خروج قدرت های خارجی از سوریه مساویست با دست رفتن اهرم های کردها/ در واقعیت گرایی سیاسی چیزی به نام قدرشناسی وجود ندارد

سرویس جهان- دکتر نیکولاس وان دم، نمایده ویژه سابق هلند در سوریه و کارشناس مسائل این کشور به کردپرس گفت: در واقع گرایی سیاسی، چیزی به نام قدرشناسی وجود ندارد و با رفتن قدرت های خارجی از سوریه، کردهای این کشور اهرم های خود را از دست می دهند.

به گزارش کردپرس، کردهای سوریه در جنگ علیه داعش که به کنترل آنها بر بخش بزرگی ازخاک سوریه منجر شد حدود 11000 تن از نیروهای خود را از دست دادند. با وجودی که مقامات کشورهای غربی نقش کردها در مبارزه با داعش را تحسین کرده اند اما آنها کوچکترین کمکی به کردها در مقابله با تهاجم گسترده ترکیه که منجر به بیرون راندن نیروهای کرد از بخش بزرگی از شمال سوریه شد، نکردند. دکتر نیکولاس وان دم، دیپلمات پیشین هلندی و نماینده ویژه اسبق این کشور در سوریه در سال های 2015 و 2016، این مسئله را بخشی از واقع گرایی سیاسی خواند و گفت: در واقع گرایی سیاسی چیزی به نام «قدرشناسی» وجود ندارد.

دکتر نیکولاس وان دوم که سفیر اسبق هلند در کشورهای عراق، مصر، ترکیه،آلمان و اندونزی بوده است، در مصاحبه با کردپرس به تشریح آخرین وضعیت کردها در سوریه پرداخت.

برنده جنگ در سوریه

دکتر وان دم در پاسخ به این سوال که چه کسی در سوریه برنده جنگ است، به کردپرس گفت: در سوریه برنده جنگ وجود ندارد؛ آنچه هست همه بازنده جنگ هستند. میلیونها سوری – چه در مناطق تحت کنترل دولت مرکزی یا دیگر جاها- بزرگترین بازنده جنگ هستند.

توافق کردها و دولت مرکزی سوریه

این کارشناس مسائل سوریه درباره علت عدم توافق میان کردها و دولت مرکزی سوریه افزود: کردهای سوریه که تحت کنترل حزب اتحاد دموکراتیک یا PYD و یگان های مدافع خلق یا YPG هستند خواستار گرفتن خودمختاری سیاسی هستند اما دمشق می خواهد دوباره بر تمام مناطق سوریه سیطره پیدا کند. بنابراین، استقلال سیاسی کردها را عنصری برای تحت قرار دادن اقتدار ملی سوریه می داند. دیگر کردها خواستار استقلال اداری هستند که قابلیت دست یافتن به آن بیشتر است. عامل پیچیده تر کردن این مسئله این است که مناطقی که کردها در شمال این کشور، بیشتر در آن ساکن هستند به منطقه های جداگانه و دور از هم تبدیل شده اند و از نظر جغرافیایی به هم پیوسته نیستند. در نتیجه، برای مثال، مانند اقلیم کردستان عراق یک منطقه به هم پیوسته را تشکیل نمی دهند.

انتخاب های کردهای سوریه

دیپلمات پیشین هلندی درباره وضعیت کنونی کردهای سوریه وانتخاب های آنان گفت: کردهای سوریه، در عمل دارای انتخاب های چندانی نیستند. آمریکا، در درازمدت بیشتر به منافع استراتژیک خود اهمیت می دهد و این مسئله می تواند گاه گاهی تغییر کند. اکنون که داعش به طور عملی و با ایفای نقش نیروهای کرد سوریه در آن، شکست داده شده است، از نظر واشنگتن، روابط آمریکا با ترکیه مهم تر از رابطه با کردهاست.

دکتر وان دم درباره علت حضور آمریکا در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه افزود: حضور کنونی آمریکا در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه زیاد با هدف کمک به کردها نیست بلکه بیشتر برای سخت تر کردن دسترسی دولت مرکزی سوریه به این مناطق است. در همان حال، حضور آمریکا در این منطقه به خاطر ایستادن در برابر روسیه و ایران است.

او از تمایل روسیه و دمسق برای محافظت از کردها و دلیل آن سخن گفت و افزود: دمشق و روسیه به محافظت از جمعیت کردهای سوریه در مناطق کردنشین در برابر سلطه آمریکاییها و ترکیه علاقه مند هستند اما زیاد به خاطر کمک به کردها نیست بلکه، بیشتر به خاطر کنترل کامل حاکمیت دولت سوریه بر تمام سوریه با یا بدون کردهاست.

دکتر وان دم درباره مسیر رسیدن حزب حاکم اتحاد دموکراتیک به اهداف کردها به کردپرس گفت: اولویت PYD می تواند همپیمانی با حزب یا احزابی باشد که به تحقق اهداف ناسیونالیستی کردها کمک کند که به معنی تغییر همپیمانی است زیرا هیچ طرفی در سوریه وجود ندارد که منافع کردها را در مرتبه بالاتری از منافع خود قرار دهد.

ترکیه به مثابه شمشیر داموکلس برای کردهای سوریه

دکتر وان دم، دیپلمات پیشین هلندی در سوریه، از ادامه تهدیدهای ترکیه علیه کردهای سوریه وعلت آن سخن گفت و افزود: ترکیه مخالف استقلال کردها در سوریه است زیرا هر چه بیشتر خواسته خودمختاری کردهای ترکیه را تحریک می کند که خواسته پ.ک.ک نیز هست. علاوه بر آن، پ.ک.ک و حزب اتحاد دموکراتیک یا PYD مکمل هم هستند که از نزدیک با هم همکاری کرده و به هم کمک می کنند. پ.ک.ک از نظر آنکارا دشمن جمهوری ترکیه است. با توجه به این که کردها در سوریه و ترکیه بسیار به هم وابسته اند می توان انتظار داشت ترکیه، تا زمانی که آمادگی نداشته باشد کردها در ترکیه خودمختاری خود را داشته باشند، دشمنی تهدید کننده برای کردهای سوریه باشد.

کارت کردهای سوریه

او موفقیت سیاسی و فرهنگی کردهای سوریه را وابسته به ادامه حضور قدرت های خارجی دانست و گفت: به لطف جنگ در سوریه، هویت کردهای این کشور را نمی توان بیش از این نادیده گرفت و یا سرکوب کرد. داشتن یا نداشتن کارت، تا حد زیادی به تمایل قدرت های بیرون از این کشور برای حمایت از اهداف کردها در داشتن اداره خودگردان است. تا زمانی که جنگ در سوریه تمام نشده و قدرت های خارجی همچنان در سوریه حضور دارند و کردها را به عنوان همپیمان استراتژیک تلقی می کنند کردها تا حدی اهرم هایی در اختیار خواهند داشت.

دکتر نیکولاس وان دم هشدار داد: به محض این که این قدرتها از سوریه بیرون بروند تا حد زیادی این اهرم ها از بین خواهد رفت زیرا در واقع گرایی سیاسی، چیزی به نام « قدرشناسی» وجود ندارد.

این کارشناس مسائل سوریه بر لزوم آشتی دولت مرکزی و کردها تاکید کرد و به دمشق توصیه کرد: در نهایت، به نفع دولت سوریه است که هویت کردهای این کشور را به عنوان بخشی جدا نشدنی از سوریه چند فرقه ای و چند مذهبی به رسمیت بشناسد که در آن هویت ملی سوریها بر دیگر هویت ها ارجحیت دارد.

مصاحبه کننده: اشرف بیننده

کد خبر 12428

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha