به گزارش خبرنگار کردپرس، بررسی های میدانی از وضعیت برگزاری مهمانی های افطاری نشان می دهد با وجود تأکید مسئولان فرهنگی نه تنها در سال های اخیر از تشریفات سفره های افطاری کاسته نشده بلکه هر سال به بهانه های مختلف با افزایش همراه است.
خانواده هایی که تا همین دیروز اعتقادی به صله رحم نداشتند از ماه رمضان به عنوان فرصتی برای نمایش دارایی های خود استفاده می کنند و لیست دعوتی های این مهمانی ها نشان می دهد، دعوت از افراد نیازمند در بیشتر مواقع حتی عیب محسوب شده و انجام نمی شود.
تکمیل برنامه زمانی تالارها
در قروه چند تالار شناخته شده وجود دارد که به طور معمول در طول سال بیشترین مراسمات را برگزار می کنند. صحبت با مدیران یکی از این تالارها نشان می دهد در ماه رمضان هم رونق مهمانی ها قابل توجه است.
در خصوص لیست غذاهایی که در مهمانی های ماه رمضان سرو می شود نه تنها کار تالارها در ماه رمضان راحت نیست بلکه در واقع به مانند این است که همزمان چند سفره غذایی روی میزها چیده می شود.
به گفته اکثر مدیران تالارها به عنوان مثال به غیر از غذاهای متداول که در ماه رمضان مصرف می شود، مشتریان برای رقابت با یکدیگر و ایجاد تفاوت در منوی غذایی خود انواع دسر، چند مدل آش، انواع پیش غذا و نوشیدنی را درخواست می کنند.
علاوه بر این بارها شده که خانواده ها در منزل هم انواع پیش غذا مانند دلمه، میرزا قاسمی، کیک و انواع دسر، انواع سالاد و حتی آش هایی که معمولاً در تالارها سرو نمی شود را برای مهمانان خود به تالار می آورند.
بررسی ها نشان می دهد برنامه زمانی تالارهای شناخته شده تقریباً کامل است و بسیاری از خانواده های سرشناس از یک هفته مانده به ماه رمضان زمان مهمانی را ذخیره کرده و مهمانان خود را دعوت می کنند.
رقابت برای بریز و بپاش
در وهله اول به نظر می رسد مهمانی با تشریفات به دلیل ارج نهادن به ماه رمضان است و اینکه خانواده ها حتی اگر در سایر روزهای سال مهمانی ندارند به دلیل تأکید و سفارشی که به افطاری دادن روزه دار شده این مهمانی ها را برگزار می کنند. اما در بیشتر مواقع تصور این چنین نیست. موضوعی که با فلسفه ماه رمضان در تعارض است و از آن بیشتر به تجملات و خودنمایی یاد می شود.
از نظر بسیاری از کارشناسان فرهنگی میهمانی های رمضان تبدیل شده اند به محلی برای رقابت و سفره چینی خاص که عموماً همراه با بریز و بپاش بوده و ترس از اینکه مبادا چیزی کم باشد تمامی مهمانی را تحت تأثیر خود قرار می دهد و همین باعث شده کار خیر گاهی به اختلاف میان خانواده ها تبدیل شود.
لیست های سفارشی برای مهمانی خدا
در عین حال که بریز و بپاش ها مهمانی های ماه رمضان را به دردسر و نه فرصت افطار دور هم تبدیل کرده، لیست مهمانان هم در اغلب مواقع قابل توجه است.
با وجود تأکید بر اینکه ماه رمضان ماه مهمانی بزرگ خداوند است، اما فرد وقتی به مهمانی کوچکی می رود خود را آماده می کند بنابراین در چنین مهمانی بزرگی به مراتب آمادگی بیشتر باید باشد.
در واقع اکثر کارشناسان فرهنگی و مذهبی روزه گرفتن را قطع از وابستگی های دنیوی و توجه به غذاهای معنوی و آسمانی می دانند و معتقدند با روزه داری، فرد از لذت های زودگذر قطع شده و به سوی معبود گام بر می دارد.
در چنین ماهی مسئولیت خطیری برای مسلمان تعریف شده و لازم است با حفظ جایگاه ماه رمضان روزه داران به فلسفه ماه توجه داشته باشند. این در حالی است که مهمانی های تشریفاتی مغایر با فلسفه ماه رمضان بوده و نیاز است در فرصت ماه رمضان از هرگونه تشریفات و تجملات دوری گردد تا اتصال با معبود فراهم شود.
این تأکیدات در وضعیتی است که مهمانی های اعیانی ماه رمضان لیست های سفارشی دارند. بازدیدهای میدانی خبرنگار کردپرس نشان می دهد اکثر کسانی که همه ساله مهمانی اعیانی دارند تاکنون از افراد نیازمند به مهمانی های خود دعوت نکرده اند و فقط داراها و متمولان می آیند.
هر چند نمی توان از وجود افراد خیر بی نام و نشان در این راستا که برپا کردن سفرههای افطاری و توزیع بستههای حمایتی را آغاز کردهاند اشاره ای نکرد، اما تشریفات در روابط اجتماعی مانع از آن شده است که مهمانی های ماه رمضان به دور از آفت اختلاف طبقاتی باشد.
سفره ساده همدلی می آورد
همه عوامل فرهنگی و مذهبی دوری جستن از تجملات در سفره های افطاری را ضروری می دانند. چرا که رمضان فرصت خودسازی است و نباید به بهای نازل از دست برود و بارها بر برگزاری سفره های ساده و همدلی با نیازمندان توصیه شده است.
با این وجود بازار داغ تجملات حتی گریبان گیر مهمانی های ماه رمضان است تا جایی که گاهی اوقات این مهمانی ها حتی موجب شده اعضای فامیل از هم دور شوند. چرا که وقتی پای تجملات به میان کشیده می شود، مردم با هم راحت نیستند در حالی که سفره ساده، همدلی می آورد.
ماه رمضان ماه برکت است و با این وجود ضد فرهنگ تجملات و بریز و بپاش ها موجب شده نگاه های منتظری روی سفره های اعیانی کلید شود و اینجاست که خدایی بودن سفره ای که حتی ذکر نام خدا در آن فراموش می شود، قضاوت خواهد شد./
نظر شما