به گزارش کردپرس، کردهای سوریه در 5 سال گذشته توانسته اند در جریان مبارزه با داعش توانایی و قابلیت خود را به اثبات رسانده و حمایت های زیادی را در جامعه جهانی به دست آورند. بخشی از این حمایت ها مربوط به نظام اجتماعی جدیدی است که کردها بر خلاف نظام موجود در سوریه ایجاد کرده اند. کردها توانسته اند تشکل های غیر کردی را در جامعه خود جذب کرده و با ارائه چهره ای متمایل به غرب حمایت آن را به دست آورند.
رسانه های غربی معتبر مانند واشنگتن پست، وال استریت ژورنال، نیویورک تایمز، فارن پالسی، تایم، رویترز، آسوشیتدپرس و خبرگزاری فرانسه از جمله رسانه های مشهور غربی هستند که روزانه مطالبی را به تحولات در شمال سوریه و منطقه تحت کنترل کردها اختصاص می دهند.
نشریه های غربی بعد از توجه زیاد به جنبه های نظامی و سیاسی حیات کردهای سوریه و موفقیت های نظامی آنها در جنگ با داعش و جلب حمایت غرب از جمله آمریکا، به بررسی ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آنها نیز پرداخته اند.
این رسانه ها با اشاره به این که منطقه تحت کنترل کردهای سوریه از منبع غنی نفت و گاز بهره مند است، این مسئله را یکی از اهرم های قدرت کردها دانسته و معتقدند که کردها با استفاده از این اهرم می توانند به برخی از خواسته های خود در مذاکره با کردهای سوریه دست پیدا کنند.
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی به وضعیت تحصیل در مقاطع عالی در منطقه تحت کنترل کردهای سوریه موسوم به روژاوا پرداخته است.
این روزنامه با تهیه گزارشی از دانشگاه روژاوا در قامیشلی به بررسی وضعیت تحصیل در مقاطع عالی در منطقه شمال سوریه بعد از تسلط کردها بر بیش از یک چهارم خاک سوریه پرداخته است.
وال استریت ژورنال در بیان علت توجه به این مقوله نوشته است که دانشگاه ها نقش مهمی در بنیاد نهادن آینده سرزمین ها و ساکنان آن دارند و کردها نیز بعد از چند سال نبرد با خشن ترین گروهها مانند داعش قصد دارند برای داشتن آینده ای بهتر خود را به علم روز دنیا مجهز نمایند.
دانشگاه روژاوا دارای 150 نیروی آموزشی است که به نوشته این روزنامه تنها دو نیروی آن محلی است. محصلان آواره منطقه کردنشین عفرین در شمال سوریه نیز که در سال 2018 به تصرف ترکیه درآمد از جمله دانشجویان این دانشگاه هستند.
وال استریت ژورنال به نقل از دانشجویان و استادان این دانشگاه آورده است که با توجه به این که منطقه تحت کنترل کردهای سوریه از جمله حاصلخیزترین مناطق سوریه محسوب می شود بیشترین توجه روی علوم کشاورزی متمرکز شده است.
رسانه های غربی ترویج تحصلات عالی در منطقه تحت کنترل کردهای سوریه را در تقویت و تثبیت وضعیت کردها در شمال سوریه بسیار موثر می دانند. وال استریت ژورنال در این باره نوشت: کردهای سوریه که در چند سال گذشته برای حفظ منطقه تحت کنترل خود مبارزه کرده اند حاضر نیستند از مبارزه دست بکشند و دانشگاه روژاوا در قامیشلی به نقطه امیدی برای کردها تبدیل شده تا نسل های بعدی کردها با کسب تحصیلات عالی زمینه رشد اجتماعی و اقتصادی و نیز رفاه مردم را فراهم نمایند.
بر اساس این گزارش، برنامه درسی دنشگاه روژاوا – که در سال 2006 تاسیس شده- و دیگر دانشگاه هایی که در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه تاسیس می شود، برگرفته از برنامه درسی دانشگاه های منطقه مانند قاهره، بیروت و دانشگاه های اقلیم کردستان است.
نشریه های غربی یکی از اهداف دانشگاه های تحت کنترل کردهای سوریه را ترویج زبان کردی و تقویت آن توصیف کرده اند تا به گفته آنها خطر از بین رفتن این زبان را دفع کنند. بر این اساس، تدریس زبان و ادبیات کردی بخشی جدایی ناپذیر از برنامه درسی این دانشگاه ها می باشد.
البته انتقاداتی هم به نحوه فعالیت این مراکز علمی مستقر در مناطق تحت کنترل کردها شده است. از جمله این انتقادات عدم توجه کافی به اقلیت های ساکن در این مناطق است به طوری که سال گذشته اعتراضاتی به نحوه تهیه مطالب درسی و برنامه مدارس در این مناطق انجام گرفت.
هرچند فراهم کردن زمینه تحصیلات عالی برای کردها در شمال سوریه یک ضرورت محسوب شده است اما اتکای کردها به حضور آمریکا و تضعیف کردها در صورت خروج این کشور از سوریه و نیز تهدیدهای مداوم ترکیه موجودیت روژاوا را به خطر انداخته است. این مسئله باعث شده که رسانه های غربی بقای اداره خودمختار کردی در شمال سوریه را مقدم بر ایجاد مراکز عالی بدانند.
به طور کلی باید گفت که با توجه به این که کردهای سوریه برای ارتباط بیشتر با غرب تمایل زیادی نشان داده اند رسانه های غربی در بیشتر گزارشها از بیان نکات منفی خودداری کرده و جنبه های مثبت اداره خودگردان کردی در شمال سوریه از جمله توجه بیشتر به نقش زنان و احترام به حقوق مسیحیان را بازتاب می دهند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما