ایجاد منطقه امن کردهای سوریه را فلج می کند

سرویس جهان- نجات کردهای سوریه در سایه برنامه ترکیه و آمریکا برای ایجاد منطه امن در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.

به گزارش کردپرس، وزارت خارجه آمریکا اوایل این ماه اعلام کرد که هیئت های نظامی ترکیه و آمریکا بر سر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، جهت اسکان آوارگان سوریه که از سال 2011 به دلیل جنگ خانمان سوز این کشور فرار کرده اند، به توافق رسیده اند.

یکی از مشکلات این توافق این است که منطقه امن پیشنهاد شده از منطقه ای که هم اکنون تحت کنترل شبه نظامیان کرد سوریه تحت نام نیروهای سوریه دموکراتیک منفصل خواهد شد. واشنگتن نیروهای کرد سوریه را متحدان کلیدی خود در مبارزه با داعش می داند اما آنکارا آنها را سوق دهنده کردهای ترکیه می بیند از دهه 1980 با دولت ترکیه در جنگ بوده اند.

این اعلامیه هر گونه جزئیات معنادار این طرح را از جمله پارامترهای منطقه امن و از جمله این که چه کسی مسئول حفظ امنیت این منطقه است، مخفی کرده است. احتمالا این مسئله تعجب زیاد برانگیز نخواهد بود. علاوه بر آن، مشکلی را که توافق فوق می خواهد حل کند بسیار پیچیده بوده که پاسخ سریع و آسانی برای آن و نیز راه حل سریعی جهت حل این مسئله وجود ندارد.

حدود 4 میلیون آواره سوریه وارد ترکیه شده اند. ترکیه می خواهد با ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، شروع به جابجایی آنها کند تا از فشاری که این آوارگان بر منابع داخلی ترکیه جدای از مشکلات سیاسی آن، وارد آورده اند خلاصی یابد. اما بر اساس محاسبه ترکیه، ایجاد منطقه امن فرصت عقب راندن نیروهای کرد سوریه از مرزهای ترکیه را دو چندان فراهم می کند و به این ترتیب، فرصت تجمع هویت کردی را که قصد تصرف مناطق شرقی این کشور را داشته باشد از بین می برد. بنابراین، توافق اخیر یک بازی دو سر برد برای ترکیه به قیمت وخیم تر شدن وضعیت کردها خواهد بود.

کردها از همه طرف در بن بست قرار گرفته و محاصره شده اند. ترکها آنها را تروریست هایی می خوانند که به دنبال جدا کردن بخشی از سرزمین ترکیه هستند. دولت سوریه نیز همین نوع نگاه را به کردها دارد و آنها را مانعی برای عملی شدن قول بشار اسد برای کنترل وجب به وب خاک سوریه می بیند.

سایر رقابت کنندگان بر سر منطقه از جمله باقی مانده های داعش، عناصر جنگ جوی القاعده، عناصر بسیاری از نیروهای اپوزیسیون از سایر گروه های اسلام گراو دیگر گروه های مشکل ساز خارجی در داخل سوریه هستند. همه این بازیگران به طور مداوم برای کنترل تنها ساختارهای باقی مانده در سوریه تلاش می کنند و این در حالی است که کردها در میانه همه اینها گیر افتاده اند.

ایالات متحده آمریکا می خواهد فشارها را بر کردها بر داشته و آنها را از نابود شدن نجات دهد. اما از طرفی، آمریکا عملگرا بوده و به خوبی آگاه است که نیروهای کرد جنگجویان خوبی بوده و موثرترین ابزار محلی هستند که از طریق آنها می توان به گروه هایی که به منافع آمریکا حمله می کنند تاخت.

در مورد کردهای سوریه، نجات آنها در خطر بوده و فقط از طریق مدعی شدن موکد بر سرزمینی ممکن است که ذاتا همه عوامل دیگر این بازی خونین آن را تهدیدی بالقوه برای خود می دانند.

همچنین، عدم توافق بر سر این که چه کسی چه کاری را برای حفظ منطقه امن خواهد کرد پیچیدگی روابط میان آمریکا و ترکیه را مورد تاکید قرار می دهد.هر دو کشور عضو ناتو بوده و ایالات متحده آمریکا به استفاده از تاسیسات نظامی وابسته است که در اختیار ترکها قرار دارد. با این حال، ترکیه به سمت در اختیار گرفتن سیستم دفاع موشکی هوایی از روسیه حرکت کرده و این در حالی است که آمریکا نگران تهدیدهایی است که این سیستم دفاعی برای برنامه جدید ساخت جنگنده های اف 35 بوجود می آورد. ترکیه از آغاز پروژه ساخت این جنگنده ها بخشی از آن بوده و قرار بود که 100 فروند از این جنگنده ها را در اختیار بگیرد. اما اکنون ترکیه از در اختیار قرار گرفتن این جنگنده و نیز مشارکت در ساخت قطعات آن محروم شده است.

پس چه کار باید کرد؟ تا زمانی که این جنگ در سوریه ادامه دارد این آوارگان سوری به پناهگاهی نیاز دارند. و کردها هم شرکای باارزشی در جریان مبارزه آمریکا با داعش و دفاع از منافع آمریکا در سوریه هستند. آمریکا نباید اجازه دهد که آنها قربانی دولت شوند.

آمریکا به خاطر خطرات بزرگتری که در سوریه بر اثر ادامه تلاش های گروه های تروریستی و دیگر تهدیدها علیه منافع آمریکا در سوریه وجود دارد نمی تواند منطقه را به طور کامل ترک کند. آمریکا باید میان ترکیه و کردهای سوریه میانجیگری کند همانطور که در بهبود ارتباط میان ترکیه و کردهای عراق نقش ایفا کرد.

اما فراتر از همه این مسائل ناامید کننده ، ناخوشایند و مهلک، احتمال کشتار، پاکسازی قومی، از هم گسستن همپیمانی ها و فرو رفتن هرچه بیشتر این منطقه در آشوب است. اینها ذات مشکلات غیرقابل کنترل و طبیعت روابط منطقه ای بوده و در نتیجه اهمیت صبر پیشه کردن، تمرکز و دیپلماسی ماهرانه را طلب می کند.

منبع: نشنال اینترستس

نویسندگان: داکوتا وود و جیمز فیلیپس

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 135839

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha