آموزش و پرورش در دهگلان به کدام سو می رود؟

سرویس کردستان- اعلام نتایج کنکور سراسری سال 1398، زنگ هشداری جدی را برای وزارت آموزش و پرورش جهت تجدید نظر در سیاست های آموزشی خود به صدا در آورد.

به گزارش کردپرس؛ پس از اعلام نتایج کنکور سراسری آنچه که دیده شد صدرنشینی کلان شهرها و قعرنشینی استان های محروم در رده بندی نتایج این ماراتن علمی بود. اما آنچه که بیش از هر چیزی جامعه، به ویژه خانواده های پشت کنکوری ها را نگران کرد جا ماندن دانش آموزان شهرستانی از قافله‌ رتبه های دو رقمی و سه رقمی بود تا جایی که حتی بعضاً رتبه های چهار رقمی نیز برای این دسته از داوطلبان دور از دسترس به نظر می رسید. متاسفانه این وضعیت در شهرستان دهگلان که در سال های اخیر از نظر کسب نتایج علمی درخشان در استان و حتی در کشور حرف های زیادی برای گفتن داشت بسیار بدتر بود.

مطابق با مستندات اداره آموزش و پرورش شهرستان دهگلان تعداد یک هزار و 331 نفر دانش آموز دختر و پسر دهگلانی در رشته های ریاضی، علوم انسانی، هنر، علوم تجربی و زبان های خارجی در کنکور سراسری سال 98 شرکت کردند، اگرچه علیرغم تماس مکرر با مسئولان آموزش و پرورش دهگلان، آمار موثقی از آمار دانش آموزان برگزیده در کنکور سال 98 ارایه نشد اما اخبار واصله و تحقیقات میدانی نشان می دهند که مجموع افرادی که موفق به کسب رتبه دو رقمی و سه رقمی شده اند کمتر از پنج نفر بوده و دانش آموزان پایه دوازدهم شاغل به تحصیل نیز نتایج بسیار ضعیفی کسب کرده اند.

این در حالی است که آمارهای سال های قبل نشان می دهد که در سال تحصیلی 94-95 دهگلان توانست با ۳۲ نفر رتبه زیر سه هزار، مقام چهارم استان را به دست آورد و در سال تحصیلی 95-96 نیز تعداد ۴۶ نفر از دانش آموزان این شهرستان رتبه زیر سه هزار کسب کردند که نسبت به سال قبل رشد سی درصدی داشته و از این تعداد، مجموع ۱۸ نفر رتبه زیر هزار کسب کردند که برابر با ۴۳ درصد می باشد. همچنین در همین سال بهترین رتبه استان در رشته تجربی متعلق به شهرستان دهگلان با رتبه ۱۹ متعلق به «فرزین محمدی» دانش آموز دبیرستان نمونه خوارزمی بود.

کالبدشکافی یک نتیجه ضعیف

هرچند نمی توان نتایج بسیار ضعیف دانش آموزان دهگلانی در کسب رتبه های برتر کنکور سراسری سال 98 را متوجه یک مدیر یا یک شخص خاص کرد اما نگاهی به گذشته و کنکاش در وضعیت حال حاضر، می تواند تا حدودی مسیر آینده و علل این امر را برایمان روشن کند.

اواخر مهر سال 97 بود که «صالح نادری» مدیر اسبق آموزش و پرورش شهرستان دهگلان تودیع و «صباح قاسمی» به عنوان مدیر جدید این اداره معرفی شدند. نکته ای که در این زمینه جای نگرانی است، ورود کشمکش های سیاسی به این حوزه است که از ماه ها قبل از مراسم تودیع و معارفه شروع شده و ادامه ی آن باعث شده تا انرژی و هزینه ای که باید برای پیشبرد اهداف و تعالی آموزش و پرورش به کار برده شود صرف دعواهای سیاسی گردد، و به نظر می رسد ادامه این دعواهای سیاسی یکی از مسائلی باشد که لطمات جبران ناپذیری را به پیکره قلب تپنده جامعه وارد کند و در آینده نیز می تواند باعث لطمات بیشتری شود.

واقعیت این است که پایه علمی دانش آموزان در کلاس های مدرسه شکل می گیرد و این امر تنها با برنامه ریزی منسجم و تخصصی آموزش و پرورش و استفاده بهینه از نیروها و امکانات مدارس امکان پذیر است، اگر آموزش و پرورش یک شهرستان تبدیل به محلی برای تسویه حساب های شخصی و سیاسی افراد شود نه تنها از انگیزه معلمان کاسته می شود، بلکه امکان برنامه ریزی منسجم و تخصصی نیز از بین می رود و در نهایت دود آن به چشم دانش آموزان و خانواده های آنها خواهد رفت کما اینکه نتایج بسیار ضعیف دانش آموزان سال سوم دبیرستان های دهگلان به وضوح گویای همین وضعیت است.

در ادامه، به این موضوع پرداخته می شود که مطابق شنیده ها و مشاهدات صورت گرفته «صباح قاسمی» مدیر جدید این اداره بیشترین انرژی خود را صرف عزل و نصب های بی مورد و سفارشی کرده و بدون توجه به اصول شایسته سالاری درگیر اجرای انتصابات سفارشی و تسویه حساب شخصی با نزدیکان مدیر قبلی می باشد که اغلب آنها افرادی مجرب و موثر هستند.

دلایل اصرار بر یک عزل و نصب بیهوده!

در همین راستا، مطابق شنیده های موثق، «قاسمی» تعدادی از مدیران مدارس و کارشناسان اداره آموزش و پرورش را که در ارزیابی های آموزش و پرورش رتبه های برتر شهرستان را به دست آورده اند تنها به دلیل ارتباط خوب با مدیر قبلی بر کنار کرده و یا در حال برکناری آنها است! یکی از نمونه های این نوع تغییرات که به وضوح ناشی از تسویه حساب شخصی است تلاش وی برای عزل «محمد نادری» مدیر پژوهش سرای شهرستان دهگلان و انتصاب یکی از نیروهای سفارشی در این پست است، این در حالی است که طی چند سال اخیر دانش آموزان عضو پژوهش سرای دهگلان توانسته اند با مدیریت مسئول کنونی خود رتبه ها و افتخارات بی نظیری را برای این شهر کوچک به دست آورند که از جمله آنها می توان به کسب رتبه کشوری در دو سال پیاپی در جشنواره جوان خوارزمی، کسب رتبه در دو سال پیاپی در المپیاد نانو و کسب رتبه اول المپیاد نانو در سال جاری، دو سال پیاپی کسب رتبه در مسابقات ملی آزمایشگاه و اجرای یک طرح زیست محیطی، که از طرف کمیسیون ملی یونسکو به عنوان طرح برتر آموزش برای توسعه پایدار ایران انتخاب، و نامزد جایزه جهانی شد، اشاره کرد.

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چرا باید کسی که تمام مسیرها و پیچ و خم های دست یافتن به رتبه های برتر در جشنواره های مهم کشوری و مهمتر از آن کشف استعدادهای برتر دانش آموزان مستعد این شهرستان را بلد است، حذف و کار را به یک تازه کار سپرد؟ چرا باید کسی که مسیر خدمت به دانش آموزان را می داند بر کنار شود؟ آیا این اصرار، در راستای تسویه حساب شخصی است یا خدمت به فرزندان مردم؟ آیا نتیجه چنین رویکردی چیزی جز کاهش خدمات آموزشی به مردم این شهر است؟

علاوه بر جلوگیری از تسویه حساب های شخصی و سیاسی کاری، ضروری است آسیب شناسی شود که روند نزولی در آموزش و پرورش شهرستان دهگلان از چه زمانی و به چه دلیلی شروع شده است تا بتوان از ادامه آن جلوگیری کرده و همچون سال های قبل شاهد موفقیت دانش آموزان شهرستان دهگلان باشیم.

آنچه در این گزارش مد نظر است جستجوی مقصر برای کسب نتایج ضعیف در کنکور 98 نیست، بلکه مطالبه ای جدی برای جلوگیری از ادامه روند نزولی آموزش و پرورش دهگلان است که به نظر می رسد در دام دعواهای سیاسی و گروهی افتاده و دود دعواهای آن آن به چشم فرزندان مردم و آینده سازان این شهر می رود. مدیر و مسئولان آموزش و پرورش دهگلان باید بدانند آنچه به آنها سپرده شده با ارزش ترین سرمایه ی خانواده ها یعنی فرزندان مردم می باشد، بنابراین انتظار می رود مسئولانه برای پرورش و حفظ سرمایه های مردم تلاش کنند، آنها باید سعی کنند ضمن ایجاد آرامش روانی در این سازمان آموزشی، با بهره گرفتن از بهترین نیرو ها و امکانات خود برای خدمت به دانش آموزان برنامه ریزی و تلاش کنند.

*گزارش: ظریفه احمدی

کد خبر 135715

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha