به گزارش خبرگزاری کردپرس، در همین رابطه با صیدمحمد درخشنده، نویسنده، محقق و ایلام شناس در خصوص بازیهای سنتی گفتگو کردهایم که در ادامه میآید.
او گفت: کمتر جایی را در کشور سراغ داریم که چون ایلام هزارهای گمشده داشته باشد ولی متاسفانه آنگونه که باید و شاید کمتر به تاریخ و فرهنگ این دیار پرداخته شده است در حالی که برای جلوگیری از هجوم فرهنگ های بیگانه و حفظ فرهنگ های ایرانی، شناساندن، احیاء و فرهنگسازی بر پایه این داشتههای فرهنگی میتواند یک راهبرد تعیین کننده باشد.
درخشنده توضیح داد: توجه به بازیهای سنتی و بومیمحلی در گستره این فرهنگ، یکی از وجوه بارز صیانت از این فرهنگ هزاران ساله است که خصوصا میتواند در بین جوانان و نوجوانان مورد اقبال قرار بگیرد.
این ایلامپژوه گفت: بازیهای سنتی از روزگاران کهن تا به امروز در بین هر کدام از اقوام ایرانی از جمله قوم کُرد در اشکال و آداب مختلف وجود داشته است. بررسی آثار به جا مانده از تاریخ مثل کتیبه های سنگی و خشتی، سنگنگارهها، ابزارهای مکشوفه در دورانهای مختلف تاریخی و.. خود مؤید وجود و رواج بازیهای سنتی و بومیمحلی در بین اقوام مختلف ایران بزرگ بوده است.
درخشنده ادامه داد: یکی از این آثار ارزشمند، جام ارجان معروف به جام زندگی است که از مقبره یکی از سلاطین ایلام باستان در کنار رود مارون بهبهان کشف شده است که بازی نقش شده بر این جام، امروزه و بعد از هزاران سال هنوز هم در مناطقی از زاگرس، مخصوصا در نواحی روستایی و عشایری استان ایلام در بین جوانان و نوجوانان رواج دارد.
وی افزود: با وجود این سابقه درخشان و وجود بازیهای بانشاط، متنوع، سنتی و بومیمحلی در ایلام، متاسفانه به دلایل مختلفی، تعدادی از این بازیها فراموش شده و یا در حال فراموش شدن هستند.
پژوهشگر و مردمشناس ایلامی عنوان کرد: اگر چه برخی از پژوهشگران و دغدغهمندان فرهنگ کُرد در مناطق مختلف برخی از این بازی ها را معرفی کرده اند اما تعدادی هم نیازمند معرفی بیشتری هستند لذا کتاب «تر یا خشک» را وظیفه خود دانستم که در حوزه بازیهای سنتی و بومیمحلی استان ایلام منتشر و تقدیم به فرهنگ دوستان و علاقمندان به فرهنگ ایرانی کنم.
نظر شما