زنان مبارز کُرد در سوریه برای برابری جنسیتی در تلاش اند

سرویس آذربایجان غربی- نویسنده اتریشی کتاب«مبارزه در راه کوهستان کرد» گفت: در مناطق کردنشین تحت کنترل نیروی های کرد در سوریه، زنان مبارز برای برابری جنسیتی در تلاش اند و این حرکتی است که برای کل بشریت قابل تقدیر است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، جلسە نقد و بررسی کتاب "مبارزه در راه کوهستان کرد" با حضور نویسنده اطریشی کتاب، دکتر "توماس شمیدینگر" و مترجم کتاب "سعدون مازوجی" سه شنبه (10 اردیبهشت) در سالن اجتماعات تالار وحدت مهاباد شکل گرفت.

این کتاب که به بررسی جنبش کردها در سوریه می پردازد، حاصل مطالعات و پژوهش های میدانی و مشاهدات عینی نویسنده"توماس شمیدینگر" است و ترجمه آن به زبان کردی تحت عنوان (خه بات له پیناو چیای کوردان) به همت سعدون مازوجی از زبان آلمانی به زبان کردی صورت گرفته است.

در این مراسم سعدون مازوجی ضمن معرفی دیگر آثار این نویسنده اتریشی گفت: از این نویسنده علاوه بر کتاب حاضر، تا کنون 2 کتاب دیگر نیز در خصوص کردستان به نام های (شورش روژئاوا و شنگال) تالیف شده است.

وی افزود: کتاب شنگال ایشان هنوز به چاپ نرسیده اما کتاب با رویکردی تاریخی، سیاسی، اجتماعی به بیان معلومات مفیدی را در خصوص این شهر و جنگ اخیر در این منطقه می پردازد.

مازوجی تاکید کرد: کتاب با تحلیل های جذاب و دقیق نویسنده که در آن به روشی میدانی به بررسی مشکلات این منطقه پرداخته است، با اثار سایر نویسندگان غربی تفاوت دارد چرا که دکتر شمیدینگر، همانند سایر شرق شناسان به این منطقه نگاه نکرده است.

در ادامه دکتر شمیدینگر نویسنده کتاب با بیان تجربیات میدانی از حضور 5 ماهه خود در مناطق کردنشین سوریه اظهار داشت: در جزیره و کوبانی پس از جنگ با داعش و پیروزی بر آنها می‌توان گفت که اداره این منطقه به بخشی از موجودیت و کلیت کردها در سوریه تبدیل شده است. بسیاری از شهرهایی که اکنون توسط کردها کنترل می شود قبلا در اختیار داعش بود همانند شهر رقا که پایتخت این گروه خودخوانده معرفی شده بود. اما در عفرین این وضع متفاوت است و از بهار سال ۲۰۱8 این شهر به وسیله ترکیه و جهادی های سوریه کنترل می شود. این گروه های جهادی به همراه ارتش ترکیه به عفرین یورش بردند. آن ها که مخالف اقلیت‌های دینی همانند ایزدی ها هستند آنان را از شهر اخراج کردند جنایت‌های عظیمی نسبت به فرهنگ و مذهب در این منطقه انجام داده‌اند.

وی ادامه داد: جهادی ها قبرستان ها و اماکن مقدس ایزدیان را نابود کرده‌اند در این جنایت حتی اماکن مذهبی کردهای مسلمان نیز از شر آنها در امان نبوده است. در حال حاضر کرد های عفرینی به خارج از شهر پناهنده شده اند و در کمپ های اطراف این شهر و در وضعیت نامناسبی به سر می برند. ۱۶۰ هزار نفر در این بین آواره شده که شامل کردهای ایزدی، مسلمان و علوی هستند.

این محقق اتریشی افزود: دسترسی به ان کمپ بسیار دشوار است و سازمان های بین المللی هیچ گونه فعالیتی جهت کمک رسانی به این مردم آواره را ندارند تنها صلیب سرخ کردستان است که به وضعیت این کمپ رسیدگی می کند. گزارش های فراوانی در خصوص اقدامات خشونت بار ارتش ترکیه با مردم عفرین در منطقه وجود دارد.

وی با اشاره به جایگزینی اعراب های سنی ترکمن از سایر مناطق به عفرین گفت: ارتش ترکیه ترکمن های را از کشور عراق به عفرین آورده که این ها سوری نیستند حتی در این بین افرادی از اعضای داعش نیز پیدا می‌شود که اکنون عفرین اقامت دارند.

دکتر شمیدینگر ادامه داد: وضعیت اما در دو کانتون جزیره و کوبانی متفاوت است. پس از جنگ کوبانی در سال ۲۰۱۵ کردها به وسیله نیروهای (YPG) کنترل این مناطق را به دست گرفتند. در حال حاضر در این منطقه کردها، اعراب و سایر اتنیک های قومی و مذهبی با سیستم اداره مشترک اداره می‌شوند. حتی در انتخاب مقامات اداری نیز از وجود ۲ مدیر (زن-مرد) و (عرب- کرد) استفاده می‌شود و زبان های مادری اتنیک های مختلف نیز در ادارات و مدارس این منطقه به کار گرفته می شود.

وی تصریح کرد: هر چند بعضی از احزاب کردی با این سیستم خود اداره ایی که کردها در کانتون های جزیره و کوبانی مستقر کرده‌اند، مخالفت می‌کنند و گاهی مشکلاتی از سوی این احزاب برای کردها شکل می‌گیرد. من نمی‌خواهم سیمای کاملا موفق از این سیستم را به شما نشان دهم اما می‌توان گفت که در این پروژه همه افراد موافق و مخالف آن نیستند. اما به هر حال کردها توانسته‌اند به نسبت به سایر مناطق سوری موفق عمل کنند و جنگ را از شهرهای خود بیرون برانند.

دکتر شمیدینگر تاکید کرد: داعش هنوز نابود نشده است هر چند در حال حاضر منطقه‌ای در اختیار ندارد اما کسانی که آن زمان از داعش حمایت می کردند هنوز وجود دارند و زن و بچه های بازمانده از داعشی ها در حدود ۸۰ هزار نفر در کمپ‌های مستقر هستند. این زنان افرادی هستند که در زمان سیطره داعش به عنوان پلیس این گروه به کنترل اوضاع می پرداختند.

وی افزود: در حال حاضر نیز نیروهای سوریه دموکراتیک ۱۰ هزار نفر زندانی داعشی را در اختیار دارد با وجود اینکه قانون اعدام در سیستم روژاوا لغو شده است این زندانیان را می توانند آزاد کنند اما دولت های متبوع این اعضای داعش از بازپس‌گیری این افراد خودداری می‌کنند و علاقه‌ای به بازگشت آنها به کشورهایشان در اروپا و سایر مناطق ندارند. به عقیده من اگر جامعه بین‌المللی به کردها در حل این مسئله کمک نکند احتمال فاجعه ایی بزرگ وجود دارد، چون برخی از این افراد بسیار خطرناک اند.

وی با اشاره به همکاری کشور ترکیه با گروه داعش گفت: شواهد و گزارش هایی در این خصوص وجود دارد که این کشور از لحاظ مالی به اعضای داعش یاری می رساند. البته همه اعضای این گروه تروریستی از کشورهای اروپایی نیستند اما در بینشان از اروپا نیز عضو گیری شده است.

دکتر شمیدینگر در پاسخ به سوال خبرنگار کردپرس در خصوص وضعیت زنان در سیستم روژاوا گفت: به عقیده من زنان در (PKK) نقش ویژه‌ای داشته اند و از لحاظ ایدئولوژی نیز این حرکت یک حرکت فمینیستی تلقی می شود در عین حال مبارز سیاسی هم هستند. زنان در قالب ارتش زنان به نام (YPJ) در تلاشند تا سایر زنان را به شرکت در همه بخش‌های جامعه ترغیب کنند، این جریان فکری که به صورت اداره مشترک (زنان- مردان) در سیستم روژاوا مشاهده می شود، در نظر دارد تا به برابری جنسیتی در عرصه مدیریتی نیز کمک کند، البته این موارد به راحتی به کل جامعه تعمیم داده نمی‌شود زیرا جامعه هنوز مردسالار است و برای رسیدن به اهداف برابری جنسیتی زنان باید تلاش بیشتری انجام دهند چرا که در زندگی روزمره هنوز قالب‌های سنتی وجود دارد.

وی ادامه داد: تغییراتی شکل گرفته و اکنون زنان جوان آلترناتیوی در اختیار دارند و دیگر به راحتی تن به ازدواج های اجباری نمی دهند اما فکر می کنم این به تنهایی کافی نیست و باید آلترناتیوهای متعددی در این حوزه شکل بگیرد. البته این موضوع نیز با تلاش‌های زیادی در حال شکل گیری است و مسئله‌ای که به وضوح دیده می شود برابری جنسیتی در این سیستم است و این حرکتی است که برای کل بشریت قابل تقدیر است و شخصاً از این حرکت نه تنها در این منطقه بلکه در سایر جوامع نیز از آن استقبال می کنم این در حالی است که هنوز در اروپا حرکت هایی مخالف برابری جنسیتی وجود دارد.

کد خبر 109607

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha