آقای نماینده کمتر گُلابی بخور؛ راستی انضباط شما چند است!

سرویس ایران-کُردپرس از حضور و غیاب و راندمان کاری نمایندگان مجلس گزارش می‌دهد.

وسایلم‌‌ را به باجه امانات مجلس تحویل دادم و مشغول گفت‌وگو با یکی از خبرنگاران پارلمانی بودم،مرد جوان بلند قدی که چشمانِ درشتی داشت، رو به من گفت خبرنگار هستی؟ جوابم داد بله. گفت، اگر به آن مهد کودک رفتی سلام من را به آقایان برسان.پرسیدم، داداش ببخشید ، منظورتون از مهد کودک کجاست؟ گفت منظورم‌ همین مجلسِ که هیچ نظم و انضباطی نداره و هی نماینده‌هاش در حال راه رفتن و وقت گذرونی هستند. گفتم، از کجا می‌دانید که کار نمی‌کنند؟ گفت کار کجا بود،یکی گلابی می‌خوره،یکی در حال خوابه،یکی که اصلا تو صحن حاضر نیست،یکی که کلا حوصله نداره و روی صندلی نمیشینه و همش در حال گردش در صحن است.اصلا این‌ها وقتی نطق خوانده میشه و تذکری داده میشه، گوش می‌دهند که طرح و لایحه و مشکلات چی هست!
این حرف‌های آن ارباب رجوع مجلس، من را به فکر فرد برد که بعنوان‌ خبرنگار پارلمانی،قدری در خصوص وضعیت کاری مجلس و نظم این نهاد قانونگذار تامل کنم.
به گزارش کُردپرس، مجلس شورای اسلامی رکن اصلی نهاد قانون‌گذاری در کشور ایران است که از نمایندگان منتخب مردم تشکیل شده‌است. در فرمان مشروطیت از مجلس ایران هم به عنوان مجلس مقدس شورای ملی و هم مجلس شورای اسلامی نام برده شده‌است. در قانون اساسی مشروطه و قانون اساسی جمهوری اسلامی پیش از بازنگری نام این نهاد مجلس شورای ملی بوده‌است. هر چند که در ۳۱ تیر ۱۳۵۹ نمایندگان مجلس این نهاد را «مجلس شورای اسلامی» نامگذاری نمودند.هم‌اینک در دوره دهم مجلس شورای اسلامی تعداد نمایندگان مجلس (با رئیس مجلس) ۲۹۰ نفر است و ریاست این دوره از مجلس به عهده علی اردشیر لاریجانی است.
غیبت نمایندگان در جلسات‌ علنی
بارها شاهد بوده‌ایم با وصف آنکه ساعت از ۸ صبح گذشته، اما تعداد نمایندگان حاضر در صحن به حد نصاب نمی‌رسد یا گاها پیش می‌آید که حدود 90 نفر از نمایندگان، مجاز یا غیر مجاز در صحن علنی حاضر نمی‌شدند.این موضوع بارها موجب اعتراض مردم و رسانه‌ها و حتی برخی مجلسیان شده اما بازهم شاهد این‌ پدیده از سوی نمایندگان‌ هستیم.البته این‌ غیبت‌ها همیشه رنگ بوی غیبت ندارند بلکه برخی اوقات در بررسی لوایح و طرح‌ها و در خصوص مسائل مهمی، تعدادی از نمایندگان موجه و یا غیرموجه و به دلایل مختلف در رای‌گیری‌ها شرکت نمی‌کنند،که این غیبت‌ها را غیبت سیاسی باید بنامیم.
در خصوص غیبت نمایندگان، صفری نماینده کرمانشاه در مجلس شودای اسلامی به کُردپرس گفت:آن‌هایی که در جلسات حاضر نمی‌شوند، حق مردم را پایمال می کنند، نمایندگان باید به سوگندی که یاد کرده اند پایبند باشند و با این وضعیت نشان می دهیم به سوگندی که خورده ایم وفادار نیستیم.او ادامه داد:برخی اوقات پیش می‌آید نماینده به دلیل کار موکلانش در حوزه انتخابیه باشد یا به ارگان و وزارتخانه‌ای رفته باشد،در این گونه مواقع رفتار او شاید درست به نظر می‌آید اما بازهم باید برنامه‌ریزی درستی در جهت حضور در مجلس و ایفای حقوق موکلینش انجام دهد.غیر از این‌ ،غیبت نماینده و حضور نیافتن در جلسات قابل قبول نیست.
