار گرفته و تاکنون سیزده دوره اعطای جایزه دکتر تقی ابتکار صورت پذیرفته است.

کد خبر 106964

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha