ارتباط نیروهای پیشمرگ با ارتش عراق و حمایت نظامی آمریکا از کُردها

سرویس جهان- دکتر اروین وان وین، پژوهشگر ارشد مطالعات امنیتی در موسسه روابط خارجی هلند/ کلیندگندال در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس گفت: نیروهای پیشمرگ وابسته به احزاب حاکم در اقلیم کردستان بوده و راه درازی تا تبدیل شدن به یک نیرویی که تماما در خدمت کردها باشد، در پیش دارد.

به گزارش کردپرس، همیشه از سوی احزاب اپوزیسیون در اقلیم کردستان این انتقاد مطرح بوده که نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان عراق وابسته به احزاب بوده و در صورتی که منافع آنها اقتضا کند به عنوان اهرمی مورد استفاده احزاب حاکم در اقلیم کردستان قرار می گیرند. از سوی دیگر، همکاری نظامی کشورهای غربی با نیروهای پیشمرگ بویژه در جریان جنگ با داعش از جمله مسائل مربوط به نیروهای پیشمرگ بوده و احزاب جاکم ادعا می کنند کشورهای خارجی در حال آموزش و تجهیز نیروهای پیشمرگ برای تبدیل کردن آنها به یک ارتش واقعی هستند.

مسئله مهم تر ارتباط نیروهای پیشمرگ با دیگر نیروها عراقی از جمله ارتش این کشور و نیروهای مردمی موسوم به حشد شعبی است و تعامل آنها در مناطق مورد مناقشه همواره مورد مناقشه زیادی قرار گرفته است. بازگشت نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک هم از جمله مسائل مهم است.

خبرگزاری کردپرس برای بررسی وضعیت فعلی نیروهای پیشمرگ، ارتباط آنها با دیگر نیروهای نظامی و شبه نظامی عراق، بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه و نیز مسئله آموزش و تجهیز نیروهای پیشمرگ توسط آمریکا و همپیمانان، با دکتر اروین وان ویل، پژوهشگر ارشد حوزه مسائل امنیتی در اندیشکده روابط خارجی هلند موسوم به کلیندگندال مصاحبه کرده است. این پژوهشگر ارشد که مدتهاست در مورد نیروهای کرد عراق تحقیق می کند، در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری کردپرس، به تشریح و بررسی این موضوع پرداخته است.

ماهیت نیروهای پیشمرگ و ارتباط با ارتش عراق

دکتر اروین وان ویل در مورد ویژگیهای نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به خبرگزاری کردپرس گفت: « بر اساس تحقیقاتی که ما انجام داده ایم، در اصل، نیروهای پیشمرگ شبه نظامیان وابسته به احزاب کرد عراق هستند که وظیفه آنها حفظ قدرت توسط دو حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی اقلیم کردستان است. به بیان دیگر، نیروهای پیشمرگ یک نیرویی هستند که بر پایه قانون تشکیل شده اند اما در حال حاضر در جهتی حرکت نمی کنند که فقط در خدمت منافع امنیتی مردم کرد عراق باشند و این امر در اولویت وظایف آنها باشد.»

این پزوهشگر مسائل امنیتی در مورد وضعیت نیروهای عراقی به کردپرس گفت: « نیروهای امنیتی عراق به جز واحدهای خاص مانند نیروهای ضدترور آن همچنان در حال برخاستن از سقوطی هستند که در سال 2014 و در مقابل حمله داعش دچاز آن شدند. آنها همچنان از سازماندهی ضعیفی در زمینه های توانایی برای تامین امنیت روزمره مردم عراق و مقابله با باقی مانده های داعش برخوردار هستند. آنها همچنان به حمایت های حشد شعبی نیازمند هستند هرچند این امر خود در زمینه هماهنگی و کنترل چالش هایی ایجاد می کند.»

دکتر اروین وان وین در مورد رابطه نیروهای پیشمرگ با دیگر نیروهای عراقی افزود:« از نظر من رابطه میان نیروهای پیشمرگ و ارتش عراق بیشتر عملی و عملیاتی است: برای مثال آنها آنجایی که منافع سیاسی اربیل و بغداد همسویی دارند و یا در جایی نیاز به همکاری داشته باشند با هم همکاری می کنند. آنها همکاریهای استراتژیک و تبادل نیرو مانند: آموزش های درازمدت، تبادل افسران ارشد، برنامه ریزی امنیتی مشترک و تجمیع نیروها با هم ندارند. اما تصمیم اخیر عراق به پرداخت حقوق نیروهای پیشمرگ از این نظر که ممکن است بغداد از آن به عنوان اهرمی برای وادار کردن آنها به همکاری بیشتر استفاده کند جالب است. اما هنوز زود است در این مورد قضاوت کنیم.»

بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه

دکتر اروین وان ویل شک دارد که نیروهای پیشمرگ هیچ وقت به طور کامل مناطق مورد مناقشه را ترک کرده باشند. وی در این باره به کردپرس گفت: « آیا آنها به طور کامل این مناطق را ترک کردند؟ ممکن است نیروهای پیشمرگ از کرکوک و برخی نواحی اطراف آن تخلیه شده باشند اما به نظر من نیروهای پیشمرگ همچنان در دیگر مناطق مورد مناقشه حضور دارند. این امر همچنان تا زمانی که اربیل و بغداد راه حلی سیاسی پیدا کرده و در مورد اداره مناطق مورد مناقشه تصمیم گیری کنند به همین صورت باقی خواهد ماند. به عبارت دیگر، همانند وضعیت در قبل، نیروهای پیشمرگ در مناطق مورد مناقشه حضور دارند اما اگر به دنبال توسعه مناطق تحت کنترل خود باشند و یا نیروهای ارتش عراق و حشد شعبی نیز خواهند چنین کاری بکنند، شاهد رفتارهای تهاجمی و یا عکس العمل متقابل خواهیم بود که به خشونت منجر خواهد شد. عدم وجود یک نقشه راه سیاسی همچنان اتفاق افتادن حوادث را در این مناطق محتمل می نماید. ایجاد نیروی مشترک پیشمرگ- ارتش عراق- حشد شعبی برای کرکوک ممکن است خطر را کاهش دهد اما چشم انداز سیاسی شکننده عراق را پیچیده تر خواهد کرد.

تبدیل نیروهای پیشمرگ به ارتش کامل از سوی آمریکا

پژوهشگر ارشد موسسه روابط خارجی هلند درباره تمایل آمریکا به حمایت نظامی از نیروهای کرد عراق به خبرگزاری کردپرس گفت: « از نظر من، آمریکا می خواهد هر وقت حمایت از کردها در خدمت اولویت های این کشور باشد از آنها حمایت کند. همان طور که به نظر می رسد ترامپ مبارزه با داعش را پایان یافته می داند این اولویت وی که همانا حمایت از کردهاست در حال رنگ باختن است. در همان حال، آمریکا در حال افزایش فشارها بر برخی کشورها مانند ایران است و اگر حکومت اقلیم کردستان بخواهد در این مورد در زمین آمریکا بازی کند ممکن است بتواند حمایت بیشتری از آمریکا برای نیروهای پیشمرگ دریافت کند. اما من فکر نمی کنم که برخی احزاب مانند اتحادیه میهنی بخواهند چنین کاری بکنند. علاوه بر آن، با این کار می خواهند چه چیزی را به دست بیاورند؟»

دکتر وان وین درباره هدف آمریکا از حمایت از نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان عراق به کردپرس گفت: « به نظر می رسد که آمریکا به خاطر برخی چیزها مانند حفظ روابط خوب با دولت اقلیم کردستان، کسب اطلاعات مهم در منطقه و حمایت از یک نیروی دوست در منطقه بخواهد به حمایت از نیروهای پیشمرگ البته در سطحی کمتر از زمان مبارزه با داعش ادامه دهد در غیر این صورت آمریکا با مشکل روبه رو خواهد شد. اما ممکن است حمایت از آنها مانند حمایت از نیروهای ypg و سوریه دموکراتیک پایان یابد و ترامپ آنها را از اتوبوس پیاده کند. به عبارت دیگر، نمی توان مظمئن بود که حرکات زیرکانه ای که از سوی سیاست خارجه آمریکا دیده می شود، قربانی سیاست کاهش دخالت خارجی آمریکا و پرداختن به مسائل داخلی نمی شود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 107246

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha