کردپرس: توافق بر سر ویزای رایگان میان ایران و عراق، در سفر اخیر حسن روحانی رئیس جمهور ایران به عراق و در اسفند ماه گذشته، صورت گرفت و سرکنسولگری های جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان همچون دیگر نمایندگی های ایران در عراق از روز دوشنبه 12 فروردین 1398 همزمان با سالروز جمهوری اسلامی نسبت به صدور روادید رایگان اقدام کردند و انواع روادید از جمله ویزای ورود، گردشگری، زیارتی، تحصیلی، کار، درمانی، خانواده ... با رعایت قوانین مرتبط، برای شهروندان اقلیم و عراق، مشمول لغو هزینه می باشد.
هم اکنون شهروندان عراق و اقلیم کردستان می توانند بدون پرداخت هیچ گونه هزینه ای ویزای سفر به ایران را به صورت رایگان دریافت کنند، اما تاکنون اقلیم کردستان این توافق را اجرایی نکرده است و از شهروندان ایرانی هنگام صدور ویزای اقلیم، مبلغ 25 هزار دینار اخذ می شود.
سعدالله مسعودیان سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه ضمن اشاره به عدم اجرایی کردن توافق میان ایران و عراق در خصوص رایگان کردن ویزا از سوی اقلیم کردستان، طی گفتگو با کردپرس، گفت: در خصوص این موضوع، با عبدالله آکره یی مسئول روابط با ایران در نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان، گفتگویی انجام شد که ایشان اعلام کردند به محض دریافت دستورالعمل از طرف دولت عراق این توافق را اجرایی کرده و صدور ویزای رایگان برای شهروندان ایران را اعمال خواهیم کرد. این که تاکنون انجام نشده است شاید به دلیل عدم دریافت دستورالعمل رسمی از طرف دولت عراق بوده باشد. این مسئول کُرد همچنین در مصاحبه ای خبری اعلام کرد که اقلیم کردستان تابع نظرات بغداد است و با اعلام دستورالعمل از سوی دولت مرکزی عراق باید دولت اقلیم کردستان لغو دریافت هزینه های مربوط به ویزا و موارد مربوطه را لغو نماید.
شایان ذکر است مسئول روابط با ایران در نهاد روابط خارجی اقلیم کردستان پیش تر در گفتگو با کردپرس گفته بود: دولت مرکزی عراق و جمهوری اسلامی ایران بر سر صدور ویزای رایگان به توافق رسمی دست یافته اند و اقلیم کردستان نیز ملزم به پایبندی به این توافق است و بدون شک با رفع برخی مشکلات فنی، این توافق را اجرایی و برای شهروندان ایران ویزای رایگان صادر خواهد کرد.
سرکنسول ایران در سلیمانیه درباره توقف صدور ویزاهای سه و شش ماهه از سوی نمایندگی های ایران در اقلیم کردستان، گفت: توقف صدور ویزاهای سه و شش ماهه از سوی نمایندگی های ایران، موقت است و صدور ویزاهای متعدد را متوقف نکرده ایم و منتظریم تا نظر دولت مرکزی عراق را در خصوص ویزاهای متعدد سه ماهه، شش ماهه و یک ساله دریافت کنیم.
مسعودیان افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در صورت موافقت بغداد این ویزاها را نیز به شهروندان عراقی و در این میان، اقلیم کردستان، بە صورت رایگان اعطا نماید و به محض دریافت نظر قطعی بغداد، صدور این روادید آغاز خواهد شد.
طی ماه های پایانی سال 1397 محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران سفر هایی به عراق داشتند. ظریف پیش از سفر رئیس جمهور سفر جداگانه ای نیز به عراق و در این میان اربیل و سلیمانیه در اقلیم کردستان داشت و ضمن دیدار با مقامات عالی رتبه کُرد، دو همایش بزرگ اقتصادی را در این دو شهر برگزار کرد.
سرکنسول ایران در سلیمانیه در خصوص نتایج این سفر در افزایش روابط تجاری و مراودات بازرگانی میان طرفین و رفع برخی مسائل اداری و مشکلات در مرزها برای افزایش مراودات بازرگانی، گفت: سفر محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به عراق و اقلیم کردستان سفری پربار بود. این سفر تبلور عزم دو طرف برای گسترش روابط تجاری فی مابین بود. پس از این سفر نیز، اقدامات ارزنده ای برای رفع برخی موانع و مشکلات در افزایش مراودات بازرگانی و تحقق اهداف مشخص شده و توافق و تفاهم های فی مابین انجام شد و انشا الله در پایان سال 2019 که آمار و ارقام میزان تبادلات تجاری میان ایران و اقلیم کردستان منتشر شود، افزایش چشمگیر مبادلات به وضوح مشخص خواهد شد.
وی خاطرنشان ساخت که نمایندگی های سیاسی و بازرگانی ایران در عراق و اقلیم کردستان از جمله سرکنسولگری ایران در سلیمانیه با برنامه ریزی دقیق و متمرکز افزایش 20 درصدی مبادلات تجاری با اقلیم کردستان را در دستور کار خود قرار داده اند و فعال تر شدن تجار ایرانی و اقلیم کردستان برای افزایش مراودات بازرگانی نیز نتیجه اجرایی کردن این برنامه می باشد و امیدواریم بتوانیم به رقمی بالاتر از برنامه تدوین شده و پیشبینی ها دست یابیم.
سرکنسول ایران در سلیمانیه، تأکید کرد: مسائل و مشکلات پیشین بر سر راه افزایش سطح مراودات بازرگانی میان ایران و اقلیم کردستان کاهش یافته است و اقدامات لازم برای رفع آن ها بر اساس برنامه های مدون در حال انجام است و اراده لازم از سوی طرفین برای این مهم وجود دارد.
مسعودیان افزود: برخی از مسائل و مشکلات در افزایش مراودات بازرگانی و تجاری ایران با اقلیم کردستان مربوط به قوانین کشور عراق می باشد و با در نظر داشتن این واقعیت که امور مرزی و گمرکی اقلیم، تابع سازمان کل گمرکات عراق می باشد و امیدواریم با پیگیری ها، موانع گمرکی و موجود در مرزها هم برداشته شود.
وی اظهار کرد: این توقع و انتظار از طرف ما وجود دارد که دولت عراق صادرات برخی از کالاهای اساسی مورد نیاز مردم از جمله نهاده ها و آفات کشاورزی، برخی محصولات پتروشیمی و موارد مشابه را که صادراتشان از ایران به عراق ممنوع است را رفع ممنوعیت کند، زیرا توجیه قانع کننده ای برای اعمال این نوع ممنوعیت ها وجود ندارد.
پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران، این کشور با اعزام هیئت های عالی رتبه سیاسی و به ویژه اقتصادی و بازرگانی به اقلیم کردستان تمامی تلاش خود را برای تحت تأثیر قرار دادن روابط ایران و اقلیم کردستان به ویژه پایبند کردن اقلیم به این تحریم ها به کار گرفت، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه درباره تاثیرات احتمالی این فشارها بر طرف کُرد عراقی و روابط فی مابین، گفت: جالب توجه است که علیرغم سفرهای متعدد مقامات و هیئت های سیاسی و اقتصادی آمریکایی به عراق و اقلیم کردستان با هدف متقاعد کردن تجار عراقی به پایبندی به تحریم های اعمال شده علیه ایران، هیچ استقبال و پذیرشی از این درخواست ها از طرف عراقی مشاهده نشده است. دلیل عدم پایبندی عراقی ها به تحریم های آمریکا علیه ایران و پاسخ منفی به آمریکایی ها کاملاً مشخص است. کالاهایی که از جمهوری اسلامی ایران به عراق صادر می شوند و یا مراودات تجاری میان دو کشور در درجه اول بیش از آن که منافع جمهوری اسلامی ایران را تأمین نمایند، تجارتی پر سود و حیاتی برای مردم و تجار عراقی است. به عنوان مثال برخی از کالاهای صادراتی ایران به عراق که جزو کالاهای اساسی به شمار می آیند در صورت قطع صادرات، عراقی ها مجبور هستند با نرخ بالاتر و کیفیت پایین تر از دیگر کشورها تأمین کنند. مثال بارز آن نیز نیاز روزمره بازار عراق به میوه، تره بار، خشکبار و دیگر محصولات غذایی ایران است و در صورت قطع صادرات، این عراقی ها هستند که متضرر واقعی هستند. آمریکایی ها تاکنون به دنبال یافتن راه کاری برای جلوگیری از متضرر شدن تجار عراقی هستند، اما تاکنون به نتیجه نرسیده اند.
مصاحبه: حسن صالحی - سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما