وعده های انتخاباتی  اقتصادی کاندیدها با طعم «تورم»

سرویس ایران- امروز یک شنبه 9 خرداد، در میان وعده های انتخاباتی 7 کاندید ریاست جمهوری «اقتصاد» بیش از هر چیز برجسته بود و در این میان تاکید بر کنترل «تورم» مهم ترین کلید واژه پر تکرار بود.

به گزارش کُرد پرس، آیت الله سید ابراهیم رییسی که به شهرک صنعتی عباس آباد تهران رفته بود، گفت: هدف مشترک ما تشکیل ایران قوی است و من برای این کار دولت ائتلافی تشکیل خواهم داد. برای ائتلاف با تولید کنندگان، کارآفرینان و کارگران عزیز آمده ام. امروز برای اعلام ائتلاف دولت مردمی با تولید کنندگان، کارآفرینان و کارگران عزیز برای ساختن ایران قوی و سربلند به اینجا آمده ام و دست آنها را به گرمی می‌فشارم.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر لزوم تشکیل دولت مردمی برای ایران قوی افزود: نیازمند یک خیزش عمومی و اجتماعی برای برپایی ایران قوی هستیم. این خیزش عمومی حتما نیاز به هم‌پیمانی یک دولت مردمی با نیروهای مولد کشور دارد.

رییسی کارگران و تولید کنندگان را رزمندگان خط مقدم نبرد اقتصادی ملت ایران دانست و بر لزوم حمایت همه جانبه از این سرمایه‌های ملی و ارزشمند تاکید کرد.

وی گفت: متاسفانه سال‌هاست این نیروها و پیشرانان حقیقی کشور توسط ساختارهای فسادزا و معیوب، روز به روز درحال ضعیف‌تر شدن هستند. کارخانجات کوچک و بزرگ تعطیل و نیمه تعطیل شده، مزارع و مراتع بزرگ و ارزشمندِ رها شده و حاشیه نشینی و مهاجرت، شواهدی بر این ادعا هستند.

فعالان عرصه تولید پیشتازان میدان پیشرفت کشور

رییسی از فعالان عرصه تولید به عنوان پیشتازان اقتصاد و افسران و سربازان میدان پیشرفت کشور یاد کرد و گفت: هر کس برای رونق تولید تلاش کند به امنیت و اقتدار ملی کمک کرده است.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: فقط قدرت نظامی امنیت آور نیست بلکه تولید برتر و با کیفیت و قابل رقابت با نوع خارجی نیز تولید قدرت می‌کند و امروز قدرت کشور در گرو اقتدار در تولید است. اگر از حوزه های دفاعی کشور، سرریز فناوری در حوزه صنعت کشور داشته باشیم، پیشرفت اتفاق خواهد افتاد.

وی افزود: مردم گله‌مند هستند که چرا کشوری که تولید موشک می‌کند نمی‌تواند خودروی با کیفیت در سطح توقع مردم بسازد این دلیلش این است که سرریز فناوری از حوزه های دفاعی به صنعت کشور وجود ندارد و ما در دولت سیزدهم این کار را خواهیم کرد.

اصلاح نظام بانکی اولویت دولت مردمی

رییسی تصریح کرد: اصلاح نظام بانکی یکی از اولویت‌های دولت مردمی است. از یک سو نقدینگی سرسام آور تبدیل به تهدیدی برای کشور شده و از سوی دیگر، تولیدکننده از کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش رنج می‌برد. از هر مجموعه اقتصادی که بازدید کردم، مردم از مدیریت بانکی گله مند بودند.

وی یادآور شد: من در قوه قضاییه جلسات پی در پی را با مسئولان بانکی داشتم و تلاش‌های فراوانی برای اصلاح وضع موجود کردم اما این اقدامات کافی نیست. باید در سرمنشا، ریشه فساد را بخشکانیم و من برای انجام این ماموریت بزرگ وارد صحنه شده ام.

صدور مجوزها نباید باعث اخلال در تولید شود

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به معضل صدور مجوزها در حوزه تولید گفت: دولت وظیفه هدایت، حمایت و نظارت دارد، اما نباید صدور مجوزها باعث اخلال در روند تولید شود.

رییسی گفت: دولت باید بر فعالیت‌های تولیدی نظارت داشته باشد، اما نباید با مجوزها و تصمیمات خلق الساعه دست و پای تولیدگر را ببندد.

وی ادامه داد: کارآفرین و تولیدگر باید بتواند برنامه‌ریزی و پیش بینی داشته باشد و مجوزهای دست و پا گیر و بی‌ثباتی در مقررات و تصمیم گیری‌ها مانع این کار است و الزام تولیدکننده و کارآفرین به اخذ مجوزهای متعدد، باید جای خود را به نظارت پسینی دولت بدهد.

برخوردهای پلیسی و قضایی با واردات بی‌رویه کافی نیست

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به معضل قاچاق و واردات بی‌رویه تاکید کرد: برخوردهای پلیسی و قضایی با واردات بی رویه و قاچاق کالا کافی نیست، ریشه مافیای واردات و قاچاق را باید از طریق دولت خشکاند.

رییسی اظهار داشت: راه حل مقابله با قاچاق این است که ارزی که از مسیر صادرات به دست می‌آید وارد حوزه تولید شود و این وظیفه دولت است که بر این موضوع نظارت کند. اگر پول حاصل از صادرات به درستی رهگیری شود قاچاق به ویژه قاچاق سازمان یافته به حداقل می‌رسد و ما در دولت آینده این موضوع را با جدیت پیگیری می‌کنیم.

قطعی برق موجب اخلال در فعالیت‌های تولیدی

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به معضل قطعی برق نیز اشاره کرد و آن را موجب اخلال در فعالیت‌های تولیدی دانست و تاکید کرد در برنامه ششم توسعه تاکید شده بود که باید به چه میزانی برق تولید می‌کردیم، اما به این قانون عمل نشد. اگر قانون برنامه اجرا می‌شد امروز واحدهای تولیدی با قطعی چند ساعته برق مواجه نمی‌شدند و تولید تعطیل نمی‌شد و شاهد این میزان خسارت نبودیم.

رییسی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وجود نیروهای مولد و موثر در کشور گفت: این نیروها اگر جدی گرفته شوند، می‌توانند مشکلات سخت و ساختاری اقتصاد را برطرف کنند، بنده هم پیمان نیروهای مولد خواهم بود و در میدان و در جزء جزء حرکت کشور متوجه و دغدغه مند آنها هستم.

وی تصریح کرد: باید در میدان، از نیروهای مولد حمایت کرد. باید زنجیره های راهبردی صنعت را تکمیل کرد و باید از بازار ملی حفاظت و پشتیبانی کرد. اینها همه جز با ائتلاف و هم پیمانی گسست ناپذیر مابین دولت و نیروهای مولد و بدنه تولیدی کشور امکان پذیر نیست.

رییس قوه قضاییه با اشاره به عملکرد دو ساله خود در عدلیه ادامه داد: حرکت ما در قوه قضاییه برای مبارزه با فساد و حمایت از تولید هم به همین شیوه بوده است. گام به گام و نه شتاب زده، قاطع و مستحکم و نه لرزان و مردد و در صحنه و مورد به مورد. من دست استمداد به سمت همه نیروهای مولد و ضدفساد برای ساختن ایران قوی دراز می‌کنم.

دولت مردمی دولتی فعال، چابک و تولیدمحور خواهد بود

رییسی ضمن برشمردن ویژگی های دولت مدنظر خود گفت: دولت مردمی دولتی فعال، چابک و تولیدمحور خواهد بود که اصلاح ساختارهای درونی خود و حمایت از نیروهای مولد را به منظور خوداتکایی و استقلال عدالت محور ایران عزیز پی خواهد گرفت.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: هدف مشترک ما تشکیل ایران قوی است و من برای این کار دولت ائتلافی تشکیل خواهم داد، ائتلاف با تولید کنندگان، کارآفرینان و کارگران عزیز آمده ام.

بر اساس این گزارش، مهمترین دغدغه و درد دل کارگران در این بازدید چند ساعته مواردی چون تورم فزاینده، مسکن و اجاره نشینی و عدم ثبات شغلی بدلیل تضعیف و یا تعطیل تولید در بسیاری از واحدهای صنعتی بود.

تولید کنندگان نیز با ابراز گلایه شدید از مسائلی همچون مشکلات بانکی، بروکراسی اداری، مجوز های بی پایان و متعدد، واردات لجام گسیخته و قاچاق کالا از رئیسی برای نجات تولید و صنعت کشور استمداد کردند.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پس از بازدید از خط تولید دو کارخانه لوازم خانگی و تجهیزات صنعتی و گفت و گو با کارگران، در نشست با جمعی از تولید کنندگان و مدیران شهرک صنعتی عباس آباد هم شرکت کرد.

جلیلی: ساختار اداری کشور را بطور جدی اصلاح می کنم

سعید جلیلی هم «ماشین دولت» را «بسیار کند» توصیف کرد و گفت که ساختار اجرایی و اداری دولت نیاز به اصلاح جدی دارد و رییس جمهوری آینده باید اهتمام خود را صرف این اصلاح کند.

وی با اشاره به سوابق خود در وزارت امور خارجه گفت: بنده بعد از فارغ التحصیلی در وزارت خارجه استخدام شدم. در آنجا از کارشناسی شروع کردم و معاون اداره شدم. بعد رئیس اداره و بعد از مدتی مدیر کل و در ادامه معاون وزیر خارجه شدم. یک مدت هم که دبیر شورای عالی امنیت ملی بودم.

جلیلی اضافه کرد: بنده این توفیق را داشتم که نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی بودم که تا امروز این مسئولیت ادامه دارد و همچنان توفیق نمایندگی ایشان را در شورای امنیت ملی دارم. البته عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم هستم که باز هم از سوی رهبر انقلاب انتخاب شدم.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره زندگی شخصی خود گفت: بنده ۵۶ ساله هستم و در سن ۲۷ سالگی ازدواج کردم. یک فرزند ۲۵ ساله دارم که دانشجوی رشته برق است. محل زندگی من تهران است و خانه ای که مالک آن هستم ۱۲۵ متر است اما الان در خانه سازمانی اسکان دارم که بزرگ‌تر از خانه خودمان است. خودروی من پراید است.

وی در پاسخ به این سوال که چه حوزه‌هایی در دولت نیاز به تحول و اصلاح دارد، گفت: بنده در سال ۹۲ که آقای روحانی انتخاب شد چون آن سال رقیب او بودم به آقای روحانی انتخاب او را به عنوان رئیس جمهور تبریک گفتم و به او گفتم که درست است که بنده و شما دو نگاه و مسیر متفاوت داشتیم و این هشت سال هم نشان داد که نگاه او با من خیلی تفاوت دارد. گفتم ماشین دولت بسیار کُند است و این ماشین نه شما و نه بنده را به جایی که می‌خواهیم نمی‌برد.

نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی با این که بدنه دولتِ میلیون ها کارمند دارد، گفت: ساختار اجرایی و اداری دولت نیاز به اصلاح جدی دارد. در سال ۹۲ هم خدمت رئیس جمهور این موضوع را به عنوان یک هدیه گفتم. الان هم فکر می‌کنم رئیس جمهور آینده باید اهتمام جدی خود را جهت اصلاح ساختار اداری دولت قرار دهد. اگر این ماشین راه بیفتد، در هر موضوعی ما به مقصد می‌رسیم.

وی درباره برنامه‌های کلان خود برای ساماندهی رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی و مدیریت فضای مجازی گفت: فضای مجازی امروز یکی از بهترین فرصت‌هایی است که برای نسل جوان ما وجود دارد چرا که در قدیم این فرصت وجود نداشت بنابراین فضای مجازی ابزاری بسیار ارزشمند برای سرعت و کیفیت و دقت برای مسایل مختلف است که در اختیار جوانان قرار گرفته است بنابراین دولت باید برای فضای مجازی برنامه داشته باشد و نمی‌تواند آن را رها کند.

جلیلی یادآور شد: وقتی که گفته می شود دولت نباید آن را رها کند خیلی‌ها تصور می‌کنند که منظور این است دولت می خواهد فضای مجازی را بگیرد و ببندد اما منظورم این نیست اگر برای آن برنامه داشته باشیم بسیاری از مردم و جوانان از فرصت‌های فضای مجازی حداکثر استفاده را خواهند برد.

نامزده سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اشتغال را از اصلی‌ترین مشکلات جوانان عنوان کرد و گفت: می‌توان از فضای مجازی برای بهبود وضعیت اشتغال استفاده کرد چرا که این فضا فرصت خوبی برای ایجاد اشتغال است. کشوری چون هند از این ظرفیت به خوبی استفاده می‌کند و سالانه ۸۰ میلیارد دلار از فضای مجازی درآمد دارد. دولت آینده باید برای فضای مجازی برنامه داشته باشد که جوان ما بتواند از این عرصه استفاده کند. جوان ممکن است بگوید که این حرف‌ها درست اما سوال ما این نیست شما می‌خواهید جلوی ما را بگیرید یا ببندید که البته این سوال معقولی است معتقدم باید در این موضوع صداقت داشت و نباید با جوان غیرصادقانه صحبت کرد.

رضایی:‌ پول ملی را کنار دلار و یورو قویترین پول منطقه می‌کنم

محسن رضایی هم ، افزایش و تثبیت ارزش پول ملی را جزو برنامه‌ها و سیاست اصلی خود دانست و گفت: باید پول ملی ایران تقویت شود تا در کنار دلار و یورو قویترین پول منطقه شود.

وی اصلاح رابطه بورس، بیمه و بانک‌ها با تولید را جزو برنامه‌های اصلی خود عنوان کرد و افزود: قلب اقتصاد از سه بخش بورس، بیمه و بانک تشکیل شده است، اما در کشور ما این سه بخش ناهماهنگ عمل می‌کنند که اصلاح این امر از طریق شورای تثبیت مالی که در کشورهای اروپایی و آمریکا هم در سال ۲۰۰۸ میلادی تشکیل شده و الگویی موفق بوده، انجام خواهد شد.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اینکه بانک‌ها و بورس را به سمت تولید و سرمایه‌گذاری هدایت کنیم دو طرفه است؛ تولید ایران باید پرجاذبه، بازدهی و سوددهی بالا داشته باشد، لذا ایجاد جاذبه در تولید ملی اولین برنامه من خواهد بود.

رضایی اظهار کرد: سه قسمت قلب اقتصاد چون سه جزیره دور از هم عمل می‌کنند. خون رسانی و تغذیه اندام‌های اقتصاد ایران، ناکارآمد است چون یکپارچه عمل نمی‌کنند.

وی افزود: برای همین شورای تثبیت مالی از این سه نهاد درست می‌کنم. بورس جدای از بانک مرکزی و بانک مرکزی جدای از بورس و هر دو اینها جدای از بیمه نباید عمل کنند.

رضایی گفت: این سه نهاد به اضافه وزیر اقتصاد و وزیر صمت، جریان خون و نبض اقتصادی کشور را تنظیم می‌کنند؛ از طرف دیگر مشوق‌هایی برای تولید خواهیم گذاشت که بانک‌ها و بورس‌هایی که سرمایه های خود را به سمت تولید ببرند تشویق می‌کنیم.

وی اضافه کرد: اگر صادرات را توسعه ندهیم بازدهی در تولید ملی بالا نمی‌رود و نقدینگی بجای آنکه سمت تولید برود به سمت رانت و دلالی می‌رود و همین فجایعی که در این دولت در اقتصاد ملی ما به وجود آمد را خواهیم داشت.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره FATF گفت:‌ پرونده FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام باز است و اگر دولت من روی کار بیاید به طور جدی ابهامات FATF را در داخل و خارج از کشور و در دبیرخانه دنبال می‌کنیم.

رضایی با اشاره به اینکه دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها ۱۲ اقدام از ۳۹ اقدام انجام شده دولت را قبول کرده است، ادامه داد: اگر هم هر دو لایحه در مجمع تصویب شود با این دیپلماسی که دولت ما داشته شاید ۵ تا ۶ سال طول بکشد و وارد FATF نشویم.

وی تاکید کرد: تضمین‌های لازم را می‌گیرم و سعی می‌کنیم ابهامات برطرف شود و اشکالاتی که سر راه پیوستن به وجود آمده، را دنبال می‌کنیم.

برای بازگشت به برجام، اقدام مشروط نمی‌پذیریم

رضایی همچنین برجام را سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: آمریکا باید به سرعت تحریم‌ها را بردارد و اقدام مشروط را نمی‌پذیریم و دیپلماسی را از حالت کاغذی خارج کرده و عملی می‌کنیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: اگر دولت ما روی کار بیاید با توجه به شناختی که آن‌ها از ما دارند کوتاه می‌آیند و به برجام بازخواهند گشت.

رضایی افزایش و تثبیت ارزش پول ملی را جزو برنامه‌ها و سیاست اصلی خود دانست و گفت: باید پول ملی ایران تقویت شود تا در کنار دلار و یورو قویترین پول منطقه شود.

رضایی افزود: من اقتصاددان هستم و سال ۹۲ درحالی‌که هیچ خبری از سقوط پول ملی نبود، یک هزار تومانی را بلند کرده و نسبت به سقوط ارزش پول ملی هشدار دادم و گفتم ارزش پول ملی در خطر است.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از ایرانیان خارج از کشور دعوت کرد تا برای آبادانی کشور با دولت همراه شوند و گفت: به آن‌ها قول دادم در صورت موفقیت در انتخابات، زمینه سرمایه‌گذاری مالی و حضور معنوی آن‌ها در کشور را فراهم خواهم کرد.

قاضی‌زاده هاشمی: تورم را به زیر پنج درصد می‌رسانیم

امیرحسین قاضی زاده هاشمی هم گفت: به مدت دو سال روی کنترل تورم کار می‌کنیم و می‌توانیم تورم را به زیر پنج درصد برسانیم.

وی افزود: رییس جمهوری باید یک نگاه ۳۶۰ درجه به همه موضوعات داشته باشد و امنیت، مسایل اجتماعی و فرهنگ را بفهمد و نگاهی خاص برای انجام اصلاحات داشته باشد.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: در بخش سیاست پولی شخصی که می‌خواهد بانک مرکزی را اداره کند باید صحبت کند و در بخش سیاست‌های مالی باید فردی که سازمان برنامه و بودجه را اداره می‌کند، سخن بگوید. در حالی که ما در حال تک نفره کردن دولت ها هستیم البته عملکرد دولت‌های قبل تک نفره بوده و این به باور تبدیل شده است.

قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه دولت یک جریان فکری و یک طبقه اجتماعی است، اضافه کرد: به عنوان نماینده گام دومی‌ها آمده ام. نسلی از جوانان نوآور آمده‌اند تا یک تفکر دیگر را بر اداره کشور حاکم کنند. این من نیستم و ما یک جمع هستیم.

وی اضافه کرد: دو سال روی کنترل تورم و اینکه چطور کشورها در کنترل تورم موفق شدند، کار می‌کنیم. تورم بالا تنها مساله کشور ما نبوده است. خیلی از کشورها تورم را تجربه کردند و تجربه موفقی برای کنترل تورم داشتند. نزدیک ترین کشور ما ترکیه است که دو دهه تورم‌های بیش از ۵۰ درصد را تجربه کرده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: ۵۱ پروژه تهیه کردیم که این برنامه‌ها با عنوان دولت اعتماد چاپ شده است. در حوزه اصلاحات ساختار و نهادی اقتصادی ظرف چهار سال نه تنها نرخ تورم را کاهش می‌دهد بلکه تک رقمی می‌کند و به زیر پنج درصد می رساند.

وی تاکید کرد: رشد قیمت‌ها طبق آماری که مراکز آمار بانک مرکزی می دهد، ۵۰ درصد بوده است یعنی به طور متوسط میانگین قیمت‌ها ۵۰ درصد رشد کرده است. این رشد ۵۰ درصدی پنج درصد می‌شود. یعنی رشد تورم ۱۰ برابر کمتر می‌شود اما در سال اول به نصف کاهش می یابد و ما در سال اول رشد نرخ تورم را به زیر ۳۰ درصد می‌رسانیم و به همین ترتیب تورم به صورت تصاعدی کاهش می یابد تا تک رقمی شود.

همتی: تورم را تک رقمی می کنیم

عبدالناصر همتی با بیان اینکه اختیاراتم را به قائم مقام تفویض کرده ام، گفت: قائم‌مقام با اختیارات رئیس کل کارش را انجام می‌دهد ولی اگر رییس جمهوری تصمیم دیگری دارند صاحب اختیار هستند و من هم از آن استقبال می‌کنم.

وی گفت: من قائم‌مقام را خودم جایگزین کردم. طبق قانون بانک مرکزی در مواقع غیبت و معذوریت، رییس کل بانک مرکزی می‌تواند تمام اختیاراتش را به قائم مقامش بدهد که خود قائم مقام هم حکم رئیس جمهوری را دارد.

وی اضافه کرد: من به استناد این ماده قانونی برای مدتی که رقابت‌های انتخاباتی هست و فرصت کمتری دارم به مسائل بانک برسم، اختیارات خود را به آقای دکتر کمیجانی را به عنوان قائم مقام خودم تفویض کردم.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: آقای رییس جمهور گفته بودند که من نظرم این است رئیس کل جدیدی بگذارم من هم گفتم اختیار رییس‌جمهور محترم هست و می‌توانند این تصمیم را بگیرند ولی من ضرورتی به استعفا از مسئولیت نمی‌بینم برای اینکه رییس محترم قوه قضائیه هم در رقابت‌های انتخاباتی هستند و از مسئولیتشان استعفا ندادند و من فکر نمی‌کنم ضرورتی داشته باشد.

همتی خاطرنشان کرد: قائم‌مقام با اختیارات رییس کل کارش را انجام می‌دهد ولی اگر تصمیم دیگری رییس جمهور دارند، صاحب اختیار هستند و من هم از آن استقبال می‌کنم.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یکی از دلایل تورم را شوک های ناشی از تحریم عنوان کرد وگفت: بستری که باعث شده این شوک‌ها ارزش پول ملی ما را کاهش دهد تورم مزمنی است که ما در چند دهه گذشته در کشور داریم.

همتی اظهار کرد: در طول سه دهه گذشته میانگین رشد تورم ما حدود ۲۰ درصد بوده است. در بعضی سال‌ها ۳۵ درصد و در بعضی سال‌ها ۱۵ درصد ولی میانگین همین رقم۲۰ درصد بوده است.

وی با بیان اینکه اگر نتوانیم تورم را کنترل کنیم، نمی‌توانیم قیمت اسمی نرخ ارز را ثابت نگه داریم افزود: همه مردم ارزش پول را با نرخ اسمی آن مقایسه می‌کنند. برنامه من این است که بتوانیم تورم را در دوره ۴ ساله به یک دامنه بین ۸ تا ۱۲ درصد برسانیم. به تدریج بعد از ۴ سال این رقم پایدار و تک رقمی شود.

مهرعلیزاده: با کنترل تورم انگیزه فساد و احتکار از بین می‌رود

محسن مهرعلیزاده هم با بیان اینکه با کنترل تورم انگیزه فساد و احتکار از بین می‌رود، گفت: به جای «انقباض» در بودجه باید ایجاد «انضباط» کنیم.

مهرعلیزاده با بیان اینکه اگر تورم کنترل شود، انگیزه فساد و احتکار هم از بین می رود، گفت: به جای انقباض در بودجه باید در بودجه ایجاد انضباط کنیم

نامزد ریاست جمهوری دوره سیزدهم افزود: دولت نباید در بورس دخالت می‌کرد. فقط زمان «شکست بازار» دولت می‌تواند به شیوه‌ای مانع ورشکستگی تولیدکنندگان شود. بورس، بازار اقتصادی مورد نیازی است و می‌توان از این طریق نقدینگی جامعه را به سمت توسعه و تولید هدایت کرد. اما نباید از بیرون در بورس دخالت کرد. بورس بازار است و باید به شکلی طبیعی رشد کند.

مهرعلیزاده ادامه داد: در بورس رقابتی مشخص در جریان است و قوه اجرایی با هر مداخله ای ضرر و زیان وحشتناکی به بورس می‌زند. شرکت‌های بزرگ دولتی و سهامداران حقوقی در فروردین ۹۹ مداخله ای ناروا در بورس کشور داشتند.

وی با اشاره به ورشکستگی گسترده دهه گذشته بورس آمریکا گفت: در شرایط ورشکستگی گسترده بورس آمریکا دولت نخست اوباما با تزریق پول وارد بورس شد تا از ورشکستگی جلوگیری کند. اینجا دولت وارد می‌شود تا ورشکسته کند.

مهر علیزاده افزود: بورس بازار خوبی است و مردم باید بیایند و مشارکت کنند. ولی مدیریت بورس باید مستقل و کارشناسی باشد.

زاکانی: بی‌ثباتی از اصلی‌ترین چالش‌های اقتصاد ایران است

علیرضا زاکانی هم بی ثباتی را از چالش‌های اصلی پیش روی اقتصاد کشور عنوان کرد و گفت: وعده جدی و اساسی‌ام این است که به فوریت، توجه ویژه به جهش تولید داشته باشم.

وی اقتصاد را مهمترین هدف دولت خود عنوان و تاکید کرد: در نگاه اسلامی در هر جامعه‌ای، فرهنگ، اولویت قطعی و زیرساخت همه چیز است؛ در مقابل در جوامع غربی با مدل‌های توسعه غربی، اقتصاد از چنین منزلتی برخوردار است. امروز فرهنگ برای ما اولویت دارد اما فوریت شرایط کشور، اقتضائات اقتصادی را به خود اختصاص می‌دهد.

وی با بیان اینکه تورم افسار گسیخته، رکود و بیکاری آسیب جدی به جامعه زده است، اظهار داشت: از این جهت، فوریت اقدام و عمل خود را برای چهار سال آینده حوزه اقتصاد و مدیریت در نظر گرفتیم. بنابراین، برای دولت ما چهار خط تحول وجود دارد؛ اقتصاد و مدیریت، فرهنگ و اجتماع، سیاست و امنیت، همچنین دیپلماسی و روابط بین الملل یک فرصت جدی برای ما فراهم می‌کند.

زاکانی مهمترین مشکل اقتصاد ایران را دولتی بودن آن عنوان کرد و گفت: بخش زیادی از اصلاحات اقتصادی معطوف به اقتصاد دولتی بوده و شروع اصلاحات این اقتصاد از خود دولت است. اقتصاد، دستوری، تحکمی و آرزوپذیر نیست. مسوولان دقت لازم را ندارند و اقتصاد را به حال خود رها کرده اند و دستوری وارد کار می‌شوند.

کلاف سردرگم، تولید است

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: همه چیز از بی‌ثباتی رنج می برد چرا که سیاست‌های غلط در حوزه اقتصاد زیاد است. با توجه به این شرایط، در حوزه اقتصاد و مدیریت، توجه خود را به موضوع تولید معطوف کرده ایم و به ۱۰۰ مسأله نمی‌پردازیم، بلکه درباره یک ریشه و ام‌المسائل صحبت می کنیم.

رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وقتی از تولید حرف می زنیم، اشتغال، بیکاری و تورم را هدف گذاری کرده ایم، خاطرنشان کرد: وعده جدی و اساسی‌ام این است که به فوریت، توجه ویژه به جهش تولید داشته باشم و با حل شدن مشکل تولید بسیاری از مسائل در کشور حل می‌شود. از این رو، کلاف سردرگمی که باید به دنبال رشته باز کننده آن بگردیم، تولید است.

زاکانی اضافه کرد: بیش از ۶ تا ۷ درصد امکانات جهان در کشور ما خلاصه شده است اما با ۱.۱ دهم درصد جمعیت از این ظرفیت بزرگ استفاده نکرده ایم، ایران موقعیت سوق الجیشی خوبی دارد اما از آن بهره نبرده است.

وی تاکید کرد: اساس حرکت این است که به صورت ایجابی، تولید را محور قرار دهیم، مولفه‌های دیگر را برای تولید در نظر بگیریم و علاوه بر برداشتن موانع، تشدید کننده‌ها را تقویت کنیم.

مبارزه با مفاسد در اولویت

زاکانی مواجهه جدی دولت خود را مبارزه با فساد عنوان کرد و اظهار داشت: آنچه به صورت سلبی با آن مواجهه بسیار جدی خواهم داشت، مفاسد اقتصادی، بوروکراسی غلط و تعارض منافعی است که دولت و سیستم با تولید و تولید کننده دارد.

وی با انتقاد از نحوه مجوزهای صادر شده، افزود: الان از ۱۰۰ درصد مجوزها، فقط ۲۰ درصد شفاف و ۸۰ درصد غیرشفاف و رانتی است.

رییس مرکز پژوهشهای مجلس خاطرنشان کرد: امروز نه آمایش سرزمین داریم که متوجه قدر و منزلت هر نقطه جغرافیایی کشور باشیم، نه استراتژی صنعتی داریم که بدانیم کدام ظرفیت ویژه می‌تواند به عنوان پیشران اقتصادی در کشور، تحول و تغییر را برعهده بگیرد.

زاکانی ادامه داد: با توجه به تجربه های جهانی و با عنایت به اینکه امروز استراتژی صنعتی در کشور ما احساس می شود، در برنامه خود به ۸ تا ۹ فرصت جدی که هر کشوری از یک یا دو مورد آن برخوردار است، توجه کرده ایم.

بازسازی ۱۲۰ هزار هکتار بافت فرسوده

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یکی از این فرصت‌ها را نفت، گاز و پتروشیمی عنوان کرد و ادامه داد: این موضوع می‌تواند ظرفیت بزرگ ایران اسلامی را در جهت سرآمدی مدنظر داشته باشد.

وی فرصت و اولویت بعدی دولت خود را فناوری‌های نوین، کشاورزی و توسعه روستایی همچنین رسیدگی به ۱۲۰ هزار هکتار بافت فرسوده عنوان کرد و یادآورشد: فرصت بعدی، معادن است. امروز از رتبه هفتم معدن در جهان به رتبه ۲۰ سقوط کرده ایم و در ۲۵ سال اخیر، معدن بزرگی در کشور کشف نشده است.

زاکانی ادامه داد: میانگین عمق معادن ما ۷ متر است در حالی که این رقم در جهان بالای ۷۰ متر است؛ ما روی دریایی از امکانات قرار داریم اما نسبت به آن بی‌دقت هستیم.

نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در ادامه گفت و گوی خود با رادیو اقتصاد، اولویت دیگر دولتش را فولاد و صنایع دریایی ذکر کرد و افزود: اگر کشوری همین سواحل مکران و هزار و ۴۰۰ کیلومتر سواحل آن در اختیار داشت، سرآمد می‌شد، اما شاهد هستیم این سواحل هم اکنون با چه شرایطی اداره می‌شود و مردم ساکن در آن چگونه در سختی و مشکلات فراوان زندگی می‌کنند.

وی پیشران بعدی را توسعه زیرساخت‌ها به ویژه در حوزه ریلی دانست و افزود: کریدور شمال و جنوب را در حوزه ریلی ساماندهی می‌کنیم تا ۴۰ درصد از مدت زمان رسیدن کالا از هند به شمال اروپا کاهش یابد و هزینه های انتقال کالا از این مسیر ۳۰ درصد کاهش یابد. در این زمینه حتی کانال سوئز اهمیت خود را از دست می دهد و امکان و اقتضائات بالایی برای ما ایجاد می‌کند.

زاکانی با بیان اینکه کل نفتی که ایران می فروشد، ۳۰ میلیارد دلار است، خاطرنشان کرد: در حالی که از طریق همین کریدور، امکان انعکاس و تقویت داخلی وجود دارد و شرایط را می تواند طوری رقم بزند که امنیت و توسعه یافتگی پایدار برای کشور فراهم کند.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی تورم را محل درآمد دولت عنوان کرد و گفت: در ۵۰ سال اخیر تنها کشوری هستیم که تورم ۲ رقمیِ ۲۰ درصد داشتیم و الان جزو پنج کشوری هستیم که تورم بالای ۲۰ درصد داریم؛ این موضوع نه تنها افتخار محسوب نمی‌شود بلکه چیزی جز سیاهی نیست.

نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: بخشی از این مسأله مربوط به پول کم آوردنِ دولت‌ها و در نتیجه سوق یافتن به پول چاپ کردن است؛ پول چاپ شده نقدینگی را زیاد می‌کند و این نقدینگی تورم زا است.

وی با بیان اینکه دولت با تورم خود را اداره و جنگ ایجاد می‌کند، گفت: دولت روحانی همین راه را رفته است؛ تورم اخیر در حوزه خوراکی و آشامیدنی رخ داد و بیشترین فشار را به اقشار متوسط به پایین تحمیل کرد.

به گفته زاکانی ریشه اصلی تورم، افزایش نرخ ارز در کوتاه مدت است که به هجوم برای خرید دارایی منجر می‌شود.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه در حال حاضر ۷۰۰ هزار میلیارد تومان ناترازی عملکرد بانک‌ها را داریم، گفت: نقدینگی بیش از هزار میلیارد تومان، کشور را دچار تنش‌هایی کرده است. در کوتاه مدت، کنترل نرخ ارز به رفع تورم و ثبات بازار ارز کمک می کند و مدیریت منابع و نرخ سود بانکی در این جهت موثر است. در میان مدت هم نیازمند اصلاح ساختار بودجه هستیم که از طریق تولید و مالیات، دولت را اداره کنیم.

وی با تاکید بر لزوم اصلاح سیاست های پولی و نقدینگی در کشور گفت: بانک مرکزی نباید اجیر دولت باشد و دست دولت در جیب بانک مرکزی بماند. بنابراین تورم را خوب می‌شناسم و ابعاد آن را به خوبی واکاوی کرده‌ام.

زاکانی با اشاره به کسانی که وعده یک رقمی کردن تورم در کوتاه مدت می‌دهند، اظهار داشت: تورم را یک رقمی کردن در کوتاه مدت با رکود همراه می‌شود و اگر با سرکوب قیمت در تولید بخواهیم نرخ تورم را مهار کنیم به جای تنظیم بازار و اصلاح نظام تولید و خدمات همچنین حذف رانت‌ها و دلالی، کشور را دچار مشکلات جدی می‌کنیم.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین درباره تاثیر صرفه جویی در کسری بودجه، گفت: بودجه ۱۴۰۰ به طور دقیق ۷۲۷ هزار میلیارد تومان با تبصره ۱۴ و ۲ است؛ از این جهت تورم را باید مهار کرد؛ برای تولید پایدار و اشتغال‌زا نیازمند شناسایی زنجیره پیشران هستیم و باید بنگاه های خُرد، کوچک و متوسط را تقویت کنیم.

تحریم استراتژی موثر آمریکا است

زاکانی در پاسخ به سوالی درباره حمایت از تولید ملی، گفت: مشکلات داخل کشور را نباید از خارج از کشور حل کنیم و امید داشته باشیم آمریکا و اروپا به ما کمک کنند. باید به توانمندی‌های داخل تکیه کنیم و اهرم‌های فشار را برداریم که آنها نتوانند به ما فشار بیاورند.

وی اضافه کرد: دولت فعلی راه اول را انتخاب کرده و هشت سال اصرار بر ادامه مسیر اول دارد اما تحریم، استراتژی موثر آمریکا است که آن را بر نمی دارد. جنگ اقتصادی، استمرار دارد چون منافع آنها به خطر افتاده است و در قالب این جنگ اقتصادی باید بار خود را برداریم.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: توجه به بخش تولید و بهره مندی از ظرفیت های داخل کشور برای ما موضوعیت دارد و اگر این ظرفیتها را به کار بگیریم به بهترین نحو، برنده این تحریم و جنگ اقتصاد می‌شویم.

رییس مرکز پژوهشهای مجلس با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت همسایگان کشور خاطرنشان کرد: هزار و ۱۴۳ میلیارد دلار واردات همسایگان ۱۵ گانه ایران در سال ۹۸ اعلام شد که ۲۳ میلیارد دلار سهم ایران بود؛ در حالی که بخشی از این ۲۳ میلیارد دلار مواد خام بود که اگر در سیر زنجیره ارزی تولید می کردیم، ارزش بیشتری می‌یافت و اشتغالزایی بالایی هم داشت.

کد خبر 10706

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha