نیچروان بارزانی: کُردهای سوریه باید با دمشق مذاکره کنند

سرویس جهان- نخست وزیر اقلیم کردستان عراق تاکید کرد کردهای سوریه باید با مذاکره با دولت مرکزی سوریه به حقوق خود دست پیدا کنند.

به گزارش کردپرس، نیچروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق که قرار است به زودی به عنوان رییس اقلیم کردستان جای عموی خود مسعود بارزانی را بگیرد، در مصاحبه با سایت المانیتور به اولویت های کاری خود به عنوان رییس آینده اقلیم کردستان اشاره کرده است. وی تاکید کرده است که اولویت های کاری وی به عنوان رییس جدید اقلیم کردستان حل مسئله تقسیم منابع مالی عراق و مناطق مورد مناقشه خواهد بود. وی همچنین تاکید کرده است مسئله کردهای ترکیه از طریق نظامی قابل حل نیست و ترکیه و پ.ک.ک باید با هم گفتگو کنند. وی همچنین به کردهای سوریه توصیه کرده است با دولت مرکزی سوریه مذاکره کنند و از طریق دمشق به حقوق خود دست پیدا کنند.

مشروح مصاحبه نیچروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان با المانیتور:

المانیتور: رابطه شما با بغداد بعد از این دوره بحرانی در زمان برگزاری رفراندوم و متعاقب آن چگونه است؟ ایا توانسته اید بر برخی از اختلافاتتان غلبه کنید و رابطه خوبی با دولت در بغداد برقرار کنید؟

نیچروان بارزانی: مطمئنا بعد از برگزاری رفراندوم وارد یک دوره مشکل شدیم. احتمالا این دوره یکی از دوره های سختی بود که از سال 1991 تجربه کرده ایم. اما ما توانستیم برخی از اختلافاتمان با دولت عراق در دوره حیدر العبادی از جمله در مورد برداشتن تحریم هوایی و بسته شدن فرودگاه ها را حل کنیم. همچنین این فرصت را پیدا کردیم تا در انتخابات عمومی عراق شرکت کنیم. ما به عنوان بلوک کردی، موفقیت بزرگی کسب کردیم و حزب دموکرات به حزب شماره یک در سطح عراق در زمینه کسب تعداد کرسی ها تبدیل شد. کاملا واضح است که کسب این نتایج ثابت کرد که موقعیت سیاسی اقلیم کردستان و همکاری احزاب کرد هنوز برای عراق مهم است و بویژه ثابت شد که آنهایی که روی به حاشیه رانده شدن حزب دموکرات شرط بندی کرده بودند نظرشان غلط از آب در آمد. حزب دموکرات همچنان قدرتی (سیاسی) است که دیگران نمی توانند آن را نادیده بگیرند.

ما همچنین در تشکیل دولت جدید عراق در بغداد شرکت کردیم و ما در تشکیل آن فعال بودیم. ما تمایل عادل عبدالمهدی، نخست وزیر جدید عراق را برای تعامل بیشتر شاهد هستیم. اما این حقیقت همچنان پابرجاست که سیستم در عراق حول یک نفر نمی چرخد. عناصر و عوامل زیاد دیگری وجود دارند. اما من در کل می توانم بگویم که رابطه ای که اکنون با بغداد داریم، در مقایسه با گذشته بسیار بهتر است.

المانیتور: می توانید مثال های بیشتری بیان کنید؟

نیچروان بارزانی: ما چهار سال سخت و پر زحمت را پشت سر گذاشتیم. ما در یک تونل، سخت، تاریک و طولانی گیر افتاده بودیم. اما اکنون نور را در انتهای تونل مشاهده می کنیم. ما توانستیم با بغداد بر سر بودجه سازش و مصالحه کنیم. ممکن است نتیجه مورد دلخواه ما به دست نیامده باشد اما به درک نسبی دست پیدا کرده ایم.

المانیتور: آیا شما توانستید به 17 درصد بودجه عراق که در اوایل بر سر آن به توافق رسیدید دست پیدا کنید؟

نیچروان بارزانی: ببینید، مسئله بودجه برای نخست وزیر عراق برای نگاه داشن آن در سطح 17 درصد و یا هر درصدی در مورد آن به شدت به مسئله ای سیاسی و مانعی سخت تبدیل شد. به همین دلیل ما بر سر مقداری که برای هر دو طرف قابل قبول باشد مذاکره کردیم. ما باید عملگرا باشیم. روابط ما با بغداد به سمت عادی شدن پیش می رود. اما نمی شود گفت که همه اختلافاتمان حل شده است. فرمولی موقتی داریم که به ما اجازه می دهد به مسئله حقوق های پرداخت نشده کارمندان بپردازیم. مسئله پرداخت حقوق تا حدی حل شده است. ما هنوز باید تا یک سال تمام تا قبل از نهایی شدن پیش نویس بودجه سال مالی آن، به بررسی همه جزئیات بودجه بپردازیم. ما می خواهیم از مشاجره پرهیز کنیم.

المانیتور: با توجه به این که حقوق ها پرداخت شده باید اقتصاد هم راه افتاده باشد.

نیچروان بارزانی: بله، شکر خدا اقتصاد در حال پیشرفت است. شما می توانید این مسئه را در شهر و بازار مشاهده کنید. برخی از پروژه ها و زیرساخت هایی که در زمان بحران اقتصادی متوقف شده بودند اکنون از سر گرفته شده اند. ما به بسیاری از شرکت ها و بانکهای خصوصی بدهکار هستیم. ما بازپرداخت بدهی ها به آنها را آغاز کرده ایم. اینها خبرهای خوبی است. ما با بغداد بر سر گمرکات به توافق رسیده ایم. اقلیم کردستان عراق تعرفه های گمرکی را با دولت مرکزی عراق همطراز کرده است.

المانیتور: آیا این مسئله در گمرک خابور در مرز ترکیه نیز اجرا شده است؟

نیچروان بارزانی: بله همه جا اجرا شده است. همه ما شهروندان عراق هستیم و مسائل مرزی حل شده است. پست های بازرسی زیادی میان مرزهای اقلیم کردستان و مناطق تحت کنترل دولت مرکزی عراق وجود داشت. اکنون همه آنها برداشته شده و این کار تجارت را تسهیل کرده است.

المانیتور: وقتی در مورد مرزهای اقلیم کردستان صحبت می کنید، این مسئله از زمان برگزاری رفراندوم تغییر کرده است. نیروهای عراقی وارد همه این مناطق از جمله کرکوک شدند. می توانیم درباره وضعیت فعلی این مناطق بحث کنیم؟ وضعیت اکنون چگونه است؟

نیچروان بارزانی: اصلاح واضح و روشنی است؛ مناطق مورد مناقشه. این مسئله به این معنی است که این مناطق کاملا به آنها تعلق ندارد. این که چه کسی این مناطق را کنترل می کند بحث دیگری است. این مسئله باعث نمی شود که مناقشه بر سر آنها پایان یافته باشد. وقتی با عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق صحبت کردم به وی گفتم که اگر بخواهیم عراق امن داشته باشیم و اختلافات خود را حل کنیم باید به دو مسئله کلیدی در عراق که مسئله تقسیم درآمدها و مناطق مورد مناقشه است بپردازیم. البته اختلافات دیگری هم وجود دارد اما باید روی این دو مسئله باید تمرکز کنیم.

المانیتور: به عنوان رییس اقلیم کردستان، آیا اینها جز اولویت های شما خواهد بود؟

نیچروان بارزانی: کاملا، من به طور مرتب به بغداد سفر می کنم. همین دو هفته پیش آنجا بودم.

المانیتور: می توانیم بگوییم که اکنون شخص شما این رابطه را مدیریت می کند؟

نیچروان بارزانی: بله البته. حل این دو مسئله از اولویت های من به عنوان رییس اقلیم کردستان عراق خواهد بود. شما به کرکوک اشاره کردید. اگر ما بر سر تقسیم درآمدها توافق کنیم و اقلیم کردستان سهم عادلانه خود را دریافت کند، این مسئله که کدام قسمت از کرکوک به چه طرفی تعلق دارد به صورت اتوماتیک روشن خواهد شد.

المانیتور: آیا همچنان بر این باور هستید که اجرای ماده 140 که بر برگزاری فراندوم در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه تاکید دارد، لازم و ضروری است؟

نیچروان بارزانی: بله، البته.

المانیتور: آیا نخست وزیر عراق به این امر واقف است؟

نیچروان بارزانی: ببینید، هیچ سیاستمداری در عراق به اندازه عادل عبدالمهدی مسائل کردی را هضم و جذب نکرده است.

المانیتور: به چه علت؟

نیچروان بارزانی: به این علت که او سال ها با ما بوده است. او از دهه 1980 با ما بوده است. او یک جنگجو بود و در کنار ما بخشی از اپوزیسیون بود. ما با همراهان جنگجوی وی همکاری کردیم. من از زمانی که کودکی بودم وی را می شناسم. وی دوست ماست و تمایل دارد به حل مسائل ما بپردازد و ما صادقانه امیدواریم به این امر ادامه بدهد.

المانیتور: اما شما اشاره کردید که در عراق سیستمی وجود دارد و این سیستم حول محور یک شخص نمی چرخد. به نظر می رسد که ایران نقش مهمی روی این سیستم دارد و بازیگر پر نفوذی در عراق است. موافق هستید؟

نیچروان بارزانی: مطمئونا ایران نقش مهمی در عراق دارد. روابط میان ایران و عراق را نمی توان به رابطه صرف دو طرف محدود کرد. موئله های تجاری، مذهبی و اجتماعی میان دو طرف وجود دارد. حدود 45 درصد برق عراق از طریق ایران تامین می شود. حجم تجارت میان ایران و عراق به 11 میلیارد دلار می رسد.

المانیتور: وقتی رییس جمهور آمریکا به شما می گوید که به این تجارت پایان دهید، شما چه حرفی دارید بزنید؟ این مسئله شما را در موقعیت مستاصلی قرار نمی دهد؟ ایا اقلیم کردستان خود سیاست هایش را تعیین می کند یا با دولت عراق هماهنگی دارد؟

نیچروان بارزانی: سطح گسترده ای از همکاری در این مورد با بغداد وجود دارد. بغداد می گوید که لازم است برخی استثنائات در سطح خاصی قائل شد: مثلا در مورد تامین برق و گازی که عراق از ایران می خرد. فرمول این موضوع این است که پرداخت این خریدها با دینار عراقی صورت بگیرد نه با دلار. ایران با این فرمول موافقت کرده است و ما فکر می کنیم که باید به تصمیمی که عراق در این زمنیه گرفته است پایبند بود.

المانیتور: آمریکاییها چه واکنشی دارند؟ با توجه به تلخی عمیقی که کردها از موضع آمریکا نسبت به برگزاری رفراندوم استقلال و عدم دخالت آنها برای جلوگیری از ورود نیروهای عراقی به مناطق مورد مناقشه احساس می کنند، این مسئله چقدر اهمیت دارد؟

نیچروان بارزانی: تمام مسائل حول رفراندوم پشت سر گذاشته شده است. ما نمی توانیم به این قضیه فقط از طرف خود نگاه کنیم. آنها هم در موضع خود روشن بودند و این که آنها از برگزاری رفراندوم حمایت نمی کردند. در مورد مسله تحریم ها، ما کاملا از هر تصمیمی که میان واشنگتن و بغداد گرفته می شود تبعیت می کنیم. تمام.

المانیتور: همسایه بزرگ و مهم دیگر شما ترکیه است. و آنها نیز به شدت با برگزاری رفراندوم مخالفت کردند. رابطه شما با آنکارا چطور است؟

نیچروان بارزانی: اگر زمان برگزاری رفراندوم و بعد از آن را در نظر بگیرید، ترکیه میتوانست از اهرم های قوی علیه ما استفاده کند اما نکرد و ما از این بابت قدردان هستیم. ترکیه نه مرزهای ما را بست و نه شیرهای نفتی را که به ترمینال های صادرات نفت در ترکیه وصل می شود. اکنون رابطه بین ما و ترکیه خوب و در حال پیشرفت است.

المانیتور: ترکیه اکنون حجم حملات خود را علیه پ.ک.ک ( در اقلیم کردستان) بیشتر کرده و این حملات باعث کشته شدن غیرنظامیان شده است. مردم محلی اعتراضات شدیدی علیه ترکیه بیان کرده اند. به نظر می رسد که شما میان این موقعیت ایجاد شده میان ترکیه و پ.ک.ک گیر افتاده اید. شما به عنوان رییس بعدی اقلیم کردستان برای از سر گیری روند صلح میان پ.ک.ک و ترکیه تلاش خواهید کرد؟

نیچروان بارزانی: به عنوان یادآوری، من سال گذشته در جریان مراسم سوگند رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه حاضر بودم و این قدم اولین اقدام در روابط پس از رفراندوم ما بود. من همیشه روشن و صریح گفته ام که پ.ک.ک برای دخالت نظامی ترکیه بهانه فراهم می کند. ما نمی توانیم بپذیریم که اقلیم کردستان به عنوان پناهگاه امن علیه همسایگان ما به کار گرفته شود. بنابراین، لازم است نگرانی های مشروع امنیتی ترکیه را درک کنیم. اما این وضعیت مدت زیادی است که ادامه داشته است. کاملا روشن است که در پیش گرفتن راه حل نظامی به تنهایی نمی تواند راه حل همیشگی مسئله باشد.

در نهایت باید راه گفتگو در پیش گرفته شود. در گذشته ما توانستیم با رجب طیب اردوغان هم به عنوان نخست وزیر ترکیه و هم به عنوان رییس جمهور این کشور گفتگو کنیم تا به فضای لازم برای آغاز گفتگو و روند صلح کمک کنیم. ما همچنین توانستیم طرف دیگر قضیه یعنی پ.ک.ک را متقاعد کنیم که صلح و دیالوگ تنها راه پیش رو و واقعی است.

المانیتور: با توجه به این که به نظر می رسد رجب طیب اردوغان گفتگو با پ.ک.ک و درگیر شدن هر گروه«غیرترویستی» دیگر کردی با این مسئله را رد کرده است، آیا باز هم معتقدید که باید با پ.ک.ک گفتگو و مذاکره صورت بگیرد؟

نیچروان بارزانی: اگر هدف حل مسئله است باید با این گروه تعامل صورت بگیرد.

المانیتور: و ایا باید عبدالله وجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک نیز یک طرف قضیه باشد؟

نیچروان بارزانی: بدون شک وی باید یکی از طرفین کلیدی ورود به این قضیه باشد.

المانیتور: اما آمریکایی ها تلاش می کنند پ.ک.ک را از دو گروه YPG و PYDجدا کنند. آمریکایی ها می خواهند این دو گروه کردی را کاملا از پ.ک.ک و قندیل جدا کنند تا ترکیه را متقاعد کنند می تواند با کردهای سوریه تعامل کند و با خرسندی مسائل پیش برود. آیا این واقع گرایانه است؟

نیچروان بارزانی: من نمی توانم به این باور داشته باشم. نیروهای کردی که در حال حاضر بر شمال سوریه حاکم هستند ارتباطاتی قوی با پ.ک.ک دارند و تمام دستورالعمل ها و فرمانها از سوی قندیل صادر می شوند.

آلمانیتور: ما شندیدم که آمریکا از شما خواسته تا در جدا کردن YPG از قندیل حمایت کنید. آیا این قضیه درست است؟

نیچروان بارزانی: نه، اما از ما خواسته اند تا از این گروهها بخواهیم رابطه مثبتی را با ترکیه توسعه دهند.

المانیتور: توصیه شما به کردهای سوریه چیست؟ آیا آنها باید با حکومت سوریه گفتگو کنند؟

نیچروان بارزانی: من فکر می کنم که کردهای سوریه باید به فکر یافتن راه حلی در چهارچوب سوریه متحد باشند. انها باید وارد مذاکره و گفتگو با دولت سوریه باشند.

المانیتور: آیا باید آنها مخالفت آمریکا با این قضیه را نادیده بگیرند؟

نیچروان بارزانی: مسئله نادیده گرفتن آمریکا نیست. آمریکاییها گفتند که حضور آنها در سوریه به شکست داعش ارتباط دارد. این هدف اصلی آنها برای حضور در سوریه بود. واقعیت این است که حکومت سوریه هنوز هم پابرجاست و این که کردهای سوریه باید برای به دست آوردن حقوق خود با حکومت سوریه مذاکره کنند.

المانیتور: ایا بشار اسد حاضر است حق و حقوق کردها را به آنها بدهد؟ YPG و PYD می گویند وی حاضر نیست چنین کاری بکند.

نیچروان بارزانی: در حال حاضر، حکومت فکر می کند که دست بالا را دارد. اما واقعیت این است که هنوز بی ثباتی زیادی در سوریه وجود دارد. زمانی که حکومت بر تمام قلمرو سوریه سیطره پیدا کند و ثبات بیشتری وجود داشته باشد اطمینان بیشتری برای دادن حقوق کردها خواهد داشت. حکومت سوریه باید با این واقعیت که کردها آنجا هستند کنار بیاید و این که آنها وجود دارند و قدرت دارند و مناطقی را نیز تحت کنترل خود دارند. بنابر این باید به دنبال راهی برای حل اختلافات خود با کردها باشد.

المانیتور: با توجه به سطح بی اعتمادی میان آنها، چگونه می توان توافق میان آنها را تضمین کرد، آیا ایفای نقشی برای شما وجود دارد؟

نیچروان بارزانی: در سطح کمتری این نقش وجود دارد و ما آماده هستیم تا به آن کمک کنیم. اما این نقش را روسیه می تواند به صورت بهتری ایفا کند. برای همه ما داشتن همسایه باثباتی اهمیت دارد اما این مسئله برای روسیه اهمیت بیشتری دارد. آنها در این مورد بسیار صریح هستند. استراتژی آنها به سمت ایجاد ثبات در سوریه است. روسها می توانند بازیگر کلیدی در مذاکره میان کردها و حکومت سوریه در راه رسیدن به حل مسئله باشند.

المانیتور: اما با توجه به این که روسنفت روسیه سهام عمده خط لوله نفت اقلیم کردستان به ترکیه را دارد به بازیگر پرنفوذتری در اقلیم کردستان تبدیل شده است.

نیچروان بارزانی: از نظر اققتصادی ما دارای رابطه خوبی با روسیه هستیم و آنها حجم زیادی از سرمایه گذاری در این جا انجام داده اند و به این امر ادامه خواهند داد. ما در حال توسعه روابط هستیم.

المانیتور: آیا آمریکاییها از این امر ناراحت نیستند؟

نیچروان بارزانی: رابطه ما در مورد روسیه به بخش خصوصی مربوط است. آنها آماده سرمایه گذاری هستند و این به نفع ما است.

المانیتور: به سوریه باز گردیم، برخی از مقامات کردی که با آنها صحبت شده با شما موافقند. آنها می گویند داشتن رابطه با آمریکا به نفع آنها بوده اما هزینه آن برای آنها زیاد بوده است.

نیچروان بارزانی: بله، اما اساس مشکل به این مسئله باز می گردد که استراتژی و سیاست این کشور در مورد سوریه زیاد روشن نبوده است. به همین دلیل هم هست که کردها مدت زیادی انتظار نخواهند کشید و خواهند فهمید که حضور آمریکا در سوریه موقتی بوده است.

المانیتور: اما این بیم وجود دارد که به محض خروج نیروهای آمریکا از سوریه، ترکیه به نیروهای کرد سوریه موسوم به YPG حمله کند و به سب آوارگانی که از حله ترکیه به اقلیم کردستان فرار کنند مشکلاتی هم برای شما بوجود بیاید.

نیچروان بارزانی: نگرانی های امنیتی ترکیه مشروع است و باید به طور جدی به ان توجه شود. اما حضور نظامی گسترده ترکیه در آن منطقه به راه حلی منجر نمی شود. من معتقدم که رفتار برادارن کردمان در سوریه با ترکیه مثبت نبوده است. اگر به جوانب آن نگاه کنید، در ابتدا سیاست ترکیه نسبت به کردها بد نبود. نگرانی آنها در مورد پ.ک.ک. بود و متاسفانه برادران کرد ما در سوریه در تحریک کردن ترکیه در این مورد به خود تردید راه ندادند. ترکها آماده بازگردن مرزها به روی حزب PYD بودند به این شرط که پرچم پ.ک.ک را بردارند که به 2014 باز می گردد. حتی زمانی که رابطه ما با PYD و صلح مسلم رهبر سابق آن خوب نبود، ترکها پیشنهاد کردند که میان ما وآنها وساطت کنند تا رابطه ما بهبود پیدا کند. من گفتم که نمی توانم در چنین ملاقاتی حاضر شوم و به جای آن یک مقام ارشد حزب دموکرات به نام فواد حسین را می فرستم که اکنون وزیر دارایی عراق است. آنها در پاسخ باب مخالفت را باز کردند و هر کاری را برای تحریک کردن ترکیه انجام دادند. مسئله حضور پ.ک.ک در تمام مرزهای آن برای ترکیه غیرقابل قبول است و این یک مسئله امنیتی ملی برای ترکهاست. ما باید به حرف های هر دوطرف گوش کنیم.

المانیتور: در پایان، چه وقت تشکیل دولت جدید اقلیم کردستان را خواهیم دید؟ چه اقداماتی تاکنون انجام شده است؟

نیچروان بارزانی: ما در حال حاضر به طور گسترده در حال رایزینی با حزب اتحادیه میهنی هستیم و در همان حال با گوران نیز مذاکره می کنیم. اما فوت جلال طاالبانی، رهبر فقید اتحادیه میهنی تعامل با این حزب را پیچیده کرده است. هم اکنون فرقه های زیادی در داخل حزب اتحادیه میهنی وجود دارد و ما باید با همه آنها مذاکره کنیم و این مسئله بوضوح یک مشکل است. اما ما باید بر سر چهارچوبی برای همکاری توافق کنیم. اکنون جنگ در داخل اتحادیه میهنی و بر سر این است که چه کسی کدام پست را بگیرد. آنها فکر می کنند که حزب دموکرات زیاد به گوران پست بخشیده و آنها استحقاق بیشتری دارند. البته اتحادیه میهنی همچمنان یک شریک ما خواهد بود و مطمئن هستیم که بزودی حکومت تشکیل خواهیم داد.

المانیتور: می توانیم بگوییم، در نهایت این مسعود بارزانی،عموی شماست که رییس واقعی خواهد بود؟

نیچروان بارزانی: البته، او تنها کسی است که نمی توان او را از صحنه حذف کرد.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 107236

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha