سطح اراضی آبی کردستان با حجم رواناب ها تناسب ندارد/نادیده گرفتن هیدرولوژی آب، حکمرانی را با چالش مواجه کرده است

سرویس کردستان- سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک با محوریت آب، انسان‌ و طبیعت در سنندج برگزار شد.

به گزارش کردپرس، رئیس سازمان جهادکشاورزی کردستان در این کنفرانس به حجم رواناب های استان اشاره کرد و اظهار داشت: براساس برآوردهای مورد تایید وزارت جهاد کشاورزی و نیرو، رواناب های استان بیش از پنج میلیارد مترمکعب است که اگر 40 درصد این آب برای حق آبه زیست محیطی و حوزه های پایین دست در نظر گرفته شود، برای 60 درصد آب رواناب باید بیش از 400 تا 450 هزار هکتار زمین آبی در این استان باشد حال آنکه در حال حاضر سطح اراضی آبی حدود 130 هزار هکتار است.
خالد جعفری همچنین ظرفیت سدهای استان را 2 میلیارد و 800 میلیون مترمکعب اعلام کرد که حدود 290 میلیون مترمکعب معادل 11 تا 12 درصد از آب سدهای استان مورد استفاده بخش کشاورزی قرار می گیرد.
او با اشاره به اینکه 53 هزار هکتار از اراضی آبی استان مجهز به سیستم نوین آبیاری است که این میزان دو برابر میانگین کشوری است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سیستم آبیاری تحت فشار بهره وری آب را تا 90 درصد افزایش می دهد اکنون راندمان آبیاری در استان از 30 به 47 درصد رسیده است.
جعفری به اقداماتی که در راستای استفاده بهینه از آب انجام شده، اشاره کرد و افزود: در راستای صرفه جویی در مصرف آب یک هزار و 33 هکتار کشت نشایی از ارقام کم آب بر، در سال زراعی جاری در استان استفاده شده است.
او با بیان اینکه در چهار سال اخیر اقدام به اجرای پروژه مشترک ایکاردا کردیم که هدف گذاری شده طی پنج سال سطح اراضی دیم به 345 هزار هکتار رسانده شود، یادآوری کرد: از یک میلیون و 220 هزار هکتار از اراضی استان یک میلیون و 90 هزار هکتار آن دیم است که سالانه حدود 560 هزار هکتار آن به کشت گندم اختصاص می یابد.

نادیده گرفتن هیدرولوژی آب، حکمرانی را با چالش مواجه کرده است

عضو کمیسیون ستاد احیا دریاچه ارومیه هم در این کنفرانس از عدم توجه به نقش مهم علوم آب و هیدرولوژی در توسعه پایدار انتقاد کرد و در این باره گفت: نادیده گرفتن هیدرولوژی آب چالش های زیادی را در حکمرانی آن ایجاد کرده است.

سید مختار هاشمی با اشاره به اینکه حوادث سیل اخیر کشور پیوند آب، جامعه و طبیعت را بخوبی نشان داد، افزود: سیل، هزینه های اجتماعی، اقتصادی و روانی زیادی بر کشور تحمیل کرد.
او اضافه کرد: بررسی هیدرولوژی اجتماعی یکی از اولویت های مطالعاتی بوده که برای نخستین بار در ایران همایشی با محوریت هیدرولوژی اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.
هاشمی با اشاره به اینکه مفهوم نوین قلمروهای هیدرولوژی اجتماعی بر این نکته تاکید دارد که آب ارتباط عمیق با ذهنیت ها دارد، تصریح کرد: تا ذهنیت افراد در خصوص آب مشخص نشود نمی توان تصمیم عملی در این خصوص اتخاذ کرد.
دبیر علمی کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک با تاکید بر اینکه باید آب را از چرخه هیدرولوژی به چرخه هیدرو اجتماعی ارتقا دهیم،‌ خاطرنشان کرد: برگزاری این محفل علمی حاصل همفکری و همراهی شخصیت های حقیقی و‌حقوقی در راستای پیشبرد دانش روز و پر رنگ تر کردن مسئله اجتماعی آب برگزار شده است.
او از ارسال 95 مقاله به دبیرخانه این همایش خبر داد و گفت: از این تعداد 73 مقاله مورد پذیرش قرار گرفته و از تعداد مقالات پذیرش شده 42 مقاله به طور شفاهی و 31 مقاله هم در قالب پوستر ارائه شده است.

واگذاری اراضی در حریم رودخانه نشانه عدم توجه به تجربه گذشتگان است

فرماندار سنندج هم در این همایش اظهار داشت: تمامی تمدن ها در کنار رودخانه ها و چشمه ها شکل گرفتند و آبیاری از گذشته های باستان مورد توجه حکومت های هزاره پیش از میلاد بوده است.
محمدابراهیم زارعی اضافه کرد: واگذاری اراضی در حریم رودخانه نشان می دهد توجهی به تجربه گذشتگان نشده است.
وی تاکید کرد: بهترین آبیاری و استفاده از آب را در گذشته داشتیم و می طلبد مطالعات باستان شناسی در حوزه آب هم داشته باشیم.
زارعی بر ضرورت مطالعه مدیریت آب در دوره های مختلف تاریخی تاکید کرد و افزود: در دوران هخامنشی سازه های آب و سد در کشور داشتیم که باید این مباحث مورد توجه قرار گیرد.

اقتصاد آب از دغدغه های بخش خصوصی است

رییس شورای سیاستگذاری کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک هم در این همایش اظهار داشت: در تهیه و تدوین هر استراتژی توسعه ای توجه به مسئله آب امری ضروری است.
سید کمال حسینی با اشاره به اینکه اقتصاد آب هم از دغدغه های بخش خصوصی است، افزود: انتظار داریم خروجی این جلسه در راستای تشکیل شورای سیاستگذاری آب و خاک در اتاق بازرگانی با حضور صاحب نظران، سازمان های مردم نهاد و مسئولان باشد.

کد خبر 109208

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha