حیفم آمد نسبت به اعلام موضع هوشمندانه سیدمهدی قریشی، امام جمعه ارومیه و نمایندهی ولی فقیه در استان آذربایجان غربی ساکت بنشینم و در خصوص اظهار نظرهای حکیمانه، خردورزانه و فراقومی، این استاد حوزه و دانشگاه که پیرامون اتفاقات اخیر آمبولانس اورژانس ارومیه و جر و بحث میان تکنسین و همراهان بیمار و واکنش های بعدی مسئولان استان در جریان بود، چند سطری ننویسم.
قبل از این سید بزرگوار، سیدی دیگر در خصوص این حادثه در اضافاتی ابهام برانگیز و عجیب گفته بود: «ساکنین شهرستان ارومیه و خصوصا بخشهای خدمات رسان از جمله بانکها و بهداشت و درمان و آموزشی و حتی اصناف لازم است زبان ترکی آذربایجانی را یاد بگیرند».
امام جمعهی ارومیه نیز در واکنش به موضوع مجادلهی آمبولانس اورژانس و اعلام مواضع بعضی از مسئولان ارشد استان، با اشاره به این نکته که «پرداختن به مسائل قومیتی و ایجاد اختلاف با هر عنوان حرام است»، اضافه کرده بود:«اتحاد و انسجام در مقابل دشمنان نیاز امروز ماست و هرکسی قصد خدشهدار کردن این اتحاد را دارد در مقابل خداوند متعال باید پاسخگو باشد».
سید مهدی قریشی در قسمتی دیگر از سخنانش که موضوع خطبههای نماز جمعهی این هفتهی ارومیه بود، با اشاره به اینکه: «تفاوت زبان و رنگ انسانها از نشانههای الهی است و نباید از نشانههای الهی در مسیر منافع شخصی استفاده شود»، تلویحا به مسئولانی که به اختلافات قومیتی دامن میزنند اخطار داد تا با برگشتن به مسیر مشخص دین، که همانا صراط مستقیم است، امکان سوء استفادههای احتمالی و شخصی را از این تفاوتهای شکلی مسدود کنند.
یکی دیگر از نکات برجسته در سخنان سید مهدی قریشی در این باب، اشاره به استفادهی ابزاری از ظرفیت قومیتها به منظور جذب رای در انتخابات است، قریشی با تشخیص درست این ترفند کهنه که میتواند یک عامل بازدارنده در راهیابی نخبگان و نمایندگان واقعی مردم به مجلس باشد، شاخصهایی به غیر از نژاد و رنگ و زبان را که محصول جغرافیا هستند، برای انتخاب نمایندگان معرفی میکند که تقوای الهی و ترس از خدا از مهمترین آنها هستند.
اکنون وقت آنست که به این دغدغهی نمایندهی ولی فقیه در استان آذربایجان غربی پاسخ داده شود که چه کسانی در پهنهی رنگینکمان اقوام و مذاهب کشور، در حال پردازش روی الگوریتم قومیتی به منظور دریافت خروجی دلخواه در انتخابات پیش روی مجلس هستند؟ و کدام جریان میخواهد از دوقطبی سازی فضای جامعه برای ویلای محفلی خود، برق تولید کنند؟
پاسخ به این پرسش واضح است، واکاوی چند دورهی اخیر انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان میدهد که همواره در کنار فرصت ادیان و اقوام گوناگون استان، تهدیدی هم در ماهیت، تهییج احساسات قومی و مذهبی وجود داشته است، که توانسته است باعث خانه نشینی نخبگان و مجلسی شدن موج سواران شود، تهدیدی که در حالت حاد آن حتی میتواند باعث یاس و نا امیدی اقشار مختلف استان و شادی دشمنان قسم خوردهی آن باشد.
با وجود این تهدیدها، در چند سال اخیر، این چندمین اعلام موضع هوشمندانه و فراحزبی، فراجناحی و فراقومی سید مهدی قریشی در قبال مسئولان انتخابی و انتصابی استان است که نشان میدهد با درایت و بصیرت روشنفکران فاضل و دوراندیشی مانند ایشان، باب خردورزی و عقلانیت در استان آذربایجان غربی در حال گشایش است و این میتواند سرآغاز نهضتی باشد که با پرچمداری قریشیها و حمایت مردم هوشیار، استان را به سرمقصد توسعه برساند، نهضتی که به واسطهی آن در آیندهای نزدیک، باید منتظر خروج عقلانیت از صندوقهای رای بود.
نظر شما