یکی از خبرنگاران پارلمانی در حوزه اجتماعی در خصوص غیبت و تاخیر نمایندگان به کُردپرس می‌گوید:هنوز سیستم مناسبی که ورود و خروج نمایندگان‌ را کنترل کند و آن‌ها را ملزم‌ به حضور در صحن نماید،وجود ندارد.برخی نمایندگان دقت نمی‌کنند و گاها از مجموع ۲۹۰ نماینده، صد تن از آن‌ها مدام در حال ورود و خروج از صحن هستند. این تعدد خروج از صحن و بازگشت به داخل کار را به جایی می‌رساند که گاهی پارلمان از حد نصاب خارج می‌کند و کار قانون گذاری مختل می‌گردد.
البته در همین رابطه مجلس شورای اسلامی در راستای سیاست شفاف‌سازی و در چارچوب انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات فعالیت نمایندگان مجلس، در ادوار مختلف، اقدام به انتشار گزارش‌هایی از "اطلاعات حضور و غیاب نمایندگان در صحن علنی مجلس و کمیسیون های تخصصی" و "میزان مشارکت در رأی گیری های جلسات علنی مجلس شورای اسلامی" می‌کند و اسامی نمایندگان با انظباط و آنان که تاخیر و یا غیبت بیش از اندازه دارند را منتشر می‌نماید.
راندمان کاری مجلس وجلسات علنی
در سوی دیگر برخی از نمایندگان معتقدند،تعداد روزها و ساعت‌های جلسات علنی فراوان است که این‌ علاوه بر وقتگیر بودن منجر به پایین آمدن راندمان کار مجلس می‌شود.رسول خضری نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی در این رابطه به کُردپرس می‌گوید:برخی از مجالس کشورهای جهان این تعداد از جلسات علنی را برگزار نمی‌کنند و بیشتر وقت خود را بر کیفیت کار نظارت و بحث در کمیسیون‌های مجلس می‌گذارند.او تصریح کرد:مجلسی همانند ژاپن در هفته و ماه تعداد جلساتش شاید نصف جلسات مجلس کشور ما باشد،اما آ‌ن‌ها تمرکزشان‌ را بر حوزه نظارتی و بررسی قوانین گذاشته‌اند تا تصویب قانون جدید،به همین جهت راندمان کاریشان بیشتر است.
در همین رابطه ، یکی از خبرنگاران پارلمانیِ حوزه سیاسی با اشاره به مشکلاتی که در راندمان کار مجلس وجود دارد به کُردپرس گفت: ساعت کاری مجلس شورای اسلامی به نظر شناور و مناسب نیست، به این معنا که، بحث‌های اصلی و خبرهای باب طبع اصحاب رسانه تنها در کمیسیون های تخصصی به وجود می‌آید.وی ادامه می‌دهد:به نظر می‌رسد اگر تمرکز مجلس بر کمیسیون‌های تخصصی بیشتر شود، علاوه بر بالا رفتن بازدهی کار پارلمان و کاهش هزینه‌های جاری، می‌تواند کمک شایانی را نیز به اصحاب رسانه بکند.
جوان ناراضی نگاهی به من انداخت و گفت:سه مرتبه است به مجلس می‌آیم،هر بار نامه‌های به من می‌دهند و به اداره بهزیستی شهرستان میبرم،اما دریغ از یک جواب.برخی می‌گویند کسی به نامه نماینده توجهی نمی‌کند و آن‌ها را در سطل آشغال می‌ریزند! آقای خبرنگار اگر نماینده‌ها را دیدی بگو، خداوکیلی پی کار مردم‌ باشید، کم در مجلس دادوهوار و دعوا الکی کنید و گلابی بخورید،بذارید پولی که به شما می‌دهند حلال باشد.با چشمک و لبخندی جوابش را دادم.وقتی وارد صحن‌ شدم، رییس یکی از کمیسیون‌ها را دیدم، گفتم وجدانا کمتر گلابی بخورید...
کد خبر 108092

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha