بیگلری در این باره گفته است: در چهارماهه نخست سال 98، مردم در پی درخواستهای مکرر مبنی بر معرفی متخلفان در بازار، 2 هزار و 89 گزارش از تخلفات گوناگون مانند گرانفروشی، کمفروشی و تقلب، احتکار، عدم انجام تعهدات در ارایه انواع خدمات و غیره را به سامانه 124 ستاد خبری اطلاع دادهاند که در مقایسه با مدت مشابه در سال 97، به میزان 69درصد افزایش داشته است.
این خبر یک دنیا حرف برای گفتن دارد و می تواند دستاویز خوبی برای بررسی تغییرات جامعه شناسی، روانشناسی و فرهنگی بر اثر مشکلات اقتصادی اخیر باشد. همچنین این آمار تغییرات منفی را از بعد اخلاق و اقتصاد بازار گوشزد می کند. این آمار می تواند پنج مورد قابل تأمل را از علل افزایش گزارش های مردمی در خود داشته باشد.
اول اینکه می شود تصور کرد مردم به حقوق شان نسبت به گذشته آگاه تر شده اند و نسبت به مسائل و اتفاقات اطرافشان بیشر از قبل احساس مسئولیت می کنند.
مورد دیگر تورم و کاهش شدید قدرت خرید است. در این موقعیت مردم به قیمت و کیفیت کالاهایی که می خرند و یا خدماتی که دریافت می کنند حساس می شوند و به راحتی از کنار آن نمی گذرند و توقع دارند به اندازه ای که هزینه می کنند دریافتی مطلوبی نیز داشته باشند.
در بحث دیگر، محتمل است که مردم به این باور رسیده اند که تماس هایشان برای گزارش تخلفات نتیجه بخش است و بیهوده نیست.
در مسأله بعد می توان عدم نظارت کافی بر بازار و برخورد سهل گیرانه با متخلفان را مطرح کرد که می تواند عواقبی مانند تکرار تخلفات را در پی داشته باشد.
مورد آخر که احتمالی ناخشنود کننده است و قطعاً نقش زیادی در افزایش گزارش ها به سامانه 124خواهد داشت، ازدیاد گرانفروشی، احتکار و تقلب در بازار است. مدتی می شود که آشفتگی بازار مشهود است و برای اثبات این ادعا فقط کافی است به چند مرکز خرید در مناطق مختلف مراجعه کرد و وجود اختلاف قیمت میان اجناس عرضه شده را دید. در این آشفته بازار کم نیستند افرادی که ساز خودشان را می زنند و به فکر منفعت خودشان هستند و منافع و حقوق مصرف کننده هم هیچ اهمیتی برایشان ندارد.
به هرحال در آمار ارائه شده می توان هم نیمه پر لیوان را دید و هم نیمه خالی را
قضاوت با شما!
نظر شما