گزارشی از نهادهای همیاری زنانه در کردستان سوریه پس از جنگ

سرویس سوریه - زنان کردستان سوریه چگونه پس از جنگ اداره امور اقتصادی و اجتماعی را با ایجاد نهادهای همیاری به دست گرفتند.

به گزارش کردپرس، زنان شمال و شرق سوریه پس از جنگ نه تنها قدرتمند تر شدند بلکه اداره امور زندگی شان را به دست گرفتند و این گزارش به دستاوردهای زنانی می پردازد که با کمبود آب، با جنگ، با سختی و دشواری روی پای خود ایستاده و مایه الهامی برای زنان دیگر جهان شده اند. امراله آجار روزنامه نگار کُرد به سراغ تعاونی های زنانه و نهادهای همیاری زنانی رفته است که در کردستان سوریه پس از جنگ روی پای خود ایستاده اند و سامان جدیدی به زندگی در این مناطق داده اند.

مقاومت در برابر گروه هایی مانند داعش و القاعده، به رهبری کردها اگرچه سخت و هزینه بر بود اما باعث شد تا مردم شمال و شرق سوریه سرنوشت خود را در دست گرفته و با وجود همه تحریم های افتصادی و سیاسی موجود، به توسعه اجتماعی و اقتصادی منطقه بپردازند. همان گونه که در گزارش بین النهرین آمده است یکی از مهم ترین تغییرات در این منطقه، ایجاد سامان بندی جدید اقتصادی-اجتماعی علیه نظام سرمایه داری مردمحور توسط زنان است. زنانی که سامان جدیدی بر علیه سیستم تک مرکز ایجاد کرده اند در سال 2015 کمیته اقتصاد زنان را تشکیل دادند تا زنان را از جهت اقتصادی قدرتمند کنند.

یکی از بنیانگذاران این نهاد "هورین خلف" بود که در 9 اکتبر 2019 توسط گروه های شبه نظامی وابسته به ترکیه کشته شد.

در کردستان سوریه 23 تعاونی زنانه وجود دارد که توسط زنان تاسیس شده است. تعداد اعضاء هر کدام از این تعاونی ها تا 75 نفر می رسد. این زنان بخش قابل توجهی از تولید بخش کشاورزی را که شامل 12 هزار هکتار می شود، اداره می کنند. در این منطقه ده ها بازار محلی، و نان پزی وجود دارد که توسط زنان افتتاح شده است تا تولید را با هزینه ای کمتر و سالم تر به دست مردم برساند. علاوه بر این کارگاه های تولید پوشاک، منسوجات، مبلمان و همچنین سفره خانه هایی در این منطقه وجود دارد که همگی به دست زنان اداره می شوند.

آرمانج محمد یکی از اعضای کمیته اقتصاد زنان در شمال و شرق سوریه، در گفتگو با خبرنگار بین النهرین، درباره پروژه های آینده نگرانه زنان کردستان سوریه توضیح داده است.

آرمانج با بیان این که 5 هزار سال پیش کشاورزی و اقتصاد توسط زنان شکل گرفته بود اما با توسعه شهرنشینی این حوزه از اختیار زنان خارج شد گفت: «مردان اقتصاد را از زنان گرفتند و زنان را در داخل خانه زندانی کردند. پیش از جنگ، زنان در شمال و شرق سوریه در خانه زندانی بودند. به زنان در رژیم بعث به چشم برده نگاه می شد. پس از سال های بحران سوریه زنان توانستند از خانه خارج شده و در عرصه های عمومی فعالیت کنند.»

آرمانج با یادآوری اینکه در بحران جنگ زنان در کمیته های نظامی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و دانشگاهی جایگاه خود را باز پس گرفتند گفت: «زنان مهارت هایی را که سال ها از آنها گرفته شده بود باز پس گرفتند. آنها دوباره به صحنه آمدند و در دولت خودمختار جایگاه خود را به دست آوردند. پس از جنگ زنان با همکاری هم 9 کمیته تاسیس کردند.»

او گفت: «تعاونی های زنانه از جمله سازمان های برتری هستند که عبدالله اوجالان رهبر حزب کارگران کردستان (PKK) بر اهمیت آنها تاکید می کند. در ابتدای تاسیس تعاونی ها کمی مشکل داشتیم اما پس از آن زنان آغاز به قدرت گرفتن از همدیگر کردند و اکنون تعاونی ها را به تنهایی اداره می کنند.»

آرمانج با اشاره به این که کمیته اقتصادی زنان کردستان سوریه، تعدادی پروژه دیگر در پیش رو دارد گفت: «ما می خواهیم 9 تعاونی و 8 نهاد همیاری جدید در زمینه کشاورزی ایجاد کنیم. ده ها زن در این تعاونی ها و نهادهای همیاری مشغول به کار خواهند شد. همچنین تعداد گلخانه های کشاورزی، و کارگاه هایی را که زنان در آن مشغول به کار هستند افزایش خواهیم داد.»

او ادامه داد: «ما در سریکانی، گری سپی، و عفرین تعداد زیادی تعاونی زنانه داشتیم و صدها زن در آنها مشغول به کار بودند. ما تنها در سریکانی 43 هزار هکتار و در گری سپی 30 هزار هکتار زمین زیر کشت داشتیم که توسط زنان اداره می شد. حملات ترکیه و باندهای زیر مجموعه آن باعث از بین رفتن بسیاری از دستاوردهای زنان در این مناطق شد.
ما اکنون در تلاش هستیم تا از نظر اقتصادی به زنانی که از گری سپی و عفرین و سریکانی مهاجرت کرده اند کمک کنیم. ما به عنوان یک نهاد مردمی، صرف نظر از نژاد، زبان، و مذهب در کنار همه زنان هستیم.»

آرمانج با اشاره به بستن رود فرات توسط ترکیه گفت: «ادامه حملات حکومت ترکیه در بستن آب به روی ما از ژانویه امسال تا کنون دیده می شود. همان گونه که در برابر باقی حملات ترکیه مقاومت می کنیم در برابر این حمله هم مقاومت خواهیم کرد. ما در حال حفر چاه های متعدد برای حل این مشکل هستیم. مردم را بدون آب رها نخواهیم کرد.»

او با تاکید بر این که دستاوردهای زنان کردستان سوریه، دستاورد همه زنان است گفت: «کسانی که از خارج از مرزهای شمال و شرق سوریه می آیند با دیدن دستاوردهای زنان شگفت زده می شوند. آنها از ما می پرسند که چگونه توانسته ایم با وجود این همه دشواری چنین سامانبندی ای به وجود آوریم. اخیرا گروه هایی از آنان آغاز به تحقیق در زمینه این موفقیت ها کرده اند تا در کشورهای دیگر این این پروژه ها را اجرا کنند. بنابراین این دستاوردها نه تنها برای ما بلکه متعلق به همه زنان است.»

آرمانج گفت: «ما در کردستان سوریه توانسته ایم تغییرات زیادی در سامان زندگی زنان به وجود بیاوریم، اما هنوز هم تعداد زیادی از زنان به عنوان برده در خاورمیانه زندگی می کنند. هدف ما این است که همه زنان از جهت اقتصادی مستقل و آزاد شوند. هیچ زنی نباید دستش را به سمت مردها برای درخواست پول دراز کند. هدف ما جهانی است که در آن زنان مستقل هستند و خودشان را اداره می کنند.»

کد خبر 10771

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha