فعالان مدنی گفتند و مسئولین نشنیدند! /بختیار سید نظامی

سرویس آذربایجان غربی- دو حادثه مشابه غرق شدگی در یک نقطه از رودخانه مهاباد که سال گذشته توسط شهرداری این شهر با برداشت غیر اصولی شن، تغییر حالت یافته بود، دیروز منجر به مرگ یک نفر شد. یادداشت زیر را در این خصوص به قلم «بختیار سید نظامی» کارشناس رسمی دادگستری، می خوانید.

اتوکانیبالیسم شهردار سابق در برداشت غیر قانونی مصالح از رودخانه مهاباد، سرانجام منجر به فوت یک شهروند سردشتی شد.

مهر ماه سال گذشته بود که به دستور شهردار مهاباد "کامران علیزاده آذر"، عملیات غیر مجاز برداشت مصالح در حجم و عمق زیاد از رودخانه مهاباد و در ارزشمندترین بخش از پهنه آن انجام گرفت. حجم مصالح ‌‌ دپو شده در جوار رودخانه حکایت از عملیاتی چند روزه در محل با ادوات سنگین خاکبرداری داشت.

محل به جهت همجواری با ساحل زیبا و کم عمق که با شیب بسیار ملایمی به بخش های عمیقتر رودخانه منتهی می شد، فضایی روح نواز و آرام بخش ایجاد کرده بود. این ساحل زیبا محل اطراق شهروندان و مهمانان بود و خصوصا در فصل تابستان با کاهش خروجی آب از سد و توام شدن آن با ساحلی کم عمق، فضایی دل انگیز برای آبتنی کودکان و شادی آنان در چند قدمی والدینشان ایجاد می کرد.

با نهایت تاسف این پهنه زیبا و طبیعی به بهانه لایروبی و در حقیقت به طمع دست یافتن به مصالح رودخانه، مورد حمله شهردار مهاباد واقع شد و شوربختانه با سکوت شائبه برانگیز رئیس امور منابع آب مهاباد! در طول عملیات چند روزه، مصالح برداری انجام و بخشی زیادی از آن از بین رفت!

به محض اطلاع از این اقدام به همراه دوستی دیگر حضور یافته و در تاریخ ۲۳ مهر ماه تصاویر و فیلمهای مستند اقدامات بحرانی کننده محل را تهیه و از طریق کانال ده نگی هاوشاری به سمع و نظر شهروندان رساندم. البته پیشتر با رئیس شورای شهر مهاباد آقای حامد حیدری هم تلفنی صحبت نمودم و عوارض خطرناک ایجاد شده و صدمات وارده را متذکر شدم و درخواست کردم که این عملیات نه تنها در آن محل، بلکه در بخش هایی دیگر از رودخانه متوقف شود. به هر صورت رسانه ای شدن موضوع و جلب توجهات منجر به توقف عملیات شد.

رئیس شورا برداشت مصالح را برای استفاده در امر ماسه پاشی خیابان‌ها در زمستان عنوان نمود و رئیس امور منابع آب مهاباد هم بعد از تاخیر و سکوت چند روزه به اخطاری خطاب به شهردار مبنی بر اعاده محل به سابق بسنده کرد.

زمان زیادی لازم نبود تا از نزدیک ببینیم و لمس کنیم توجیهات کم مایه رئیس شورا و بی توجهی به آن اخطار توسط شهردار را و در نهایت سکوت و عدم پیگیری ارگان اخطار دهنده را! مصالح دپو شده نه تنها به بستر رودخانه منتقل نشد، بلکه کم کم با کامیونهایی از محل خارج شد، عده ای گفتند برای زیرسازی مسیر یکی از تعاونی‌ها استفاده شد و عده ای دیگر گفتند بخش خصوصی خود مصالح را جابه جا و مورد استفاده قرار داد. در هر صورت مصالحی ارزشمند از بهترین پهنه رودخانه به قیمت از دست رفتن ساحلی زیبا و ایجاد عمق چند متری و خطرناک با دیواره های عمودی و مستعد فروریزش خارج شد.

صراحتا به شورا و شهردار مهاباد تذکر داده شد که دیواره های ایجاد شده در اثر مصالح برداری، مستعد فروریزش بوده و حتی منجر به حذف بخشی از ساحل در رهاسازی آب از سد مهاباد خواهد شد! ولی افسوس و صد افسوس که این اخطارها و تذکرها به رغم رویت آن، مورد توجه شورا و شهردار مهاباد واقع نشد.

از این اقدام با نام اتوکانیبالیسم یاد کردم و آن را به عارضه خود خواری عجیب بعضی از موجودات تشبیه کردم که بخشهای از بدن خود را می خورند! وجه تسمیه این عنوان هم مشخص بود: شهرداری مهاباد در حال برداشت مصالح از بهترین نقطه رودخانه برای به اصطلاح صرفه جویی چند ده میلیونی بود، غافل از اینکه با خود خواری در حال ایجاد لطمات غیر قابل بازگشت توام با ایجاد شرایط خطرناک و غیر ایمن و بحرانی در محل بود.

امروز نیز طی تماسی تلفنی مطلع شدم در همان محلی که موضوع بحث و هشدار بود بعد از افتادن کودکی خردسال در آب، پدر نگون‌ بخت خود را به آب زده و کودک را از غرق شدن می رهاند! کودک دیگر به دنبال پدر و خواهر خود آمده و او نیز به داخل آب سقوط می کند و پدر نگون بخت و فداکار او را نیز از مهلکه می رهاند و بر حسب اطلاعاتی که از منابع موثق کسب شد، تلاش برای نجات جان دو کودک و عدم آشنایی پدر با فن شنا و عمق زیاد رودخانه در محل، منجر به غرق شدن پدر می شود. خارج کردن بدن نیمه جان پدر و انجام عملیات احیای قلبی و ریوی منتج به نتیجه نشده و مرگ، این پدر فداکار را در خود فرو می بلعد.

تراژدی دیوار غیر استاندارد مسکن مهر و فرو ریزش آن بر سر زوج جوان مهابادی و بی توجهی ارگان‌های ذی مدخل به اخطارهای ساکنین به شیوه ای دیگر امروز در نتیجه بی توجهی و عدم انجام وظیفه قانونی و نظارتی از سوی شورای شهر مهاباد و رئیس امور منابع آب مهاباد، تکرار شد. جانی از دست رفت و ستون و سرپرست خانواری فدای ندانم کاری و بی توجهی شد!

بدون شک شهردار سابق به عنوان آمر امر غیر قانونی دارای مسوولیت کیفری است و به جهت عدم توجه به اخطارها و عدم اعاده وضع محل به سابق باید پاسخگو باشد.

رئیس امور منابع آب به جهت سکوت چند روزه در برابر اقدامات شهرداری و به نوعی چشم پوشی و اغماض دارای مسوولیت است و علاوه بر آن عدم پیگیری و استفاده از ظرفیت های قانونی و صرفا بسنده کردن به یک اخطار و نمایشی کاغذی از اعمال قانون نه تنها رافع مسوولیت او نیست بلکه باید در مقام رفع اتهام از خود ثابت نماید، بی توجهی تعمدی شهردار چگونه مورد پیگیری واقع شده، ولی به نتیجه نرسیده است؟

و اما سخن آخر؛ فارغ از اینکه خانواده آن مرحوم چقدر با حق و حقوق خود به عنوان اولیای دم آگاهند و پیگیر خواهند بود، از دادستان محترم می خواهم با اقدام قاطعانه خود به عنوان مدعی العموم به این حادثه ورود نموده و ضمن اعلام تذکرات لازم به شهردار فعلی و شورا در جهت رعایت حقوق عامه و سر و سامان دادن به وضعیت خطرناک محل، مسببین و عاملین این واقعه دلخراش را مورد تعقیب کیفری قرار دهند.

کد خبر 112212

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha