دکتر محمود ابراهیمی (1319-1400) از آن دستە اساتیدی است کە در رشتە های متنوع اسلام شناسی، علوم قرآنی، ادبیات عربی، زبان، ترجمە و ادبیات فارسی آثار متنوعی بە زبان های عربی و فارسی از وی بە جا ماندە است.
دکتر ابراهیمی از جملە اساتیدی است کە کلاسهای درسش تلفیقی از آموزەهای حجرە و منبر با علوم دانشگاهی بود. وی با آمیختن علوم و فنون سنتیِ مرسوم در حجرەها با علوم و متدهای امروزین دانشگاهی همواره کلاس های درسش را از سایر کلاس ها متمایز می ساخت. این مدل آموزشی و فکری، با چاشنی پند و اندرز و حکمت، سبب شدە بود تا شخصیت علمی استاد ابراهیمی در جنبەهای متنوع دینی، عربی و ادبی در اوج باشد.
ابعاد اصلی شخصیت دکتر ابراهیمی اعم از دینی، علمی، ادبی و اخلاقی از وی نامی ماندگار با شاخصه ی علمی-اخلاقی و ادبی-دینی، در حوزه ادب و فرهنگ به جا گذاشته است. تمام کسانی که در کلاس های درس این استاد کُرد زبان اسلام پژوه تلمذ کرده اند یا به نحوی با ایشان همدم بوده اند، برجسته ترین خصوصیت اخلاقی استاد را شوخ طبعی و سخنان شیرین ایشان، همچنین پند، اندرز و کلاس های آموزش وی برشمردەاند. این نکتە خود بیانگر تعمق ایشان در سخنان و آثار ادبی نویسندگان و شاعران عرب، فارس و کرد است.
علیرغم تمام تأثیراتی کە دکتر ابراهیمی در زمینە ادبیات و زبان عربی، همچنین علوم دینی و تحقیقات اسلام شناسانە، متأسفانه استاد ابراهیمی در حوزە ادب و زبان کُردی هیچ اثری از خود بە جا نگذاشتەاند و همان گونە کە خود ایشان در گفتگویی با سایت "ّبرایەتی" داشتە، معتقد است خود و خوانندگانش کمتر بە زبان کُردی آشنا هستند و آن قدری کە آموزش و نوشتن بە زبان فارسی در میان گویشوران کُر دزبان مرسوم بودە، زبان کُردی چندان آسان نبودە است! ایشان در این مصاحبە مصداقی را نیز ذکر می کنند و می پرسند: "به عنوان نمونه عرض میکنم، استقبال جوان ما از کتاب «شهریعهتی ئیسلام) نوشتهی ملّا عبدالکریم مدرّس که در باب فقه است بیشتر است یا فقه آسان که به زبان فارسی است؟" (گفتوگو با دکتر محمود ابراهیمی مترجم نامآشنا و استاد بازنشستهی دانشگاه کُردستان/ سایت جماعت دعوت و اصلاح "برایەتی"/ 4/9/1397)
وجە تمایز میان دکتر ابراهیمی با سایر اساتید همکارشان آن است کە ایشان در تحلیل موضوع های دینی با زبانی سادە و امروزین، خستگی ناپذیر بودند. از همین روی، مجموعە آثاری کە آن شخصیت بلند قدر کُرد از خود بە جای گذاشتە، قریب بە 18 اثر تألیفی، ترجمە ای و پژوهشی است. اما تمام این آثار اعم از ترجمە و تألیف، بە زبان فارسی هستند .
دکتر ابراهیمی از جملە اساتیدی بود کە از آبشخور دینی بە مرکز دانشگاهی راه یافت. از این روی، سنگ بنای فکری ایشان برای تعلیم آموزەهای اسلام گذاشتە شدە بود و فعالیت علمی ایشان در دانشگاە نیز بر مبنای همان سنگ بنا تداوم یافت... .
نظر شما