به گزارش کردپرس، کردهای سوریه در سایه بحران داخلی سوریه و مبارزه با داعش توانسته اند بر بخش بزرگی از خاک سوریه تسلط پیدا کنند. البته این اقدام آنها که با کمک ائتلاف مبارزه با داعش به رهبری آمریکا میسر شده با مخالفت دمشق، آنکارا و مسکو روبه رو شده و روسیه، ترکیه و سوریه، آمریکا و کردهای سوریه را به تلاش برای تجزیه سوریه متهم می کنند.
البته انتقاد از کنترل کردها بر بخشی از خاک سوریه فقط به انتقاد لفظی ختم نشده است بلکه ترکیه از یک طرف کردهای سوریه را وابسته به پ.ک.ک دانسته و تهدید کرده است که مناطق آنها را کنترل کرده و نیروهای کرد سوریه را از این مناطق بیرون خواهد کرد. دمشق هم تهدید کرده است بهتر است کردها به صورتی مسالمت آمیز این مناطق را به دمشق تسلیم کنند در غیر این صورت، دولت مرکزی سوریه از طریق قوای قهریه برای بازپس گرفتن این مناطق اقدام خواهد کرد.
از طرف دیگر، کردها تلاش برای تجزیه کشور سوریه را رد کرده و می گویند کردها به دنبال کسب حقوق مشروع خود از جمله تدریس به زبان کردی در مناطق کردنشین و اداره این مناطق تحت عنوان خودمدیریتی بوده و اقدامات آنها در چهارچوب قلمرو سوریه و به دور از تلاش برای تجزیه صورت خواهد گرفته است.
مناطق تحت کنترل کردها از جمله مناطق نفت خیز، پرآب و حاصلخیز سوریه از نظر کشاورزی است. کردهای سوریه از چند سال پیش اقدام به تدوین برنامه درسی بر اساس تدریس مطالب به زبان کردی در مدارس موجود در این مناطق کرده اند.
خبرگزاری رویترز گزارشی از روند تدریس به زبان کردی در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه و نشرو توزیع کتاب های فراوان به زبان کردی در این مناطق داده است. در این گزارش اشاره شده است که نه تنها در مدارس به زبان کردی تدریس می شود بلکه افراد با سرمایه شخصی اقدام به ترجمه و تالیف کتاب به زبان کردی کرده و اکنون کتاب فروشی های فراوان در این مناطق دیده می شود که بخش بزرگی از کتاب های ارائه شده به زبان کردی است.
رهبران کرد سوریه به رویترز گفته اند که کردهای سوریه به دنبال تجزیه این کشور نبوده و خواهان ایجاد منطقه مستقل برای خود نیستند بلکه می خواهند در چهارچوب مرزهای کنونی این کشور حقوق آنها از جمله خواندن و نوشتن به زبان مادری و اداره این مناطق از سوی خود کردها و یا به عبارت دیگر، توسط شوراهای محلی صورت بگیرد و در کشور سوریه بعد از بحران کنونی تمرکززدایی از قدرت اتفاق بیفتد.
رهبران کرد سوریه و دست اندرکاران مناطق خودگردان کردی به رویترز گفته اند که کردها نمی پذیرند که شرایط و وضعیت در مناطق تحت کنترل کردها به قبل از سال 2011 باز گردد.
اما کردها در این مسیر علاوه بر تهدیدهای ترکیه و دمشق با چالش دیگری روبه رو هستند. جمعیت کردها در مناطق شمال و شمال شرق سوریه پراکنده بوده وبخش بزرگی از جمعیت این مناطق عرب هستند. رویترز به این نکته اشاره کرده است که برخی قبایل عرب به دنبال توافق مخفیانه با دولت مرکزی بدون رجوع به اداره خودگردان کردی هستند و این مسئله مانعی برای تحقق خواسته های کردها می شود.
با توجه به وجود بازیگران متعدد با منافع متضاد در سوریه، انتظار نمی رود چالش ها در شمال سوریه به این زودی پایان پذیرد.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما