به گزارش کردپرس؛ آذر ماه سال 97 بود که دولت با تاخیری دو ماهه، قیمت خرید تضمینی گندم را یک هزار و 470 تومان اعلام کرد که تنها 170 تومان بالاتر از نرخ سال گذشته بود و این قیمت با اعتراض شدید گندمکاران و برخی نمایندگان مجلس به این موضوع شد.
چند روز پس از اعلام این قیمت از سوی دولت و روانه شدن سیل اعتراضات به این تصمیم، دولت قیمت خرید تضمینی گندم را از 1470 تومان به 1600 تومان افزایش داد که باز هم مورد اعتراض بود.
به گونه ای که «نصرالله پژمانفر» با اشتباه خواندن این اقدام دولت، آن را باعث بی انگیزگی و بلاتکلیفی کشاورزان در کشت محصول سال بعد دانست.
به گفته این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، با این رویهای که دولت در پیش گرفته قطعا در سال آینده در تولید گندم خود کفا نخواهیم بود بلکه مجبور به واردات گندم بیکیفیت و با قیمت بالا از خارج خواهیم شد.
در پی این تصمیم دولت، نمایندگان مجلس اقدام به تنظیم نامه ای خطاب به رئیس جمهور و با امضای 130 نماینده کردند که در آن خواستار افزایش قیمت خرید تضمینی گندم به 2 هزار تومان بودند.
به اعتقاد این نمایندگان با توجه به اینکه قیمت جهانی گندم تقریبا تا کیلویی 2 هزار و 500 تومان تمام میشود اگر دولت به موقع عمل نکند و حمایت کافی را از کشاورزان نداشته باشد موجب کاهش سطح زیر کشت گندم می شود و خودکفایی از دست خواهد رفت.
پس از کش و قوس های فراوان و اما و اگرهای بسیار، سرانجام در روزهای پایانی سال 97، دولت نرخ خرید تضمینی گندم را 100 تومان دیگر افزایش داد و بدین ترتیب قیمت نهایی خرید تضمینی گندم به 1700 تومان رسید.
«محمود حجتی»، وزیر جهاد کشاورزی با اعلام این خبر گفت: مجلس شورای اسلامی از محل افزایش قیمت آرد مورد مصرف آزاد پزیها، صنوف و صنایع قیمت خرید تضمینی گندم را ۱۰۰تومان افزایش داده است.
عضوکمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۹۸ مجلس در این خصوص گفت: افزایش قیمت گندم به میزان یک هزار و ۷۰۰ تومان قطعا راضی کننده نیست اما از رقم پیشنهادی دولت بسیار مناسبتر است.
به گفته «عباس پاپی زاده بالنگان» قیمت خرید تضمینی گندم باید بسیار بالاتر از رقمهای تعیین شده کنونی باشد اما قانون اجازه تغییر زیاد در لایحه بودجه را به مجلس نمیدهد و نهایتا 3 تا 4 درصد از کل بودجه قابل تغییر است.
کردستان در سال گذشته رتبه دوم تولید گندم را در کشور به دست آورد و دهگلان نیز با 142 هزار تن تولید گندم رتبه چهارم تولید این محصول را در استان کردستان به خود اختصاص داد.
اما اینک که تنها کمتر از دو ماه به فصل برداشت گندم در مزارع کردستان مانده است، زمزمه هایی مبنی بر پیش خرید گندم با قیمت 3 هزار تومان از کشاورزان در شهرستان دهگلان به گوش می رسد.
افزایش قیمت های سرسام آور اجناس در کشور، بالا رفتن چند برابری قیمت بذر و کود و هزینه ماشین آلات، فشار معیشتی را بر قشر کشاورز افزایش داده و آنها را مجبور به فروش محصولات خود با بالاترین قیمت پیشنهادی کرده است.
قطعا دولت می داند که در صورت قرار گرفتن این محصول در دست دلالان باید شاهد افزایش چند برابری قیمت گندم در کشور باشیم و در این صورت دولت مجبور است یا با چند برابر قیمت این محصول را از دلالان خریداری کند و یا مجبور به واردات آن با هزینه ای بسیار گزاف و خروج ارز از کشور خواهد شد لذا باید هر چه سریعتر نسبت به این موضوع تصمیم گیری و سیاست درستی را اتخاذ کند تا همچون موضوع «پیاز» و «سیب زمینی» شاهد تکرار افزایش قیمت و کمبود، این بار درباره «گندم» نباشیم.
*گزارش: ظریفه احمدی
نظر شما