ضرورت ایجاد تالار بورس در استان کردستان/رونق اقتصادی استان با ورود به بازار بورس/

سرویس کردستان- برای اولین ­بار ضرورت و اهمیت ایجاد و توسعه بازار بورس در استان کردستان و مشکلات و چالش­ های پیش­روی آن در میزگرد تخصصی کردپرس با حضور مدیران و کارشناسان اداره امور اقتصادی و دارایی استان بررسی شد.

به گزارش کُرد پرس، بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل از سرمایه است که در آن سهام شرکت­ های خصوصی و دولتی طبق قوانین خاصی خرید و فروش می­ شود و مرجعی برای مردم که وجوه مازاد خود را برای سرمایه ­گذاری در شرکت­ ها به کار انداخته و از سود آن برخوردار شوند. بورس در استان کردستان برای اولین ­بار به طور جدی در سال 1390 و با حضور مدیر عامل وقت کارگزاری توسعه بورس بانک توسعه صادرات با راه ­اندازی تالار بورس در سنندج مطرح شد. انعکاس این خبر در رسانه­ ها با عنوان راه­ اندازی تالار بورس صورت گرفت در حالی که این امر محدود به افتتاح یک کارگزاری در استان شد. کارگزاری­ ها به عنوان واسطه بین معامله­ گر و بازار بورس با ارائه یک کد سهامداری یا معاملاتی به فرد عمل می ­کنند. بر اساس آمار اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان کردستان در حال حاضر 6 کارگزاری فعال توسعه صادارات، حافظ، مفید، آگاه، فارابی و مبین سرمایه در سطح شهر سنندج و یک کارگزاری هم در سقز فعال هست. طبق آمار همین مرکز در حدود 15 هزار نفر در سطح استان دارای کد معاملاتی هستند که تقریبا یک درصد از جمعیت استان را شامل می­شود و این آمار غیر از تعداد نفراتی است که بدون مراجعه به کارگزاری ­ها و به صورت آنلاین در بورس فعالیت دارند.

بورس از طریق جذب و به کار ­انداختن سرمایه ­های راکد حجم سرمایه ­گذاری در جامعه را بالا برده و از سوی دیگر مردم را به پس ­انداز تشویق و بدین­ وسیله باعث بکارگیری پس­ انداز مردم در فعالیت ­های اقتصادی می­ شود و سرمایه لازم را برای اجرای پروژه های دولتی و خصوصی فراهم می ­آورد. این پدیده اقتصادی می­ تواند راه ­حل مفیدی برای درمان اقتصاد ضعیف استان کردستان که در حوزه سرمایه­ گذاری و ایجاد اشتغال زایی نیاز مبرم به جذب سرمایه و تامین منابع مالی پروژه ­ها دارد با و همچنین درآمد سرانه آن از میانگین درآمد کشور پایین­تر است، باشد .به منظور بررسی اقدامات صورت گرفته در حوزه بورس، مشکلات و چالش­ های پیش­روی آن و همچنین ضرورت و اهمیت ایجاد و توسعه بازار بورس و تاثیر آن بر اقتصاد استان کردستان میزگردی با مدیران و کارشناسان اداره امور اقتصادی و دارایی استان انجام دادیم. در ادامه مشروح این میز گرد با حضور محمد عظیم ملک مدیر کل امور اقتصادی و دارایی استان کردستان، مهدی بهنامیان رئیس کارگروه مطالعه و تحلیل وضعیت بخش ­های اقتصادی اداره کل امور دارایی و اقتصادی استان و قانع محمدی کارشناس اقتصادی و بورس این اداره را می­ خوانید:

کردپرس: برای ایجاد و توسعه بازار بورس در استان کردستان که ضرورت آن در سال 90 مطرح شد چه اقداماتی تاکنون صورت گرفته و برای احیای آن در حال حاضر چه برنامه ­هایی در نظر دارید؟

ملک: در ابتدا باید بگویم رسانه­ ها در راستای رسالت خود می توانند به رشد و توسعه اقتصادی جامعه کمک نمایند اما بخش اقتصادی در کردستان که بار اصلی آن بر دوش اداره دارایی است از نظر رسانه­ ها تا حدی مغفول مانده و بنده این فرصت را غنیمت می شمارم تا به بررسی سوژه اقتصادی مهم و نوپایی در استان یعنی بازار سرمایه و بورس بپردازیم.

جا­ انداختن هر پدیده جدیدی در جامعه نیاز به بسترسازی و فرهنگ سازی در جامعه دارد و در بحث بورس به عنوان بازاری که تاکنون در استان وجود نداشته نقش خبرنگاران به واسطه در اختیار داشتن ابزار قدرتمند رسانه در امر اطلاع­رسانی و فرهنگ سازی حتی موثرتر از مسئولین و سازمان­ های متولی است. به همین خاطر ما در امر «فرهنگ سازی »و تشویق مردم به بازار سرمایه و «اعتماد­سازی» که یکی از مهم ترین مولفه ­ها در جذب مشارکت مردم به این بازار است نیازمند حمایت و همدلی رسانه ­ها هستیم تا بتوانیم رسالت خود را در خصوص توسعه اقتصادی این منطقه به نحو احسن انجام دهیم.

استان­ های اصفهان، تبریز و غیره که نسبت به کردستان توسعه یافته­ تر هستند از سال­ ها قبل دارای تالار بورس بوده و در بازار بورس فعالیت دارند. تنها سه استان کردستان، ایلام و کهگیلویه ­و ­بویر­احمد از وجود تالار بورس محروم هستند به همین دلیل پیگیری تاسیس تالار را در اولویت برنامه­ های سازمان قرار دادیم.

چندین سال قبل خلاء وجود تالار بورس در استان کردستان از سوی مدیران وقت اداره دارایی و استاندار وقت تشخیص و قدم­ هایی هم برای تاسیس آن برداشته­ شد اما متاسفانه به سرانجام نرسید و تاکنون نیز این امر محقق نشده است.

سال گذشته موضوع بورس را مجددا مطرح کرده و جلسات تخصصی متعددی را با حضور کارشناسان و محققان اقتصادی اداره امور دارایی و اقتصادی، اعضای هیئت علمی دانشگاه، مدیران کارگزاری ­های استان و سایر فعالان صاحب­نظر در حوزه بورس برگزار کردیم.

با توجه به اینکه در حال حاضر بیشتر معاملات بازار سرمایه به صورت آنلاین در استان انجام می­ شود یکی از محورهای بحث در این جلسات را بر مزیت ­های وجود یک مکان فیزیکی برای حضور معامله­ گران قرار دادیم تا ضرورت ایجاد تالار بورس از دیدگاه ­های متفاوت بررسی شود.

بخشی از اعضای این جلسات تخصصی ضرورت مکانی برای معاملات به مثابه تالار را حس نمی­ کردند و آن را در تعارض با منافع خود می ­دیدند اما در نهایت با تداوم جلسات هم ­اندیشی نتیجه جلسات را به سمت حل تعارضات برده و باور جمعی بر این شد که تاسیس تالار بورس در استان در بلند­مدت موجب توسعه اقتصادی شده و منفعت ناشی از آن نصیب همگان خواهد شد. جمع­بندی جلسات را طی نامه­ای به استاندار اعلام کردیم و چون استاندار نیز دارای دیدگاه موافقی نسبت به این قضیه بود بلافاصله تصمیمات جلسه را پذیرش کرد.

استاندار نیز نامه­ ای در تیرماه سالجاری خطاب به مدیر عامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران نوشت و درخواست بازدید از استان به منظور تعیین مکان موردنظر و تایید آن برای ایجاد تالار بورس را درخواست کرد. در حال حاضر منتظر هستیم و امیدواریم که این درخواست تحقق پیدا کرده و شاهد ایجاد تالار بورس در استان باشیم.

کردپرس: رونق اقتصادی مولد و محرک بورس است و بورس به­ خودی ­خود موجب رونق اقتصادی نمی­ شود. با این حساب آیا بورس می­ تواند در اقتصاد کردستان تاثیری داشته باشد با توجه به اینکه اقتصاد کردستان یک اقتصاد ضعیف بوده و صنایع و شرکت­ های بزرگ برای حضور و ارائه سهام در آن حضور ندارند و زیرساخت­ های لازم از جمله راه ­آهن، فرودگاه و ... برای حضور سرمایه­ گذاران کلان در آن مهیا نیست. این باعث نمی­ شود که به قول معروف از آن طرف بام بیفتیم و بورس زمینه فرار سرمایه را فراهم کرده و همین سرمایه ­های موجود را هم که داریم از استان خارج کند؟

ملک: اگرچه بورس یک بازار جریانی و سیال است و سرمایه را تا حدی از استان خارج می ­کند اما سرمایه­ های زیادی را هم وارد می­کند. ما می­ توانیم سهام شرکت ­های خارج از استان را خریداری کنیم و از آن طرف دیگران در خارج از استان هم اقدام به خرید سهام شرکت­های ما خواهند کرد.

باید آینده را نسبت به وضع موجود بررسی نماییم. قطعا هم­اکنون نیز که بورسی وجود ندارد سرمایه­ های زیادی از استان خارج می­ شود. برای نجات این سرمایه­ها راه بهتری غیر از ایجاد بازار بورس نیست. به وسیله بورس می­ توانیم سهام شرکت­ ها و سرمایه­ های سرگردان خرد و کلان مردم استان را در بازار سرمایه گرد ­آورده و مانع از خروج آنها شویم و در نهایت با نگهداشت سرمایه شاهد فعال­تر نمودن شرکت­ های تولیدی و بازدهی اقتصادی در این منطقه باشیم.

بهنامیان: سوال شما را با یک سوال جواب می ­دهم؛ آیا در حال حاضر فرار سرمایه از استان نداریم؟ قطع به یقین داریم. به عنوان مثال صدها کردستانی در بازار مسکن خارج از استان سرمایه­ گذاری می کنند و اینطور نیست که ایجاد بورس در استان این فرار سرمایه را تشدید کند. در واقع باید از دید کلان و از ابعاد مختلف به قضیه نگاه کرد. بدین صورت که اقتصاد استان ما دارای یک بازار سرمایه نحیف و ضعیف بوده و حال باید تلاش در جهت گسترده و فربه­ شدن این بازار شود.

در نگاه مقطعی و یک بعدی به بورس صرفا فرار سرمایه در نظر تداعی می ­شود در صورتی که در نگاه بلندمدت می­ توان دریافت که مزایای بورس در استان به معایب آن می­ چربد و تاثیر بسزایی در توسعه اقتصادی استان خواهد داشت. به عنوان مثال همین که سرمایه­ های خُرد افراد را که بیشتر مواقع بلا استفاده و راکد بوده تبدیل به درآمد کنیم قدم بزرگی در رشد اقتصادی برداشته ­ایم.

محمدی: در بازار سرمایه یا همان بورس دو نوع بازار داریم بازار اولیه و ثانویه. در بازار اولیه امکان خروج سرمایه هست اما در بازار ثانویه به هیچ ­وجه خروج سرمایه نداریم.

در بازار ثانویه به دلیل خرید ­و ­فروش، سرمایه افزایش می ­یابد. به عنوان مثال اگر یک فرد در اصفهان اقدام به خرید سهام شرکت سیمان کردستان کند برعکس آن هم ممکن است اتفاق بیفتد یعنی فردی در کردستان اقدام به خرید یک سهم از فولاد اصفهان کند که در نتیجه یک سهم به سرمایه ­اش اضافه شده و موجب افزایش درآمد سرانه فرد می­ شود. در نهایت این منفعت متقابل و دو­سویه بوده و شرکت­های استان ما هم در یک چرخه رونق اقتصادی قرار خواهند گرفت.

از سوی دیگر منافع ناشی از بورس انکار­ناپذیر است زیرا بانک­ها که نقطه مقابل بازار سرمایه هستند خود به یکی از بزرگترین سرمایه ­گذاران در بورس تبدیل شده و اقدام به تاسیس کارگزاری کرده ­اند مانند کارگزاری بانک ملت، کارگزاری اقتصاد نوین، کارگزاری بانک صادرات... . ورود بانک ها به حوزه بورس مصداق این بوده که بورس دارای منفعت­ های زیادی است و می توان از ظرفیت­ های این بازار برای توسعه اقتصادی استان بهره گرفت.

کردپرس: با توجه به اینکه مردم کردستان اکثرا سپرده­ گذار هستند و تمایل به سرمایه ­گذاری در بازار پول دارند تا بازار سرمایه و بورس. آیا مردم از بازار بورس استقبال خواهند کرد و با این حساب چه تدابیری برای جذب مشارکت مردم و فرهنگ­سازی در زمینه بورس اندیشیده­ اید ؟

ملک: سوال بسیار مهم و کلیدی را مطرح کردید که نشان می­ دهد رسانه شما در زمینه بورس در کردستان تحقیقات عمیقی انجام داده است. هر امر نوپایی که تازه آغاز به کار می کند همزمان فرهنگ متناسب با آن نیز شکل می­گیرد. بورس نیز قطعا فرهنگ خاص خود را داشته و بحث فرهنگسازی به عنوان یکی از عناصر مهم پدیده بورس کمک رسانه ­ها را می­طلبد. اصحاب رسانه و به ویژه صدا­و­سیما در بحث فرهنگسازی این مهم، شناساندن بازار سرمایه به مردم و شیوه انجام معاملات نقش موثری را می ­توانند ایفا کنند.

اینکه مردم کردستان تمایل به بازار سرمایه ندارند از یک جهت صحیح است چون تاکنون چنین امکانی برای آنها فراهم نبوده و نباید کردستان را با استان­ هایی مقایسه کرد که سال­ ها حضور و سابقه معاملات در بازار بورس را داشته ­اند. از سوی دیگر بخشی از مردم کردستان به علت اعتقادات مذهبی خاص خود از امر سپرده­ گذاری بانک­ها که به صورت دریافت سود و بهره است استقبال چندانی نکرده و سپرده ­های خود رابه صورت قرض الحسنه نزد بانک پس انداز می­ کنند که سود و درآمدی برای آنها ندارد. در چنین شرایطی بازار سرمایه و بورس در استان فرصت مناسبی است که این سپرده ­ها به جای بانک به سمت بازار سرمایه سرازیر شوند و با ایجاد درآمد هم موجب سود شخصی برای افراد شده و هم به رشد اقتصاد استان منتج می ­شود.

لازم به ذکر است با اینکه در این سال­ ها تالار بورس نداشته ­ایم اما در سال گذشته از بین 29 استان به لحاظ میزان انجام معاملات در ردیف 22 ام قرار گرفتیم. یعنی از 7 استان سیستان­و­بلوچستان، خراسان­ شمالی، خراسان­ جنوبی، لرستان، گلستان، چهارمحال ­بختیاری و بوشهر که دارای تالار بورس هستند وضعیت بهتری داریم و این یعنی جمعیت قابل ­توجهی از استان به ویژه نسل جوان و تحصیلکرده پتانسیل ورود به بورس را داشته و استقبال خوبی از تالار بورس خواهند کرد.

دلیل دیگری هم برای استقبال مردم کردستان از بازار بورس وجود دارد و آن علاقه به تجارت و معامله است که در خون مردم استان به ویژه شهرهای بانه، سقز و مریوان جاری بوده و وجود تاجرهای بزرگی در مریوان نشان از پتانسیل تجارت و بازرگانی در مردم این منطقه است.

کردپرس: مسئله شفافیت بر بازارهای اقتصادی به منظور جلوگیری از فساد و بروز اخلال­گری ­ها حائز اهمیت است در همین راستا نظارت بر بازار بورس و کارگزاری­ های استان با چه ساز­و­کاری انجام می­ گیرد؟

بهنامیان: کارگزاری­ ها در استان­ ها لزوما زیر نظر یک مجموعه و یک ارگان خاص نبوده و تالار بورس اوراق بهادار تهران نظارت مستقیم بر آنها دارد. با این وجود در شورای هماهنگی متشکل از مدیران استانی که رئیس اداره امور دارایی و اقتصادی به عنوان رئیس شورا در آن حضور دارد مسائل اقتصادی استان از جمله مسائل و مشکلات بورس نیز در این جلسات مطرح شده و نظارت غیرمستقیم بر بورس اعمال می­ شود.

از سوی دیگر بورس یک حوزه کاملا شفاف بوده که نیاز چندانی به نظارت ویژه ندارد. کارها و وظایف، موارد مالیاتی، کسر کارمزدها و غیره در آن کاملا واضح است. می ­توان به جرات گفت بورس بهترین مکان برای شفافیت اقتصادی بوده و معاملاتی که در پهنه آن صورت می­ گیرد خالی از هرگونه پنهان­ کاری، فرار مالیاتی و غیره است و خلاء شفافیت که امروزه به بزرگترین چالش در بخش­های مختلف اقتصادی تبدیل شده در بورس وجود ندارد.

کردپرس: برگزاری دوره های آموزشی رایگان برای آموزش پیچیدگی ­های بازار بورس می­ تواند تاثیر بسزایی در ایجاد انگیزه و حضور مردم در این بازار داشته باشد و به تبع آن موجب رونق بازار سرمایه شود. چه برنامه ­هایی در این راستا در نظر گرفته ­اید؟

ملک: در سال گذشته به شرکت ­های کارگزاری در استان اعلام کردیم مجاز به استفاده از امکانات فضای اداره امور دارایی و اقتصادی در ساعات بعدازظهر برای برگزاری دوره­ های آموزشی هستند.

البته معتقدم در بحث آموزش وجود ساختمانی به نام تالار خود مولفه ­ای مهم در آموزش و آگاهی مردم در زمینه بورس است نسبت به حالتی که هیچ فضایی برای فعالیت بورس نبوده و مانند یک مسئله انتزاعی و ذهنی در ذهن مردم باشد. هر چند بخشی از مردم بدون نیاز به تالار و به صورت آنلاین در بورس فعالیت کرده و ممکن است وجود تالار تاثیری بر فعالیت آنها نداشته باشد اما قطعا بخشی دیگر از مردم که نسبت به بورس اطلاع ندارند مشاهده عینی تالار بورس و حضور در آن به­ خودی­ خود می­تواند در امر آشنایی آنها با بازار بورس موثر واقع شود.

بهنامیان :با اینکه کارگزاران خود در این سال­ها از طریق تبلیغات اقدام به برگزاری دوره­ های آموزشی بورس کرده ­اند اما یکی از منافع تالار بورس ایجاد یک مکان واحد برای حضور کارگزاران و برگزاری دوره­ های آموزشی به صورت بهینه و انسجام ­یافته ­تر است چون در این حالت تاثیر و بازخورد آموزش آنها نیز فوق ­العاده خواهد بود.

کردپرس:بر اساس گزارش بانک مرکزی بانک­ ها در استان کردستان منابع خود را به طور کامل مصرف نکرده و تنها 78 درصد منابع خود را صرف تسهیلات کرده ­اند. کارشناسان بانکی دلیل آن را پایین­ بودن تقاضا دانسته و مدعی هستند چون طرح ­های اقتصادی و صنایع بزرگ در استان ایجاد نشده پس تسهیلاتی هم برای تامین مالی آنها از بانک­ ها تقاضا نمی­ شود. این امر باعث راکد ماندن بخشی از منابع بانک و یا حتی در مواردی باعث خروج این منابع از استان می­ شود. آیا در صورت رونق بازار بورس در استان می­توان این بخش از منابع بانکی را جذب بازار سرمایه کرد و از هدر ­رفت آن جلوگیری کرد؟

ملک: رونق بازار بورس به طور مسلم تاثیرات مثبت خود را در زمینه جذب سرمایه­ ها به طور مستقیم و غیرمستقیم در میان ­مدت می ­گذارد. همانطور که بخشی از مردم استان تمایلی به دریافت سود سپرده ­گذاری ندارند بدین ترتیب استقبالی هم از تسهیلات بانکی نمی ­کنند. این مسئله یک دلیل دیگر برای ضرورت بورس است و به جای اینکه سرمایه های مردم بدون استفاده در بانک ­ها جمع شود می­تواند در بازار بورس به گردش درآید و تاثیر مثبت بر روی اقتصاد خانوار بگذارد.

بهنامیان: بورس مهمترین رکن بازار سرمایه است و بازار سرمایه جایگاه ویژه­ای در کنار بازار کالا و خدمات و بازار پول و ارز دارد. در کشور ما بازار سرمایه از جایگاه قوی برخوردار نیست و متاسفانه بیش از 80 درصد اقتصاد ما بانک محور است. از طرفی گلایه اکثر تولیدکنندگان هم این است که بانک ها فقط به فکر منفعت و سود خود بوده و به دنبال مشارکت نیستند.

فضای اقتصادی استان کردستان نسبت به سایر استان­ های کشور بیشتر بانک­ محور بوده و همه شرکت­ ها و فعالان اقتصادی چشم به دست بانک ­ها دوخته­ اند و منابع تامین سرمایه خود را از بانک طلب می ­نند در صورتی که این منابع رااز بورس و سرمایه ­گذار خارجی هم می ­توان دریافت کرد.

بورس می­ تواند بخشی از سپرده ­هایی که در بانک بلوکه شده و بانک­ ها آن را به تسهیلات اختصاص نمی­ دهند جذب کرده و از این طریق به چرخه اقتصاد تزریق نموده و با ایجاد اشتغالزایی و درآمد­زایی تاثیر مثبت بر اقتصاد استان و در نهایت کشور بگذارد.

کردپرس:آیا تحقیقاتی در رابطه با شرکت ­ها و صنایع تولیدی در استان که ظرفیت حضور در بورس و ارائه سهام دارند انجام داده ­اید و چه برنامه­ هایی برای ورود این شرکت­ها به بازار بورس استان دارید؟

بهنامیان: پروسه حضور در بورس تا حدی سخت و پیچیده است و استان­ های دیگر در دعوت شرکت­هایشان به بازار بورس و ایجاد بسترسازی­های لازم پیشرو بوده ­اند. ما هم امیدواریم با فراهم کردن بسترهای لازم، شرکت­های استان تمایل ورود به این عرصه را پیدا کنند. شرکت­های تراکتور­سازی، پتروشیمی، سیمان و کاشی در کردستان شرکت­ هایی هستند که پتانسیل بالقوه برای حضور در بورس دارند.

در نظر داریم بعد از افتتاح تالار بورس مذاکراتی به صورت جلسات حضوری با این شرکت­ها ترتیب داده و با مشاوره به آنها در خصوص فرآیند پیچیده ورود به بورس راه را برای آنها سهل و هموار کنیم.

کردپرس: چه مشکلات و چالش ­هایی در پیش روی ایجاد و توسعه بازار بورس در استان کردستان می­ بینید و برای حل آن تا چه میزان و به چه صورت تعامل سایر ادارات و ارگان­های دیگر را می ­طلبد؟

ملک: به هرحال هر پدیده­ای که روی روابط مختلف اقتصادی تاثیرگزار باشد گروه­ هایی را دچار تعارض منافع می­کند و بورس نیز از این قاعده مستثنی نیست. به عنوان مثال کارگزاران ممکن است استقبال چندانی از ایجاد تالار بورس نکنند چون به زعم آنها تالار بورس جایگزین معاملاتشان شده و مردم به جای مراجعه مستقیم به آنها به تالار بورس روی می آورند. خوشبختانه با همفکری در جلسات تخصصی توانستیم این گاردهای بسته در مقابل ایجاد تالار را باز کرده و آنها را قانع کنیم که این امر در بلندمدت به نفع همه خواهد بود.

وجود یک بازار سرمایه مطمئن و قوی می­ تواند التهاب­ های به وجود آمده در بازار را کنترل کند و از فعالیت ­های اخلال ­زا همچون دلالی و واسطه­ گری که از نوسانات بازار سوءاستفاده کرده و زمینه ­ساز فرار مالیاتی می ­شوند جلوگیری نماید در همین راستا ایجاد یک بازار سرمایه قوی در استان نقش موثری در توسعه اقتصادی آن داشته و تحقق این مهم نیازمند فرهنگ­سازی است تا اعتماد مردم به بازار سرمایه جلب شود که جز با صبر، پشتکار و انسجام و همدلی همگانی مقدور نیست.

بهنامیان: در حال حاضر تعداد کم کارگزاری­ های استان یکی از مشکلات حوزه بورس است. از تعداد 107 کارگزاری در کل کشور تنها7 کارگزاری در کردستان است در حالی که استان ­های همجوار به عنوان مثال کرمانشاه دارای 24 کارگزاری فعال و همدان دارای 19 کارگزاری فعال در حوزه بورس است. اما چون کردستان در حال حاضر زیر مجموعه استان کرمانشاه است امکان راه اندازی کارگزاری ­های جدید و بیشتری را به ما نمی­ دهند. در صورتی که اگر تالار بورس در استان تاسیس شود از مجموعه کرمانشاه مستقل شده و می­ توانیم بر تعداد کارگزاری­ ها بیافزاییم. افزایش کارگزاری­ ها مشارکت بیشتر مردم در بورس و اشتغالزایی بیشتر را نیز به دنبال خواهد داشت.

محمدی:یکی از چالش­ های پیش­روی بازار سرمایه در استان دعوت و جذب شرکت­ های استان برای حضور در این بازار است. در حال حاضر تنها شرکت کردستانی که در بورس حضور دارد شرکت سیمان کردستان است. برای حل این مسئله باید به شرکت­های موجود در استان مانند دانه غرب، شرکت ون، ایستک مشاوره داده تا تبدیل به سهامی عام شوند. این امر در نهایت باعث اشتغالزایی بیشتر، رونق تولید و افزایش میزان تولید ناخالص در استان می­ شود.

به گزارش کردپرس؛ در پایان این میزگرد تخصصی مسئولین و صاحب­نظران به این نتیجه رسیدند که هدف نباید صرفا به تاسیس تالار بورس در استان محدود شود بلکه باید در جهت تبیین فرهنگ سرمایه­ گذاری میان مردم و فراهم ­نمودن زمینه حضور آنها به بازار سرمایه تلاش شود.در حال حاضر سرمایه­ های موجود در استان پراکنده و سرگردان بوده و چون امکانات و موقعیت­های مناسب و سود­ده در اختیار مردم نیست سرمایه ­ها همچنان راکد مانده و ارزش آن در اثر تورم روز به روز افت می­کند. بنابراین بورس به وسیله نقش ذاتی خود در هدایت نقدینگی های سرگردان به سمت بازار سرمایه، می­ تواند هم موجب افزایش درآمد سرانه خانوار شود و هم با تامین منابع مالی پروژه­ ها و طرح­ های اقتصادی در استان فرآیند رشد و توسعه اقتصادی این منطقه را تسریع ببخشد.

گفتگو از: لیلا علی بیگی

کد خبر 124823

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha