به گزارش کردپرس، مسئله همکاری میان نیروهای نظامی دولت مرکزی عراق و نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان عراق با توجه به مسائل مهمی چون مبارزه با داعش و دیگر گروه های تروریستی، مناطق مورد مناقشه و قلمرو و مرز میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی بسیار حائز اهمیت است. ظهور داعش در عراق باعث شد نیروهای پیشمرگ و ارتش عراق برای از بین بردن این عنصر تروریستی که امنیت کشور را به خطر انداخته بود با هم همکاری کرده و اتاق عملیات مشترک تشکیل دهند. اوج این همکاری را می توان عبور ارتش عراق از مناطق تحت کنترل کردها برای بازپس گیری شهر موصل از داعش دانست.
اما در مقاطعی رابطه میان این دو نیز دچار تنش شده است. برای نمونه می توان به اتفاقات اکتبر 2017 اشاره کرد که ارتش عراق پس از برگزاری رفراندوم مناقشه برانگیز در اقلیم کردستان و مناطق مورد مناقشه مانند کرکوک، نیروهای خود را برای کنترل مناطق مورد مناقشه و از جمله کرکوک روانه کرد و در این اقدام که با درگیری های مختصری نیز همراه بود مناطق مورد مناقشه را که پس از ظهور داعش به دست نیروهای پیشمرگ افتاده بود به کنترل خود در آورد.
مسئله دیگر در مورد نیروهای پیشمرگ به ارتباط این نیرو با کشورهای غربی از جمله آمریکا باز می گردد. آمریکا از زمان قدرت گرفتن داعش تاکنون اقدام به پرداخت ماهانه حقوق برخی گردان های نیروهای پیشمرگ کرده و تجهیزات نظامی هم در اختیار آنها قرار داده است. گفته می شود آمریکا در نظر دارد نیروهای پیشمرگ را به یک نیروی منظم در اقلیم کردستان تبدیل کند.
خبرگزاری کردپرس برای بررسی و تحلیل این موضوعات با الحمزه الشدادی، پژوهشگر مسائل نظامی و دستیار تحقیق در واحد تحقیق تقابلات در اندیشکده روابط خارجی کلینگندال هلند مصاحبه کرده است. وی دانش آموخته حوزه مطالعات مدرن خاورمیانه و روابط بین الملل با تمرکز بر حوزه تقابلات در این منطقه می باشد.
الحمزه الشدادی بر خلاف برخی تحلیلگران، روابط کنونی میان نیورهای پیشمرگ و ارتش عراق را بسیار خوب توصیف کرد و به خبرگزاری کردپرس گفت:« «شاید کسی که به مسائل کردی-عراقی تسلط نداشته باشد بگوید که رابطه میان نیروهای پیشمرگ و ارتش عراق دچار تنش است اما من معتقدم که با وجود اتفاقات اکتبر 2017، رابطه میان ارتش عراق و نیروهای پیشمرگ در نتیجه جنگ با داعش بسیار بهبود پیدا کرده است. هر دو نیرو درگیر جنگ مشترک با داعش بودند و آمریکا نیز آنها را به سمت همکاری و هماهنگی بویژه در جریان آخرین مرحله نبرد و تقابل با داعش سوق داد.»
الشدادی درباره تعامل نیروهای پیشمرگ و ارتش عراق در مناطق مورد مناقشه مانند کرکوک افزود: « تمایل برای همکاری میان این دو نیرو جهت مقابله با مشکلات امنیتی در کرکوک از دیگر نشانه های بهبود روابط میان آنها است. با این حال، من فکر می کنم که هم ارتش عراق و هم نیروهای پیشمرگ باید برای بازترسیم مرزهای نظامی در عراق به صورتی کاملا حرفه ای و بر اساس قانون اساسی عراق وارد روند اعتمادسازی شوند.»
پژوهشگر اندیشکده گلینگندال هلند تاکید کرد « اعتماد سازی و داشن ارتباط بهتر میان این دو نیرو چیزی است که آنها بعد از شکست داعش و برای اطمینان از این که اتفاقات اکتبر 2017 تکرار نخواهد شد به آن نیاز دارند. با این حال، من فکر می کنم که احتمال تقابل دوباره میان ارتش عراق و نیروهای پیشمرگ کم است.»
پژوهشگر حوزه تقابلات در خاورمیانه پیرامون مسئله بازگشت نیروهای کرد به مناطق مورد مناقشه عراق از جمله کرکوک به خبرگزاری کردپرس گفت: « قانون اساسی عراق روی حساس بودن مسئله مناطق مورد مناقشه این کشور دست گذاشته و به همین دلیل ماده ویژه ای را برای تعامل با این مسئله (ماده 140 قانون اساسی عراق) اختصاص داده است. من فکر می کنم که در حال حاضر باید نیروهای امنیتی عراق، نیروهای پیشمرگ، نیروهای محلی و پلیس کرکوک و دیگر جاها باید همکاری جمعی در این مناطق داشته باشند و روی اقداماتی پیرامون اعتمادسازی میان جوامع مختلفی که در این مناطق زندگی می کنند سرمایه گذاری کنند. اعتماد سازی نه تنها میان نیروهای پیشمرگ و ارتش عراق بلکه میان اعراب، کردها، ترکمانها و دیگر جوامعی که در این مناطق زندگی می کنند حیاتی محسوب می شود. لازم است همه جوامع ساکن در مناطق مورد مناقشه در خانه خود احساس امنیت و آرامش کنند و به همدیگر اعتماد داشته باشند.»
وی به دولت های اقلیم کردستان و مرکزی عراق توصیه کرد « بنابر این، اربیل و بغداد روی این اهداف و بر اساس توصیه های قانون اساسی عراق کارکنند تا همه جوامع ساکن در این مناطق اطمینان پیدا کنند که توسط نیروهای این تشکل ها محافظت شده و ایمن هستند. در مورد بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه، داشتن صبر و بردباری مسئله ای کلیدی است.»
پژوهشگر مسائل خاورمیانه و تقابلات این منطقه درباره تلاش آمریکا برای تبدیل نیروی پیشمرگ به ارتشی منظم به کردپرس گفت: « سیاست های آمریکا در قبال کردهای عراق در طول چند دهه گذشته نشاندهنده تلاش این کشور برای تبدیل پیشمرگ به ارتش منظم نیست. ایالات متحده آمریکا از طریق همکاری با کردها به دنبال پیشبرد منافع خود بوده و لزوما در راستای منافع اقلیم کردستان فعالیت نکرده است. فقط من نیستم که چنین نظری دارم.»
وی افزود:« ایالات متحده آمریکا فرصت داشت از سال 1991 نیروی پیشمرگ را به یک نیروی بزرگ تبدیل کند اما این کشور درطی 28 سال گذشته چنین قدمی برای تبدیل کردن نیروهای پیشمرگ به یک ارتش بزرگ بر نداشته است.»
کد خبرنگار: 40101
نظر شما