به گزارش خبرنگار کردپرس، مهرماه سال ۱۳۹۷ مدیران شهری ارومیه در خصوص افق ۲۰۲۰ این شهر اعلام نظر کردند و همزمان با آن زمزمه های افق 1404 هم به گوش می رسید، اما اکنون رییس کمیسیون سرمایهگذاری شورای شهر ارومیه، از خارج شدن پروژههای مربوط به ارومیه 2020 از فاز عملیاتی خبر می دهد.
مطابق این دو برنامه در راستای ایجاد شهر گردشگری بین المللی و تجهیز شهر ارومیه به فناوری اطلاعات، حمل نقل ریلی و شکل گیری شهری سالم، سبز و فرهنگی، شهرداری این شهر دو طرح ارومیه 2020 و افق 1404 را در دستور کار قرار داد.
مدیریت شهری ارومیه 2020 را به عنوان شهری ایده آل برای گردشگری مطرح کرد که با توسعه زیرساخت ها در حال انجام است. به گفته شهردار این شهر، "ارومیه 2020" طرحی است که در آن این شهر را به شهر گردشگری بین المللی تبدیل و تلاش می شود تا صنعت توریسم در این شهر تقویت و با هدفگذاری های لازم و ضروری به افق ترسیم شده رسانده شود.
حضرت پور با اشاره به طرح افق 1404 هم گفته بود؛ در تحقق یکی از محورهای افق 1404 یعنی شهر سالم، رینگ میانی شهر ارومیه با 17 تقاطع غیر همسطح وارد فاز اجرایی شده و در حال حاضر از 17 تقاطع غیر همسطح فقط تقاطع غیر همسطح آذربایجان که در دست اجرا باقی مانده است و اکنون 50 درصد از افق 1404 شهر ارومیه تحقق یافته است.
اما رئیس کمیسیون سرمایهگذاری، مشارکت و گردشگری شورای شهر ارومیه با انتقاد از عدم هماهنگی و همکاری نهادهای مختلف استان، اخیرا اظهار کرد: معرفی ارومیه به عنوان شهر بینالمللی گردشگری در طرح 2020، نیز با این شرایط و با نزدیک شدن به زمان مقرر، امری سخت و امکان ناپذیر است.
به گفته خالد حاتمی؛ گردشگری و جذب توریست، متولی خاصی ندارد و نیازمند همکاری و همافزایی میان تمام دستگاههای اجرایی است اما از زمان تصویب تحقق ارومیه 2020 این هماهنگی در میان دستگاه های مختلف استان و انجام مراحل عملیاتی آن صورت نگرفته است و با وجود بسترهای فراوان در زمینه گردشگری، به دلیل ضعف مدیریتی در سطوح مختلف، از امکانات موجود استفاده نمیشود.
او از رسانه ها خواست تا پیگیری مطالبات مربوط به ارومیه 2020 از هیچگونه تلاشی دریغ نکنند و یاریگر نهادهای مختلف استان در این زمینه باشند.
چند پروژه عمرانی مانند آذربایجان، تراموا، شهر بازی چی چست، رینگ کمربند سبز، فیبر نوری، احداث چند پارک و بهسازی سینماها، پروژهای متوقف شده ایی مانند تله کابین در ارومیه وجود دارد که تا کنون تنها وعده افتتاح یکی از این پروژه به نام شهر بازی مدرن چی چست، بزرگترین شهربازی شمال غرب کشور در هفته دولت امسال ، توسط شورای اسلامی شهر ارومیه وعده داده شده است و همچنین قرار است خط تراموا هم هم زمان با آن کلنگ زنی شود.
برای مثال؛ پروژه تقاطع غیرهمسطح آذربایجان، جزو اولویتهای مشخصشده در بودجه ۹۶ شهرداری ارومیه بود و با هدف کاستن بار ترافیکی در نظر داشت در فاز نخست بزرگراه جاده مهاباد را به بلوار والفجر متصل کند.
اما اوایل تیر ماه جاری، کاظم زوار، معاون فنی و عمرانی شهرداری ارومیه در مورد آخرین وضعیت تقاطع غیر همسطح آذربایجان اعلام کرد؛ براساس پیشبینی روند عملیات اجرایی تقاطع غیرهمسطح آذربایجان فاز B3 این تقاطع تا پایان شهریور ماه سال جاری به بهرهبرداری برسد.
به گفته زوار؛ هماکنون این فاز ۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به دلیل اینکه پیمانکار این پروژه با مشکلات مالی رو به رو شده و از این رو روند اجرای این عملیلات به کندی در حال اجرا است. همچنین به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی، بهرهبرداری از این فاز در حال حاضر غیر قابل پیشبینی است و امیدواریم با تلاشهای مستمر فاز B3 تا اواخر شهریور ماه سال جاری به بهرهبرداری برسد.
همچنین طولانیترین تله کابین خاورمیانه در منطقه کوهستانی و سرسبز مشرف به شهر ارومیه در سال 79 کلنگ زنی شد، ولی در طول 18 سال پیشرفت چندانی به غیر از وعدههای گاه به گاه مسئولان برای افتتاح نداشته است و در حال حاضر فاز اول آن 70 در صد پیشرفت فیزیکی دارد و دکلهای هم تلهکابین نصبشده اند.
دلیل تعلل این پروژه اختلافات داخلی و مشکلات مدیریتی شرکت پذیرنده ساخت تلهکابین است که روند پیشرفت پروژه را دچار مشکل کرده است.
این کلان شهر هنوز با هر بار بارش های رگباری به دریاچه ایی پر آب تبدیل می شود و هنوز مشکل آبراهه ها و هدایت و انتقال آب های سطحی آن برطرف نشده است این مسئله می تواند بر ایجاد شهر گردشگری بین المللی تاثیرات منفی داشته باشد.
علاوه بر پروژه های فیزیکی، بایستی در وعده شکل گیری شهری سالم، سبز و فرهنگی در طرح ارومیه 2020، به خاصیت رنگین کمانی این شهر هم توجه شود که در اغلب موارد این مورد یعنی تکثر زبانی و فرهنگی ارومیه در نام گذاری خیابان ها، برگزاری جشنواره ها نادیده گرفته می شود، موضوعی که امسال مورد اعتراض رییس شورای شهرارومیه و اعضای کرد زبان آن واقع شد.
می توان گفت؛ اغلب پروژه های عمرانی ارومیه تقریبا عمری حدود 15 تا 20 ساله دارند و اتمام آنها هم در افق ۲۰۲۰ در هاله ای از ابهام است که در خوشبینانه ترین حالت ممکن فقط چند پروژه تا آن زمان به مرحله بهره برداری می رسد و رویای ارومیه 2020 را باید تمدید کنیم تا شاید زمانی دیگر شاهد افتتاح همه پروژه های نیمه کاره این کلان شهر شمال غرب کشور باشیم.
نظر شما