زنان بارزانی ها حق فعالیت علنی و سیاسی ندارند

سرویس عراق و اقلیم کردستان- بغداد الیوم طی گزارشی به وضعیت سنتی و عشیره ای حاکم بر خاندان بارزانی ها در اقلیم کردستان که موجب ممنوعیت فعالیت علنی و سیاسی برای زنان این خاندان شده و محدودیت های پیش روی آنان می پردازد.

به گزارش کردپرس، در گزارش بغداد الیوم آمده که خانواده مصطفی بارزانی، بنیانگذار حزب دمکرات کردستان (پارتی) علاوه بر نقش کارآمد خود در تصمیم گیری و قانونگذاری، بیشتر نهادهای حکمرانی داخل اقلیم کردستان را نیز در کنترل دارد با این حال و با وجود مناصب زیادی که این خانواده از چهار نسل قبل تاکنون در اختیار داشته، این حضور و فعالیت به طور چشم گیری بدون نقش آفرینی زنان خاندان بارزانی بوده است.

عدم حضور زنان بارزانی تنها در زمینه فعالیت سیاسی نبوده، بلکه آنها در نشست های مدنی، مراسم های فرهنگی و همایش ها و کارگاه های اجتماعی نیز حضور ندارند و این بر خلاف رویە خانواده جلال طالبانی، دبیرکل فقید اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) است جایی که زنان در بخش های مختلف زندگی به ویژه سیاست ظاهر شدند.

دلیل، نقشبدیه است

سالار تاوگوزی، نویسنده و پژوهشگر کُرد در گفت و گو با بغداد الیوم در این باره اظهار داشت: عدم حضور زنان بارزانی در صحنه سیاسی و اجتماعی به دلیل محیط مذهبی برآمده از اندیشه احمد بارزانی، یکی از رهبران خاندان است که پیرو طریقت نقشبندیه بود، این گستره مذهبی مانع از ظهور زنان در صحنه می شود و باعث عدم تاثیر و حضور آنها در جامعه کُرد شده است.

تاوگوزی در این باره افزود: به استثنای ظهور نادر همسر نچیروان بارزانی، رئیس جدید اقلیم کردستان در روز رای گیری در انتخابات، زنان و دختران روسای اقلیم در طول سال های گذشته در کنار آنها ظاهر نشدند.

این تحلیلگر کُرد همچنین تصریح کرد: علاوه بر این که خاندان بارزانی مذهبی هستند، دلیل دیگری که مانع از ظهور زنان آنها در رسانه ها می شود این است که یک خاندان عشایری پایبند به اصول و سنت های عشایری خود به شمار می آیند و با وجود پیشرفت بزرگ دولت و ملت اقلیم کردستان، از آن دست نکشیدند.

در اقلیم کردستان بانوی اول وجود ندارد

در همین راستا نیز هلن محمد، فعال کُرد در گفت و گو با بغداد الیوم خاطر نشان ساخت: عدم نقش آفرینی زنان در داخل حزب دمکرات کردستان، یک نوع شکاف را میان زنان اقلیم کردستان و روسای اقلیم به وجود آورده است.

محمد در این باره اظهار داشت: این که همسر رئیس اقلیم کردستان که می بایست بانوی اول باشد همان گونه که در همه کشورهای جهان مرسوم است، با زنان اقلیم ارتباط ندارد باعث شده رابطه زنان کُرد با حاکمیت، بسیار سنتی باشد.

آرام فخرالدین روزنامه نگار کُرد نیز به نوبه خود در گفت و گو با بغداد الیوم تصریح کرد: خانواده های رهبران و روسا باید به دور از باورهای مذهبی و آداب و رسوم عشایری، وضعیت ویژه ای داشته باشند تا با شهروندان خود ارتباط برقرار کنند.

فخرالدین در این باره افزود: این مسئله دولت اقلیم کردستان را در برابر تناقض بزرگی قرار داده جایی که همزمان با تقاضای آزادی زن و پشتیبانی از آن، زنان آنها همچنان در بند آداب و رسوم خاندان بارزانی هستند.

بازانی‌ها مانع از اختلاط زنان خود با مردان می‌شوند

در همین حال، یک منبع نزدیک به خانواده مسعود بارزانی، رهبر حزب دمکرات کردستان نیز فاش کرد: زنان نسل اول در داخل خانواده بارزانی همچنان به آیین های مذهبی خانواده پایبند هستند جایی که زنان حق اختلاط با مردان را ندارند و علاوه بر آن نیز، حجاب در داخل خاندان حاکم الزامی است.

این منبع که نام وی فاش نشده، در گفت و گو با بغداد الیوم در این باره اظهار داشت: نسل جدید زنان خاندان بارزانی یا همان نسل چهارم خوانده می شود، شروع به رهایی از بند آداب و رسوم خاندان کرده اند.

این در حالی است که نخستین ظهور زنان خاندان بارزانی که برخی کاربران تصاویر آن را در شبکه های اجتماعی منتشر کردند، مربوط به مراسم تشییع جنازه دلووان ادریس بارزانی، برادر دوقلوی نچیروان بارزانی در ماه آوریل سال گذشته میلادی می شود.

کد خبر 124523

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha