به گزارش خبرگزاری کُردپرس، فکر فراخوان ادبی نخستین دوره مسابقه شعر ملواری از آنجا شکل گرفت که جعفرقلی زنگلی، عارف شوریدهی کرد خراسانی که اواسط عصر قاجاری میزیست، تمام شور وشیرینی شعرش را مدیون دلدادگیاش به معشوقی نیمهزمینی به نام ملواری بود. او هرگز به معشوق نرسید، اما عشق سوزانش به ملواری، دوقرن بعد انگیزهای شد تا شاعران همزبان و هموطنش، همچنان در جست و جوی ملواری بیقرار باشند و برای بهدست آوردن تندیس بلورین و جایزهی زرینش، امیدوارانه شعر بگویند.
اکنون، نخستین دورهی مسابقهی شعر ملواری که خاص کردهای خراسان است، با حمایت کانون دانشگاهیان خراسان پس از چندین ماه انتظار، به گام نهایی و اعلام نام برندگان مرواریدی به نام«ملواری» رسیده است.
محمدصادق جوادی حصار، دبیرکل کانون دانشگاهیان خراسان در این مراسم به اهمیت این رویداد و رخدادهای فرهنگی مشابه اشاره کرد و گفت: آنچه ما را به سعادت رهنمون میکند، توجه به خرد جمعی و فردی است. کُردها، نشان دادهاند که به عنوان ایرانیانی اصیل، توجه به خرد جمعی و مهر و مدارا را به عنوان یک سرمایهی اجتماعی و معنوی، مدنظر دارند و جشن امشب ما، مصداقی از این تفکر است.
اما حجتالاسلام دکتر علی شفیعی گزکوهی که از اعضای شورای مرکزی کانون دانشگاهیان خراسان است در ادامه این مراسم با اشاره به برخی روایات و استناد به نظر استاد مصطفی ملکیان، با زبان شیرین کردی پیرامون ارزش تخیل، تفاوت تخیل و توهم و تاثیر تخیل سازنده بر اخلاقی شدن انسان و اجتماع سخن گفت...
استاد غلامعباس ساعی هم از شعرا و تئوریسینهای ادبی خراسان، ضمن سخنانش، به اهمیت خلاقیت ذهنی و زبانی اشاره کرد و گفت: با شنیدن برخی اشعار کردی، احساس میکنم شعرای کرد خراسان، بعضا ضرورت خلاقیت ذهنی و زبانی را، چنانکه باید درنیافته اند... شاعر، باید بداند که شعر، زبان استعاری و نوآوریهای مضمونی پیوستهاش را طلب میکند و شعرا نباید به تکرار مکررات دیگران اکتفا و به آن دل خوش کنند...
دکتر صادق فرهادی: شعر کردی خراسان علیرغم محدودیت ها دارای پتانسیلی بالا است
همچنین دکتر صادق فرهادی، به عنوان یکی از اعضای هیات داوران جشنوارهی ادبی «ملواری»، ضمن سخنانش، تاریخچهی شعر کردهای خراسان را مرور و آن را به سه دورهی پیش از جعفرقلی، عصر جعفرقلی و پس از جعفرقلی زنگلی، تقسیم کرد... او ضمن برشمردن ویژگیهای هر دوره، شعر معاصر کردی خراسان را به رغم محدودیتها و مشکلات گرامری و نوشتاری، دارای پتانسیلی بالا و استانداردی قابل قبول دانست.
سپاهی لایین: زبان کردی، سرمایهی ملی است
علیرضا سپاهی لایین، شاعر و روزنامهنگار هم به عنوان دبیر هیات داوران این جشنواره، در دو بخش مجزا، ابتدا ضمن ارایهی گزارشی از روند برگزاری جشنواره و برشمردن معضلات اجرایی و تدارکاتی و ساختاری تحقق چنین فکری، از حامیان مالی و همراهان فکری و ذوقی جشنواره ملواری تشکر کرد و افزود: انجام چنین تجربهای که در نوع خود بینظیر است، بدون همدلی و اعتماد متقابل، امکانپذیر نیست.
او در بخش دوم گفت: ما بهرغم مشکلات متعدد، یک جشنوارهی شعری موفق برگزار کردیم، اما اصل دستاورد ما این است که داریم اعتمادکردن و تشویق یکدیگر را میآموزیم. او از اینکه هموطنان ایرانی و همزبانان کرد در برگزاری این جشنواره، حمایتش کردهاند، صمیمانه سپاسگزاری و عنوان کرد: زبان کردی، سرمایهی ملی ما ایرانیان خراسانی است و نباید اجازه دهیم، سوءتفاهمها و کاهلیها، منجر به تقلیل یا نابودی این سرمایه شود.
اما اجرای موسیقی مقامی و سنتی، توسط دو هنرمند نامی کرد خراسان، آقایان محسن میرزازاده و علیرضا اسلامی از جمله بخشهای زیبا و پرطرفدار برنامهی اختتامیهی جشنواره ملواری بود که با استقبال حاضرین، به اجرای مکرر و تشویقهای مستمر منجر شد... ناگفته نماند که محسن میرزازاده، در پایان مراسم و همراه با تشویق و تقدیر حاضرین، از سوی خود به هریک از برندگان مبلغ دو میلیون ریال جایزهی نقدی نیز اهدا کرد.
اعلام نتایج
در پایان این آیین، نوبت به گزارش نهایی و اعلام نتایج رسید که با بیان سپاهی لایین و به استناد آرای داوران، مشخص شد از میان 17 شاعر راه یافته به مرحلهی پایانی مسابقه (14 مرد و 3 زن از میان بیش از سی شرکت کننده) و از 300 امتیاز ممکن چهار داور، به ترتیب: محبوبه سعادتمند از قوچان با کسب 268 امتیاز، سعید رستمی از بجنورد با کسب 257 امتیاز و عبدالله گوهری از درگز با 243 امتیاز به ترتیب، به عنوان سه برندهی اصلی این جشنواره شناخته شدهاند.
نظر شما