رقابت در ميزان و كيفيت توليد، كسب بازارهاي جهاني و تداوم آن از مهمترين اولويت هاي اقتصادي هر كشوري محسوب مي گردد. دولت ها نيز به نوبه خود براي رفع موانع توليد و مشكلات توليد كنندگان، كه به طور مستقيم بر اشتغال، تجارت و بازار به عنوان ستونهاي بنيادين اقتصاد اثر گذار هستند، در تلاشند.
در چند سال اخير دولت در كشور ما نيز اصلاحاتي در خصوص تعديل نرخ ماليات، تجميع عوارض و ... به انجام رسانده است؛ اما متأسفانه مشكلات عديدهي صنايع، بخصوص صنايع غير دولتي، همچنان به قوت خود باقيست. در اين ميان طرح بازنگري قانون كار جهت افزايش نرخ توليد و درآمد واحدهاي صنعتي و به تبع آن افزايش درآمد كارگران يكي از اقدامات محرك و نسبتاً مؤثر بوده است. اما مشكلاتي نظير كمبود اعتبارات و نقدينگي، بدهي هاي بانكي، كاهش شديد ارزش پول ملي، هزينه هاي بالاي توليد، تجهيزات، تعميرات، نوسازي و همچنين كاهش يا از دست دادن بازارهاي صادراتي از جمله مهمترين مشكلات پيش روي صنايع و نيز مانعي بزرگ براي سرمايه گذاري در بخش صنعت محسوب مي شود.
يكي از اقدامات مؤثر براي كاهش اين مشكلات، توجه به صنايع كوچك و متوسط در كنار صنايع بزرگ است. صنايع كوچك در خوشههاي توليد، همواره بازوي اصلي واحدهاي صنعتي بزرگ به شمار ميآيند. سوق دادن سرمايه گذارها به اين بخش از صنعت، به عنوان مهمترين منابع كارآفريني كشور، در مدت كمي رونق و شكوفايي اقتصادي را به همراه خواهد داشت.
آمارها نشان مي دهد حدود 61 درصد واحدهاي توليدي كشور را صنايع كوچك و متوسطي تشكيل مي دهند كه كمتر از 50 نفر نيروي كار دارند. در استان كرمانشاه با توجه به ظرفيت و توان استان، اين مقدار حدود 92 درصد صنايع را تشكيل مي دهد كه خود گوياي استعداد صنعتي استان كرمانشاه در بخش صنايع كوچك و متوسط است.
صنايع پتروشيمي به عنوان صنعتي عظيم، توان تأمين خوراك صنايع پايين دستي محصولات پتروشيمي را دارا است. آمارها نشان مي دهد ارزش افزوده صنايع پايين دستي پتروشيميها 20 برابر صنايع بالادستي است. اين در حالي است كه صنايع پايين دستي پتروشيمي ميتواند به ازاي سرمايهاي اندك (بين 10 تا 20 ميليون تومان) يك شغل ايجاد نمايد.
اين امر تأكيد ميكند توجه بيشتر مسئولان، مديران، سرمايه گذاران و كارشناسان حوزه صنعت و اقتصاد به صنايع پايين دستي پتروشيميها تا چه اندازه ميتواند در رونق توليد و كارآفريني مؤثر واقع شود.
در اين ميان ميطلبد مديران ارشد استان، سرمايه گذاران و كارآفرينان با نگاهي تازه به شركتهاي پتروشيمي استان به عنوان صنعتي مادر و يك پتانسيل كم نظير جهت راه اندازي صنايع پايين دستي توجه كنند. اين صنايع قادرند با صرف سرمايهاي اندك صدها نوع محصول فرعي توليد نمايند كه علاوه بر بهرهوري و ارزش افزودهي بالا، اشتغالزايي و به تبع آن زمينهي رشد و شكوفايي اقتصادي را براي استان به ارمغان آورند.
نظر شما