مجتمع تجاری تاناکورای مهاباد یک جاذبه گردشگری در معرض تهدید!

سرویس آذربایجان غربی- مجتمع تاناکورای مهاباد به عنوان بزرگترین مرکز تجاری شمال غرب کشور و یکی از جاذبه گردشگری این شهر، به توده ایی انبوه از مشکلات تبدیل شده که درمان آن در دسترس نیست و هر روز با ازدیاد مغازه توسط شهرداری مهاباد در این بخش بر حجم مشکلات آن افزوده می شود.

به گزارش خبرنگار کردپرس، تاناكوراي مهاباد با سه هكتار مساحت، 2 هزار و 500 باب مغازه دارد که از این تعداد یک هزار باب مغازه دایر شده است و همه این مغازه ها به صورت تدریجی در طول سالیان اخیر به این مجموعه اضافه شده اند.

اما این مجتمع تاناکورا به عنوان بزرگترین مرکز تجاری شمال غرب کشور با مشکلات فراوانی روبه رو است که در حال حاضر نبود سیستم مجهز آتش نشانی اصلی ترین معضلی است که این مجموعه با آن گرفتار است. همچنین تکمیل نشدن سیستم اطفای حریق، نبود پارکینگ و نگهبان، عدم گازرسانی و مشکل دفع آبهای سطحی نبود خدمات زیرساختی، تکمیل نشدن طبقه اول مجتمع و استاندارد نبودن معابر، از عمده‌ترین مشکلات تاناکورا است که تا کنون شهرداری مهاباد در رفع این مشکلات موفق عمل نکرده است.

ماجرای سیستم اطفای حریق هوشمند تاناکورای مهاباد/ تکمیل پروژه تا پایان شهریور

موضوع تکمیل سیستم آتش نشانی مجموعه تجاری ساحل و اجرای 11 مصوبه ایی که به عنوان توافقنامه هیات امنای تاناکورا با شهرداری مهاباد از آن یاد می شود، در اولویت خواسته های مغازه داران تاناکورا است.

سیستم آتش نشانی تاناکورای مهاباد بعد از تذکرات فراوان در خصوص احتمال حادثه و خطرات پیش بینی نشده از سوی هیات امنا، شهرداری مهاباد را واداشت تا نسبت به این قضیه مسئولانه تر عمل کند، کما اینکه یک مورد آتش سوزی در بهمن سال 96 در یکی از مغازه ها اتفاق افتاد و به دلیل غیر استاندارد بودن معابر این مجموعه تجاری، ماشین های آتش نشانی کارایی خود را از دست دادند و این مسئله ضرورت یک سیستم مجهز اطفای حریق هوشمند را در این مجموعه یادآور شد.

تا اینکه در راستای ایمنی اطفای حریق با هزینه شخصی مغازه‌داران مجتمع تاناکورا تعدادی کپسول آتش نشانی تهیه و هر مغازه دار موظف شد که ایمنی های آتش نشانی را رعایت کنند در غیر این صورت شهرداری اجازه باز کردن مغازه به آنها را نخواهد داد.

علیزاده آذر شهردار سابق مهاباد نیز دو ماه بعد از حادثه آتش سوزی در تاناکورا گفت: «برای مجتمع تاناکورا نقشه کامل تاسیسات هوشمند استاندارد سیستم اطفاء حریق طراحی شده و این پروژه با اعتبار یک میلیارد و نیم تومان در دست اجرا است که بعد از تعطیلات اجرایی خواهد شد».

اما با گذشت دو سال از آن زمان تا کنون تنها نیمی از این پروژه اجرا و به صورت نیمه کاره رها شده است. مغازه داران هم اصرار دارند که به دلیل عدم تکمیل این سیستم اطفای حریق در صورت احتمال بروز حادثه آتش سوزی خسارات ناشی از آن برعهده مسوولان شهرستان و شهرداری است.

تا اینکه در خرداد ماه سال 97، رئیس شورای اسلامی شهر مهاباد در این خصوص و در گفت و گو با کردپرس اظهار کرد: «با هیات امنای تاناکورای مهاباد مذاکراتی صورت گرفته است و آنها نیز خواهان ساماندهی مجتمع شده اند که مورد توافق شورا و شهرداری قرار گرفته و برای تجهیز آتشنشانی مجتمع تاناکورا صرف هزینه 350 میلیون تومان موافقت شده است».

کاهش هزینه های اجرایی این سیستم از یک میلیارد و 500 میلیون تومان به گفته شهردار مستعفی مهاباد، تا اعلام 350 میلیون تومان رییس شورای اسلامی شهر، در عرض یک سال نیز از نکات قابل توجه در هزینه کرد سیستم اطفای حریق هوشمند در این مرکز تجاری است.

در نهایت 13 مرداد ماه سال جاری در نشست خبری هیات امنای مجموعه تاناکورا با شورا و شهرداری و اصحاب رسانه سخنگوی شورای شهر گفت: «تکمیل پروژه اطفای حریق تا پایان شهریور ماه میسر خواهد شد».

ابراهیم کریمی اظهار کرد: «مجموعه حاضر با همه کاستی ها تا به امروز شکل گرفته و تغییرات زیادی را شاهد بوده است اما به دلیل اینکه ساخت پاساژهای مدرن در ابتدای کار مطرح نبود، کسی هم در فکر راه اندازی سیستم های مجهز آتش‌نشانی، ایجاد پله‌های برقی و سایر امکانات تفریحی برای مجموعه نشده است، تا اینکه با افزایش مساحت و ازدیاد مغازه ها مشکلات سر بر آوردند».

کریمی افزود: «نقشه کلی سیستم آتش نشانی این مکان به صورت رایگان طراحی شده و در نهایت هزینه این طرح بیش از ۶۰۰ میلیون تومان برآورد شد، که شهرداری متعهد شده ۱۵۰ میلیون تومان را تامین کند اما به دلیل نبود نقدینگی تاکنون نتوانسته این مبلغ را پرداخت کند، همچنین ۱۵۰ میلیون تومان از سوی فرمانداری، ۱۰۰ میلیون تومان از سوی هیات امنا و ۳۵۰ میلیون تومان دیگر نیز شهرداری متقبل می‌شود».

وی ادامه داد: «در حال حاضر پیگیر کارهای سیستم آتش نشانی هستیم و فاز دوم آن در مرحله قراردادی است که پس از رفع مشکلات مربوط به قرارداد عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد و امیدواریم تا پایان شهریور ماه سیستم آتش نشانی تاناکورا تکمیل شود که تاکنون ۵۰ درصد کار تکمیل شده است».

تاناکورای مهاباد با 3 هکتار مساحت و یک هزار مغازه پارکینگ ندارد

مشکل دوم مورد اعتراض کسبه تاناکورا، نبود پارکینگ بود. این مجتمع پیش از این دارای یک پارکینگ بود که به گفته مغازه داران سال گذشته در تعطیلات عید نوروز به صورت شبانه تخریب شد تا به جای آن یک مجتمع تجاری دیگر در کنار تاناکورا با هدف کسب درآمد برای شهرداری مهاباد ساخته شود.

این موضوع سبب شد که مغازه داران تحصن کنند و از تخریب پارکینگ جلوگیری نمایند اما در نهایت زور شهرداری چربید و رییس شورای شهر اعلام کرد؛ «تحصنی در تاناکورای مهاباد صورت نگرفته بلکه عده ی معدودی از مغازه داران که اطلاع کافی از موضوع نداشته اند و فکر می کردند که پارکینگ حاضر متعلق به مجموعه ی تاناکورا بوده و درخواست می کردند تا پارکینگ فعلی تخریب نشود».

حامد حیدری(30 خرداد 97) در گفت گو با خبرنگار کردپرس گفت: «در همین راستا پارکینگی با متراژ 5 هزار متر مطابق با پارکینگ موجود در جای دیگری تعبیه شده و از این رو مشکلی برای پارکینگ نخواهیم داشت و پس از تخریب پارکینگ تاناکورا، یک مجتمع تجاری در 4 طبقه با پارکینگ طبقانی در آن محل ساخته خواهد شد که نیاز این مجتمع را نیز به وجود پارکینگ برطرف خواهد کرد».

وی افزود: «در مجتمع جدید طبقه زیرزمین پارکینگ، همکف تجاری، طبقه ی اول تفریحی- گردشی و بقیه طبقات نیز به صورت پارکینگ طبقانی در صورت نیاز ساخته خواهد شد. بدین نحوه از یک زمین با چند کاربری استفاده ی بهینه صورت می گیرد. همچنین مذاکره با سرمایه گذار در خصوص این مجتمع جدید در دور چهارم شورا انجام گرفته و می تواند ضمن اشتغالزایی، برای شهرداری به نسبت آورده درآمد زایی داشته باشد. میزان سرمایه گذاری اولیه در این پروژه نیز 40 میلیارد تومان برآورد شده است».

اما مشکل پارکینگ تاناکورا همچنان باقی است، زیرا شورا و شهرداری آن چه را که مصوب کرده بودند انجام ندادند و حتی مغایر با مصوبه خود قصد دارند تغییراتی را در این مجتمع جدید تجاری انجام دهند و با فروش سایر طبقات به صورت تجاری از تعداد طبقات پارکینگ بکاهند که این مورد سبب اعتراض دوباره کسبه تاناکورا شد.

تا اینکه سخنگوی شورای شهر چند روز پیش در جلسه بررسی مشکلات تاناکورا مهاباد با اشاره به مسئله پارکینگ روباز گفت: «این مورد چندان مورد استقبال قرار نگرفته زیرا در ابتدا شهرداری در نظر داشت این پارکینگ به نحوی ساخته شود که طبقه سوم آن در آینده نیز قابل توسعه باشد و تا دو سال سرمایه‌گذار را متعهد می کردند که هر زمان شهرداری بخواهد بر اساس سهم مالکانه خود بتواند این مجتمع را خریداری کند و صد در صد به شهرداری تعلق بگیرد اما با ایجاد پارکینگ روباز در سقف مجتمع موافقت صورت نگرفته است».

نماینده مغازه داران نیز در واکنش به این سخنان عضو شورای شهر تصریح کرد: «اکنون وضعیت پارکینگ بسیار نامناسب است، مسافران زیادی از این مرکز تجاری بازدید می کنند اما نبود پارکینگ دردسر ساز شده است و بارها شاهد سرقت از خودروها بوده ایم که این مسئله با توجه به موقعیت گردشگری مهاباد و امتیاز تاناکورا برای جذب گردشگران مطلوب نیست».

وی ادامه داد: «ما مغازه داران خواهان احداث پارکینگ در سه طبقه هستیم و منطقی است که فروش مغازه های این مجتمع جدید به بعد از احداث پارکینگ واگذار شود اما شهرداری تنها با هدف کسب درآمد در پی فروش مغازه ها است و توجهی به نبود پارکینگ در این مجتمع بزرگ تجاری با بیش از یک هزار مغازه و مسافران بی شمار آن ندارد».

علی زرد، عضو هیات امنای مجتمع تاناکورا نیز در این خصوص گفت: «ما خواهان احداث سه طبقه پارکینگ هستیم و این بر اساس مصوبه‌ای است که شورای اسلامی شهر مهاباد هم آن را امضا کرده است اما پس از تصویب بدون مشورت با هیات امنای مجتمع تغییراتی در آن داده است که قابل قبول نیست».

در ادامه این جلسه مصطفی احمدزاده دیگر عضو شورای شهر گفت: «از امضای فروش پارکینگ تاناکورا پشیمانم چرا که در آن موقع با هدف کسب درآمد برای شهرداری این اتفاق در توسط اعضای شورا مورد موافقت واقع شد اما اکنون متوجه شدیم که این مسئله مورد قبول مغازه داران نیست».

وی افزود: «دو طبقه پارکینگ و یک سقف پارکینگ طراحی شده بود و به نظر من حذف این بخش باید با نظر مستقیم و تبادل آرا با هیات امنای تاناکورا صورت بگیرد که نیاز به بررسی بیشتر دارد».

افزایش غیر منطقی تعداد مغازه های تاناکورای مهاباد و تهدید فرصت های گردشگری

در کنار این مشکلی که در جلسه اخیر برجسته شد، این مجتمع تجاری که یکی از جاذبه های گردشگری مهاباد هم به شمار می رود، مشکلات ریز و درشت فراوانی به چشم می خورد که تا کنون مسئولان از رفع آن ناتوان مانده اند و در این سال ها نه تنها از مشکلات آن به صورت جدی کاسته نشده بلکه با فروش مغازه های بیشتر بر سیل مشکلات این مجتمع افزود شده است و دیگر مساحت این مجتمع یارای این تعداد مغازه درهم تنیده را ندارد.

در این سال ها حتی طبقه دوم نیز ساخته شد اما مغازه داران از عدم ایمنی و استحکام آن مطمئن نبودند و بیشتر از آن به عنوان یک انباری استفاده می کنند. اما سخنگوی شورای شهر معتقد است؛ «که این مسئله شایعاتی بود که در میان مردم شکل گرفت و بر فروش مغازه های طبقه دوم نیز تاثیر گذاشت».

به هر روی، باز هم تاناکورای مهاباد هر روز به تکثیر سلولی خود ادامه می دهد بدون اینکه درمان شود. مغازه داران هم تنها طلب می کنند اما عوارض خود را که حدود 90 میلیون تومان می شود به شهرداری مهاباد پرداخت نکرده اند و نبود هماهنگی متقابل باعث شده روزگار این مجموعه آشفته شود.

مشکل هدایت آب های سطحی، عدم گاز رسانی، نبود لوله کشی برای تجهیزات گرمایشی، عدم تکمیل طبقه دوم، نبود پله برقی و سرویس بهداشتی، نبود امکانات رفاهی و غذاخوری و ... در کل یک مجموعه غیر استاندارد را در ورودی شهر مهاباد ساخته است که دارد کم کم جاذبه گردشگری خود را با این اوصاف از دست می دهد.

گزارش از تانیا شعفی

کد خبر 135358

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha