شرایط نامناسب نیروی کار ایرانی در اقلیم کردستان عراق

سرویس کردستان- مهاجرت ایرانی ها برای کار به اقلیم کردستان عراق و قطر این روزها در محافل مختلف نقل می شود و ارزانی این نیروهای کار مورد بحث است. حالا خبرگزاری های غیرفارسی زبان هم به این موضوع ورود پیدا کرده و نسبت به افزایش تعداد این نیروها هشدار داده اند.

به گزارش کُردپرس، خبرگزاری فرانسه اخیرا در گزارشی به افزایش کارگران ایرانی در کردستان عراق پرداخته است. بر اساس این گزارش اگرچه مقامات منطقه‌ای کردستان در شمال عراق آمار کارگران ایرانی را ندارند و اعلام کرده اند که هنوز از حرکت کارگران ایران به عراق نگران نیستند اما یک فعال ساخت و ساز در اربیل در خصوص افزایش کارگران ایرانی و دستمزد کمتر آنها در آینده هشدار می دهد و در این باره می گوید: این روند می‌تواند بار مضاعفی را به مردم اربیل تحمیل کند. در این گزارش وضعیت نامناسب کارگران ایرانی در اقلیم کردستان تشریح شده است؛ اینکه در جنوب یکی از اتوبان های شلوغ اربیل در مسافرخانه ای، 4 کارگر با هم در یک اتاق 9 متری ساکن می شوند و هریک برای آب، برق و تخت شبی 3 دلار پرداخت می‌کنند. اینکه در میان کارگران ایرانی، فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها نیز حضور دارند که به دلیل بدبینی به آینده و ناامیدی از پیدا کردن کار در کشورشان در اربیل کارگری می‌کنند. آنها به دلیل نارضایتی از وضعیت اقتصادی کنونی ایران به اقلیم پناه می برند تا شاید در آنجا بتوانند درآمدی بیشتر کسب کنند و خانواده هایشان را که در ایران ساکن هستند از این طریق تامین کنند.

یکی از این کارگران که اهل ارومیه است در این باره می گوید: با حقوق یک روز خود در ایران تنها قادر به خرید یک مرغ هستم و این میزان کفاف خانواده‌ام را نمی‌دهد. اما دستمزد روزانه هر کارگر در اربیل بین 25 تا 30 هزار دینار عراقی (معادل حدود 25 دلار ) و حدود 3 برابر دستمزد آنها در ایران است.

مهاجرت نیروی کار به دلیل شرایطی است که دولت و مجلس در آن دخیل هستند

حسین راغفر، کارشناس مسائل اقتصادی مهاجرت های اجباری برای کار را به دلیل افزایش بی سابقه نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی می داند و توضیح می دهد: «این مسئله از جمله پیامد‌های مخربی است که نوسانات شدید نرخ ارز به دنبال خود دارد و باید منتظر گسترش این روند باشیم.»

راغفر با هشدار مبنی بر اینکه مهاجرت کارگر ساده ایرانی به کشور‌هایی که در گذشته کارگران افغانی و هندی در آنجا کار می‌کردند، نشان دهنده این است که نیروی کار ایرانی بسیار ارزان شده، تصریح می کند: «در مورد نیروی کار متخصص هم وضع همین است، در حال حاضر یک مهندس در ایران بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار ماهانه حقوق می‌گیرد، اما در ترکیه یک مهندس ساده در ماه بیش از ۲ هزار دلار درآمد دارد.»

او اضافه می کند: «با این وضع مشاهده می‌کنید که مهاجرت نیروی کار چه ماهر و چه غیر ماهر تشدید خواهد شد و این بخاطر شرایطی است که دولت و مجلس در به وجود آمدن آن دخیل هستند.»

این مدرس دانشگاه ادامه می دهد: «بیش از صد‌ها میلیارد تومان سود برای عده‌ای، ناشی از رانت ارزی و فاصله قیمت دلار دولتی با نرخ در بازار آزاد ایجاد شد و آن‌ها حتی یک ریال مالیات نپرداختند تا این مالیات صرف بهبود وضعیت معیشتی و زندگی افراد کم درآمد و فقیر جامعه شود.»

مهاجرت اجباری، اعتراض به اجرای سیاست های عمومی کشور است

این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه مهاجرت‌های اجباری، یک شکل اعتراض نسبت به اجرای سیاست‌های عمومی در کشور است، می گوید: «این نیروی کار، به قطری می‌رود که سابقه استثمار نیروی کار هندی، بنگلادشی و... را دارد که بشدت از آن‌ها کار می‌کشیدند و در مقابل مزد نا چیزی به آن‌ها می‌دادند.»

او ادامه می دهد: «از سویی هزینه در این کشور‌ها در مقایسه با ایران بالا است و این افراد نیز برای گذران زندگی خود باید هرچه در می‌آورند که بسیار کم است را در کشور میزبان خرج کنند که مسئله این برای آن‌ها بسیار مشکل ساز خواهد شد.»

نیروی کار ساده ایرانی از افغان ها ارزان تر است

راغفر با بیان اینکه در حال حاضر نیروی کار ساده ایرانی از افغان‌ها بسیار ارزان‌تر است، یادآور می شود: «به همین خاطر است که کارگران افغانی بعد از مدت‌ها کار و زندگی در ایران، کشورمان را به دلیل کاهش بی سابقه ارزش پول ملی ترک کردند.»

کد خبر 124601

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha