کردپرس: اتحادیه میهنی و حزب دمکرات، پنج شنبه 20 تیر 1398 طی نشستی در سلیمانیه، بر سر نامزد نهایی تصدی منصب استانداری کرکوک به توافق رسیدند. طیب جبار که از شخصیت های کرد می باشد شخصی است که از سوی دو حزب به عنوان نامزد نهایی استانداری کرکوک انتخاب شد. این انتخاب دست کردها را در شورای استانی به عنوان عالی ترین مرجع تصمیم گیری استان برای کنترل دوباره ارکان اداری و اجرایی کرکوک باز کرد. از 41 عضو شورای استانی کرکوک فراکسیون برادری شامل احزاب کردستانی و در رأس آن ها حزب دمکرات و اتحادیه میهنی با 26 کرسی در اکثریت می باشد و برای انتخاب استاندار کرد نیازی به رأی هیچ یک از دیگر احزاب و طیف ها در میان اعراب و ترکمان ها ندارد.
شماری از اعراب پس از توافق پارتی و یکیتی اقدام به تجمعات اعتراضی در کرکوک کردند و در این تجمع شعارهایی از حمایت از بعث و صدام نیز شنیده شد.
از سوی دیگر ناظم الشمری، نایب رئیس جبهه عربی در استان کرکوک در گفت و گو با پایگاه خبری بغداد الیوم خواستار انحلال شورای استان شده و اعلام کرد که شهروندان عرب کرکوک در محکومیت تسلط حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان بر تصمیم گیری سیاسی و اداری در این استان مورد مناقشه، دست به تظاهرات می زنند و پس از آن نیز عصر جمعه کرکوک شاهد برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز ده ها تن از شهروندان عرب در مخالفت با انتصاب یک شهروند کُرد به عنوان استاندار جدید این استان مورد مناقشه بود.
خبرگزاری کردپرس برای بررسی آخرین وضعیت کرکوک پس از توافق کردها بر سر انتخاب استاندار جدید، پیش بینی روند تحولات پس از این توافق در میانه واکنش و مخالفت اعراب و ترکمان ها و احتمال احیا جایگاه کردها در این استان مورد مناقشه؛ گفتگویی با روند ملا محمود از رهبران اتحادیه میهنی در کرکوک انجام دادە است که در ادامه می خوانید:
کردپرس: ارزیابی شما از حصول توافق میان حزب دمکرات کردستان (پارتی) و اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) بر سر تعیین نامزد مشترک برای تصدی استانداری کرکوک در مقطع کنونی چیست؟
روند ملا محمود: توافق میان پارتی و یکیتی و در مجموع کردها در کرکوک برای تعیین نامزد تصدی استانداری برای این استان یک ضرورت استراتژیک بود. هر نوع توافق و اتحادی میان کردها به کاهش مشکلات و مسائل آن ها و افزایش قدرت و جایگاه آن ها خواهد انجامید و همچنین مسائل و مشکلات در کرکوک را تقلیل خواهد داد. در مجموع وجود هماهنگی و اتفاق نظر میان کردها در کرکوک زمینه را برای انجام اقدامات مثبت در راستای تأمین منافع ساکنان کرکوک از همه طیف ها مهیا خواهد کرد.
کردپرس: پس از توافق دو حزب کردستانی بر سر تعیین نامزد مشترک برای تصدی عالی ترین منصب اداری این استان شاهد واکنش های منفی سیاسی و حتی اعتراضات خیابانی از سوی اعراب و ترکمان ها بودیم، این وضعیت و مخالف با انتخاب مجدد استاندار کرد در کرکوک چه تأثیری بر آینده سیاسی این استان خواهد داشت؟
روند ملال محمود: به عقیده من این واکنش نبود و این را اجحاف می دانم که رسانه کردی آن چه پس از توافق پارتی و یکیتی برای انتخاب استاندار کرد در کرکوک اتفاق افتاد را واکنش مردمی به این توافق نشان دهند. مجموعه ای از بعثی ها تجمعی را برگزار کردند. همان گونه که استحضار دارید بعثی ها در عراق به دلیل حاکمیت چند دهه ای در عراق دارای هواداران خاص خود هستند. اگر به آن ها بنگرید می بیند که همان اعضا و هواداران سابق بعث هستند و هم اکنون هم به صورت شفاف و صریح بعثی بودن خود را اعلام می کنند. تفکر بعث و بعثیسم هر کجا که باشند دشمن کردها هستند. درباره ترکمان ها در کرکوک باید بگویم که نه در تجمع های مذکور حضور داشته اند و نه واکنش منفی داشته اند. تاکنون واکنش و بیانیه و اظهار نظر منفی از احزاب و جریان ها و مردم ترکمانی ندیده ایم. بلکه برعکس آن ها آمادگی برگزاری مذاکرات را دارند و این طیف هم لازم است که استحقاق خود را دریافت کنند و این حق آن ها است.
باید تأکید کنم که توافق میان دو حزب کردستانی برای انتخاب استاندار کرد نه تنها غیر قانونی و نامشروع نیست بلکه کاملاً قانونی است. هم اکنون استانداری کرکوک با سرپرست اداره می شود انتخاب استاندار و به صورت قانونی و بر اساس روند تعریف شده مسئله و مشکلی ایجاد نمی کند. سرپرست کنونی استانداری کرکوک قبلاً معاون استاندار بوده است و بعد از آغاز به کار استاندار کرد، معاونت آن باز هم به اعراب می رسد و نسبت به گذشته تغییری در این امر ایجاد نمی شود. باز هم تأکید می کنم که تاکنون ما موضع و واکنش تندی مشاهده نکرده ایم. از سوی دیگر نمی توان تجمع عده بسیار کمی از بعثی های عرب را موضع و واکنش اعراب دانست و چنین چیزی وجود ندارد.
کردپرس: لطفاً اشاره ای به کارنامه و سابقه کاری طیب جبار نامزد مورد توافق اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان برای تصدی منصب استانداری کرکوک داشته باشید.
روند ملا محمود: مهندس طیب جبار نامزد تصدی منصب استانداری کرکوک که مورد توافق یکیتی و پارتی است خود شهروند و از ساکنان کرکوک و پیش تر کارمند دولتی بوده است و به مدت چند سال تصدی معاونت وزیر عمران در دولت اقلیم کردستان را در کارنامه کاری دارد و همچنین یک فعال مدنی – اجتماعی و نویسنده کرد با سابقه کاری مثبت و مورد تائید همه طرف ها است.
کردپرس: نشست شورای استان کرکوک برای انتخاب استاندار مورد توافق کردها برای این استان لازم است، آیا در توافق صورت گرفته به مکانیسم و زمان نشست این شورا، احتمال بازگشت پارتی به کرکوک و این که نشست در شهر کرکوک برگزار خواهد شد یا خیر، اشاره ای شدە است؟
روند ملا محمود: بی تردید نشست شورای استانی کرکوک در سالن اجلاس استانداری برگزار خواهد شد و در این مورد اتفاق نظر وجود دارد. مقدمات و تمهیدات لازم برای برگزاری این نشست اندیشیده خواهد شد و نشست های دیگری در مدت زمان کمی برای حل و فصل همه مسائل و مشکلاتی که طی مدت اخیر به وجود آمده است برگزار خواهد شد، اما بر اساس آخرین اطلاعاتی که به دست من رسیده است هنوز موعد نشست اولیه تعیین نشده است.
کردپرس: عادی سازی اوضاع کرکوک و بازگشت نیروهای نظامی و امنیتی کرد به این استان یکی از مطالبات اصلی کردها از سال 2017 بوده است، با توجه به توافق اخیر میان دو حزب حاکم اقلیم کردستان بر سر تعیین استاندار جدید، آینده عادی سازی کرکوک و بازگشت نیروهای پیشمرگ به این استان مورد مناقشه را چگونه می بینید؟
روند ملا محمود: بدون شک در صورت وجود اتحاد و هماهنگی میان احزاب و جریان های کردستانی، تلاش ها بر عادی سازی اوضاع کرکوک متمرکز خواهد شد. از سوی دیگر اختلافات و مسائل مورد مناقشه میان کردها را حل و فصل خواهیم کرد و تلاش خواهیم که مدیریتی مناسب و با کمترین مشکلات بر کرکوک حاکم شود.
در رابطه با درخواست ها و تلاش ها برای بازگرداندن نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به استان کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه،بر این عقیده ام که این امر نیازمند رایزنی و گفتگوهای سیاسی است، زیرا هم اکنون نیز نیروهای پیشمرگ بخشی از منظومه دفاعی عراق هستند و اخیراً مجموعه ای از گفتگوها و مذاکرات میان این نیرو و وزارت دفاع عراق انجام شده است و همکاری و هماهنگی هایی میان طرفین در جریان است. بر این عقیده ام باید موضوع بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک را باید به زمان مناسب آن و توافق و هماهنگی با دولت مرکزی عراق موکول کرد .
کردپرس: مسئله ای که مطرح است تغییر اوضاع در کرکوک پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 می باشد. هم اکنون دولت مرکزی عراق و نیروهای نظامی و امنیتی آن بر کرکوک حاکم هستند. در چنین شرایطی که کردها دارای کمترین قدرت و نفوذ سیاسی و نظامی در کرکوک هستند و شاهد سلطه بلامنازع نیروهای وابسته به دولت مرکزی بر این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه هستیم، انتخاب یک استاندار کرد می تواند چه تغییر در معادلات به نفع کردها ایجاد کند؟
روند ملا محمود: بدون شک انتخاب استاندار کرد برای کرکوک موجب تغییر و تحولات بسیاری خواهد شد. همان گونه که استحضار دارید بر اساس قانون استاندار عالی ترین مقام اجرایی و اداری استان است . وی می تواند به مدیریت بد، فساد اقتصادی و روند عرب سازی استان پایان دهد و اجرایی کردن پروژه های بزرگ خدماتی برای استان را از سر گیرد و عمران و آبادانی کرکوک را از حالت رکود خارج سازد.
در همین حال استاندار کرکوک می تواند اتحاد و همدلی میان طیف های مختلف قومی و مذهبی ساکن کرکوک را حفظ کند و افزایش دهد. در مقطع کنونی کردها و اعراب در کرکوک احساس ظلم و بی عدالتی می کنند و امیدواریم با انتخاب استاندار کرد این مشکلات و مسائل حل و فصل گردند. باید اشاره کرد که وجود یک استاندار منتخب، مشروع و قانونی تأثیر چشمگیری بر بهبود اوضاع از طریق هماهنگی با بغداد خواهد داشت و ما امیدوار به تحول جدی در اوضاع کرکوک هستیم.
طی مدت اخیر مذاکرات بسیاری میان اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان بر سر کرکوک تعیین استاندار جدید برای آن و تلاش ها برای عادی سازی اوضاع این استان و تعریف مکانیسم آن انجام شده است و عزم طرفین برای تحقق این اهداف جدی و راسخ است.
مصاحبه: حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما