به گزارش خبرگزاری کردپرس ، در نابودی و تخریب طبیعت و محیط زیست استان ایلام عوامل گوناگونی دخیل هستند که البته بی توجهی مسئولان ذیربط در اجرای پروژه های عمرانی و جاده سازی در سالهای اخیر یکی از اصلی ترین موارد در زمینه تخریب جنگلها و محیط زیست به شمار می رود.
تخریب های زیست محیطی و جاده سازی های غیراصولی در سالهای اخیر یک عامل نگران کننده دیگر را در سالهای اخیر دامن زده است و آنهم زمینه سازی برای سیل های ویرانگر و از بین رفتن حفاظهای طبیعی در این زمینه است که در ماههای اخیر در نقاط گوناگونی از کشور و از جمله استان ایلام شاهد آن بوده ایم.
علی نظری از فعالان زیست محیطی استان ایلام که به مرد درختی مشهور است در گفتگو با خبرگزاری کردپرس این نوع کم توجهی ها به طبیعت و شدت گرفتن تخریب های زیست محیطی و جاده سازی های غیر اصولی را گوشزد کرده است.
جای پای انسانها در همه تخریب ها و آسیب های زیست محیطی
وی با اشاره به اینکه در هر جریان مخرب طبیعی، بی شک جای پای دخالت و تصرف بشر بر طبیعت نمایان است می گوید:
وقتی ریشه ها و پای قدرتمند درخت ، که چون چنگالهای محکم و چسبناک ، ذره ذره خاک را بهم فشرده وچسبانده است را قطع میکنیم، خواهی نخواهی با دست خود زخمی عمیق بر پیکر زمین می زنیم که نتیجه آن زخم، وقوع حوادث ناگواری است که جان و مال مردم را نابود میکند.
درخت پیوند دهنده زمین و آسمان است. درخت محکم و استوار ،به زمین چنگ میزند، تا ذره ذره خاک زیر پایش، که خاک زیر پای تک تک ماست، محکم بهم بچسبد و هیچ طوفان ویرانگری آنرا از هم نپاشد.برگهای مقدس درخت، این کارخانه تولید اکسیژن ما انسانها، هم مثل ریشه در جلوگیری از ویرانگری سیل مفید و موثر است.
نظری در ادامه می گوید: تک تک برگهای درختان و شاخه های آن هم باعث جلوگیری از شدت ریزش شدید باران و تگرگ به زمین گردیده و خواهی و نخواهی، هر درخت چتر مستحکمی است که زمین را در برابر شدت بارش محافظت میکند.
تخریب های زیست محیطی به بهانه توسعه
وی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر شاهد هستیم که به بهانه های توسعه و پروژه های عمرانی و جاده سازی جنگلهای زیبای استان ایلام و دیگر نقاط زاگرس مورد تاخت و تاز قرار گرفته اند می گوید: در طی سالهای اخیر، متاسفانه به بهانه توسعه و جاده سازی، تیشه به ریشه درختان زده و ظاهرا وجود این گنجینه زمین را بی ارزش قلمداد نموده ایم.
مرد درختی ایران تصریح کرد: متاسفانه وقتی بحث از توسعه است، هیچکس به فکر محیط زیست نیست و درخت و محیط زیست معمولا قربانی توسعه و بده بستانهای سیاسی می گردد.
وی به جفایی که این سالها به طبیعت و محیط زیست اطراف ایلام در هنگام اجرای پروژه های زیست محیطی اشاره می کند و می گوید: مشاهده جاده سازی در اطراف تونل ایلام ، ارغوان، چغاسبز ، قلاجه، جاده مهران و هزاران هزار پروژه عمرانی جدید و قدیم نظیر، پتروشیمی، پالایشگاه گاز، شهرک صنعتی ششدار وموارد متعدد دیگر بجز تاسف و نگرانی، هیچ چیز دیگری را نمیتواند توجیه نماید و خواهی نخواهی، با زخمی که بر پیکره ضعیف زمین زده ایم، دردی جانکاه را برای خود و نسل پیش رویمان رقم خواهیم زد.
جاده سازی های غیر اصولی و تخریب جنگلهای ایلام
نظری در ادامه جاده سازی غیر اصولی را یکی از اصلی ترین عوامل تخریب جنگلها عنوان می کند و می گوید: جاده سازی غیر اصولی که این سالها در نقاط گوناگون استان ایلام شاهد ان هستیم علاوه بر ریشه کنی درختانی که در مسیر جاده قرار میگیرند، باعث نابودی حاشیه جاده گردیده و باعث ایجاد تراشه ای میشود که خواهی نخواهی تا سالهای سال، باعث ریزش خاک و به طبع آن، فرسایش زمین و بیرون زدن ریشه درختان و سپس خشکیدگی درختان و افتادن آنها می شود.
مرد درختی ایران ادامه داد: اگر در ماههای اخیر نگاهی گذرا به تنگه قوچعلی و روند جاده سازی در آن داشته باشیم به عمق یک فاجعه زیست محیطی و این حقیقت پی خواهیم برد که، این فاجعه زیست محیطی و رانش زمین و تخریب طبیعت، حاصلی جز نابودی محیط زیست، سرعت گرفتن سیلاب و به طبع آن، زیان دیدن مردم مردم رنج کشیده ایلام در پی نخواهد داشت.
وی گفت: نمونه بارز دیگر اینگونه تخریب، جاده سازی مسیر آبدانان به میمه در نزدیک روستای گوراب بالا است که حداقل یک دهه است که بصورت مدام و روزانه بولدوزر ها بدون در نظر گرفتن هی نوع ملاحظاتی زمین های اطراف آن را می کنند و می تراشند و آب، خاک طلایی آنرا به همراه گرانبهاترین و کهن ترین درختان بلوطش را روانه رودخانه خروشان میکند.
نظری در پایان با بیان اینکه ضعف نظارتی مسئولان اجرایی و زیست محیطی استان ایلام در اینگونه فجایع زیست محیطی مشهور است گفت: اگر با چشمی بینا به این فجایع بنگریم، طبعا جز تاسف و افسوس و غم هیچ دستاوردی قابل مشاهده نخواهد بود.
گفتگو: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما