رقابت افغانستان، هندوستان و ژاپن برای سرمایه‌گذاری در بندر چابهار

نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: امروز کشورهایی مانند افغانستان، هندوستان و ژاپن برنامه ریزی کلانی را برای سرمایه گذاری در بندر چابهار صورت داده اند و این مسئله فرصت طلایی برای کشور محسوب می شود.

به گزارش خبرگزاری کُردپرس و به نقل از خانه ملت، سید احسن علوی، نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس روند گسترش و توسعه بندر چابهار را مثبت ارزیابی کرد و گفت: خوشبختانه در یک سال اخیر شاهد افزایش چشمگیر بارگیری و تخلیه کالا در این بندر هستیم، به طوری که بر اساس آمارها صادرات و واردات کالا از طریق بندر چابهار حدود 50 درصد افزایش یافته است.

نماینده مردم سنندج و دیواندره در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه بندر چابهار دروازه ای برای اتصال به کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه ای است، ادامه داد: کشور هندوستان سرمایه گذاری ویژه ای را در حوزه توسعه بندر چابهار صورت داده و امروز دیگر کشورها نیز به دنبال سرمایه گذاری در این حوزه هستند.

ضرورت اتصال ریلی بندر چابهار به کشور روسیه

وی با اشاره به اهمیت اتصال ریلی بندر چابهار به کشورهای شمال ایران از جمله روسیه، گفت: توسعه خطوط ریلی شمال به جنوب و اتصال آن به بندر چابهار تأثیر به سزایی در افزایش درآمدزایی و توسعه اقتصادی کشور خواهد داشت.

علوی بندر چابهار را نقطه استراتژیکی برای کشور دانست و گفت: چابهار تنها بندر اقیانوسیه ایران بوده و ما از این طریق می توانیم به تمام کشورها دسترسی داشته باشیم، به ویژه آنکه این بندر از تحریم های آمریکا معاف شده است.

این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: امروز کشورهایی مانند افغانستان، هندوستان و ژاپن برنامه ریزی کلانی را برای سرمایه گذاری در بندر چابهار صورت داده اند و این مسئله فرصت طلایی برای کشور محسوب می شود.

نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه توسعه بندر چابهار زمینه ساز بهبود وضعیت اقتصادی است، افزود: تقویت این بندر موجب کاهش هزینه های واردات کالا به داخل کشور می شود و از طرف دیگر بر اساس آمارها، ظرفیت بارگیری و تخلیه کالا در بندر چابهار حدود 8/5 میلیون تن در سال است، حال طبق سند چشم انداز، این بندر باید به ظرفیت تخلیه و بارگیری 85 میلیون تن کالا برسد.

کد خبر 111235

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha