به گزارش خبرگزاری کردپرس، در میان جنگلهای زیبای گچان علاوه بر درختان رنگی قرمز و نارنجی رنگ تویلگ، دیدن تشعشعات و طلوع زیبای خورشید از میان برگهای انبوه درختان بلوط در سپیده دمان جنگلهای گچان، سلام دادنها و عرض خستگی نباشید طبیعت گردان کوچک و بزرگ به همدیگر در این مسیر زیبا، رفع خستگی و صرف چای و صبحانه در سایه های خنگ درختان بلوط، اطراق در کنار چشمه های گوارا و سرد گچان در انتهای این مسیر و لذت عبور از کنار باغهای گردوی طبیعت گچان همه بخشی دیگر از تصاویر رنگی و زیبای این طبیعت دلچسب در حاشیه شمالی شهر ایلام است.
زیبایی مسحور کننده درختچه های نارنجی رنگ تیولگ در طبیعت گچان ایلام
برای گردشگران این روزهای داغ تابستان در طبیعت گچان دیدن یکی از گونه های درختی بسیار زیبا در این منطقه درختچه هایی به نام « تیولک» هستند که در فصل تابستان میوه های قرمز رنگ این درختان جلوه های بسیار زیبایی به طبیعت کوهستانی گچان داده اند.
میوه های قرمز رنگ درختچه های « تیولک» اگرچه که خوردنی و قابل مصرف نیستند اما بسیار زیبا بوده و در کمتر نقاطی از کوهستانهای زاگرس با چنین گونه زیبا و چشم نوازی مواجه هستیم.
در استان ایلام علاوه بر طبیعت گچان، در دامنه های کبیرکوه و نقاطی دیگر در این استان نیز با گونه هایی از درخت « تیولگ» مواجه هستیم اما این درخت چه خاصیت هایی دارد؟
خواص دارویی شگفت انگیز درختان « تیولگ» طبیعت ایلام
اما یکی از شگفت انگیزترین خاصیت های میوه درختان تیولگ خواص شگفت انگیز پزشکی آن است.
در طب امروزی اشارات چندانی به استفاده مفید دارویی از درختچه ها تیولک نشده است در اصلاح علمی به درخت « تیولگ» ،«دافنه» یا «مازریون » می گویند.
این گیاه که گفته می شود اصل آن هندی و چینی است نوعی از آن در زمینه های تزئیناتی در آن کشورها کابرد دارد اما در زمینه های خواص دیگر آن مطلبی گفته نشده است.
برای آگاهی از خواص و کاربردهای درخت تیولگ» در مسیر طبیعت زیبای گچان با تعدادی از سالمندان ایلامی که با این نوع از درخت و میوه های آن آشنایی دارند به گفتگو می نشینیم.
کاربردهای تزئینی و آرایشی میوه درخت «تیولگ»
اما اینکه میوه های رنگین درخت تیولگ در زمینه های آرایشی نیز کاربرد داشته باشد موضوع جالبی است که البته امروزه به فراموشی سپرده شده است.
قاسم که یکی از باغداران باغات گچان است به کردپرس می گوید: میوه های درخت «تیولگ» اگر چه که قرمز و خوشرنگ هستند اما از نظر مزه بسیار تلخ است و هیچ پرنده و حیوانی از میوه آن مصرف نمی کند.
وی می گوید: در زمانهای قدیم از میوه «تیولگ» برای درست کردن رنگهای تزئینی استفاده می شده که هم کاربرد مصرفی در رنگ زدن پشم و نخ داشته و هم استفاده آرایشی.
قاسم افزود: این میوه چنانچه اشتباهاً مصرف شود برای بدن مضرات بسیاری داشته که از جمله آن بیماری های گوارشی و خصوصاً اسهال شدید است.
استفاده های دارویی و آرایشی از میوه «تیولگ»
حیدر یکی دیگر از اهالی ایلام که در مسیر پیاده روی گچان با وی روبرو می شوم نیز در باره این درختچه خوش رنگ می گوید: این درخت در زبان فارسی به آن مازریون می گویند و معمولاً در کوهپایه ها و نواحی میانی کوهستان ها رشد می کند و البته خواص دارویی هم دارد.
وی افزود: خوشه های این درخت که بسیار شکننده است به راحتی از درخت جدا شده و در زمان قدیم با جوشاندن خوشه ها و میوه های آن برای تهیه رنگ های تزئینی استفاده می شده است.
حیدر گفت: در زمانهای قدیم ساقه و ریشه این درختچه را سوزانده و از خاکستر آن نوعی سرمه تهیه کرده اند که بسیار مرغوب بوده است.همچنین جوشانده میوه قرمز این درخت را برای استفاده های آرایشی از جمله رنگ زدن ناخن به کار برده اند.
وی افزود: در خصوص خواص دارویی این درخت هم گفته شده است که هسته داخل میوه این درخت هم اگرچه که تلخ است در قدیم از آن برای تسکین دردهای مفاصل استفاده کرده اند.
زیبایی های رنگین دیگر در طبیعت گچان ایلام
درختچه های زیبا و قرمز رنگ «تیولگ» امروزه هم در کوهستان گچان و بسیاری دیگر از نقاط کوهستانی این استان به وفور یافت می شود و در مسیر پیاده روی کوهستان گچان نیز کوهنوردان زیادی روزانه با لذت بردن از درختان قرمز رنگ «تیولگ» با آنها عکس یادگیری می گیرند و با خاطره هایی که از همزیستی نیاکان خود با این طبیعت دارند به گذشته های دور سفر می کنند.
تصاویر رنگی طبیعت زیبای گچان ایلام البته صرفا درختچه های تیولگ نیستند بلکه گردشگران زیادی که در طول هفته به این طبیعت زیبا سفر می کنند با بسیاری از تصاویر رنگی و زیبای این طبیعت مواجه می شوند.
در میان جنگلهای زیبای گچان علاوه بر درختان رنگی قرمز و نارنجی رنگ تویلگ، دیدن تشعشعات و طلوع زیبای خورشید از میان برگهای انبوه درختان بلوط در سپیده دمان جنگلهای گچان، سلام دادنها و عرض خستگی نباشید طبیعت گردان کوچک و بزرگ به همدیگر در این مسیر زیبا، رفع خستگی و صرف چای و صبحانه در سایه های خنگ درختان بلوط، اطراق در کنار چشمه های گوارا و سرد گچان در انتهای این مسیر و لذت عبور از کنار باغهای گردوی طبیعت گچان همه بخشی دیگر از تصاویر رنگی و زیبای این طبیعت دلچسب در حاشیه شمالی شهر ایلام است.
گزارش و عکس: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما