به گزارش خبرنگار کردپرس،«شبنم یوسفی»، کارگردان جوانی است که او را اولین زن کُرد در عرصه کارگردانی تئاتر، در ارومیه می دانند.
یوسفی، برای اولین بار شوق بازیگری را در موسسه آموزش بازیگری "علیضیائی" تجربه کرد و از همین موسسه با یادگیری فنون بازیگری به کمک اساتیدی چون "علی ضیائی"، "بابک لطفی"، "بهنام حقیقی" و "مسعود یکانی" کسب مهارت می کند.
سپس با حمایت اساتیدش در سریال "سیلوانا" به کارگردانی "آرش رفیعی"، تلهفیلم "خان ننه" به کارگردانی "حامد خیری" و فیلم کوتاه "جشن لیلا" به کارگردانی "بابک لطفی" بازی می کند.
آشنایی این بازیگر جوان ارومیه ایی با "رسول بانگین" از طریق موسسه فرهنگی و هنری احمدخانی، او را به روی صحنه تئاتر "دستهایت را به من بده" می کشاند، اثری که توانست به جشنواره ماه تهران راه پیدا کند.
پس از آن یوسفی در تلاش است تا به صورت حرفه ایی آموزش ببیند در یک نمایش خوانی، مشارکت می کند و موفق می شود در جشنواره استانی نمایش نامه خوانی، جایزه بهترین نقش خوان استان را اخذ کند.
او نقش خوان نمایشخوانی "جیغ بنفش" ، "فرار از سایه ها" و "کابوس های المیرا" بوده و دوسال پیاپی جایزه های برتر جشنواره را از آن خود کرده است.
درخشش در نمایش بووکه بارانه و تئاتر حرفه ایی کردی در ارومیه
با تئاتر "بووکه بارانه" از رسول بانگین می درخشد و با همان نمایش به جشنوارههای زیادی دعوت شد.
یوسفی در خصوص این نمایش به خبرنگار کردپرس می گوید:«اولین تئاتر کردی که در ارومیه به صورت حرفه ای اجرا شد نمایش "بووکه بارانه" بود، که سال 1394 بر روی صحنه رفت».
او تاکید می کند: «نمایشی که در آن با حمایتها و پشتیبانی مردم عزیز شهرم، اجرای خوبی داشتیم و برخلاف انتظار رئیس انجمن هنرهای نمایشی آن زمان، که فکر میکردند کُردها هیچ وقت برای تماشای تئاتر کردی حضور پیدا نخواهند کرد. این نمایش توانست با استقبال فراوانی روبرو شود».
یوسفی ادامه می دهد: «پیشتر مخاطبان تئاتر ارومیه اکثراً مخاطبینی بودند که در کارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هنری فعالیت داشتند. ولی خوشبختانه جدیدا تئاتر کردی در ارومیه به میان عموم مردم کشیده شده است».
کارگردان جوان تئاتر می گوید: «در شهر رنگین کمانی ارومیه اجرای تئاترهای کردی توانسته تأثیر بسزایی در رشد و توسعه هنر، ادبیات، فرهنگ، روابط و رفتارهای اجتماعی در میان کردها داشته باشد ».
کسب جایزه بهترین بازیگر کردستان با دو نمایش "خج و سیابند" و "عیشا "
کار بعدی او نمایش "خج و سیابند"، برگرفته از یکی از داستانهای عاشقانه کُردی بود، این نمایش به جشنواره های مختلف راه پیدا کرد و بازی یوسفی بسیار مورد تمجید قرار گرفت. وی به خاطر این نمایش، جایزه بهترین بازیگر زن کُردستان را کسب کرد.
یوسفی بار دیگر در نمایش "درویش عودی"، تماشاگران تئاتر در ارومیه و دیگر شهرها را به وجد آورد. او همچنین با بازی در نمایش "عیشا" در کنار گروه هنری "راد" و کارگردانی "حامد اسماعیل وند" بار دیگر جایزه بهترین بازیگر کُردستان را از آن خود نمود.
«مده آ» اولین تجربه کارگردانی بازیگر موفق تئاتر ارومیه
پس از چندین اجرای موفق و کسب جایزه بهترین بازیگر تئاتر در جشنواره های مختلف این بار یوسفی تصمیم می گیرد تا اولین تجربه کارگردانی خود را امتحان کند.
او برای این کار با «مده آ» می آید، یک تئاتر کردی که چندان هم به مذاق قوم گرایان در ارومیه خوش نیامد و پوسترهای این کار را در سطح شهر پاره کردند.
یوسفی در خصوص اولین تجربه کارگردانی اش می گوید: «من در طول دوران بازیگری در نمایش های پیشین هم سعی می کردم ایده های شخصی خودم را به شکل پیشنهاد ارائه بدهم و فکر می کنم این مورد در پشرفت نمایش های کار شده تأثیر خوبی داشته است. اکنون که خودم به عنوان کارگردان یک نمایش را به روی صحنه می برم می دانم که کارگردانی در تئاتر با چالش هایی اعم از تحلیل و تفسیر نمایشنامه ، طراحی صحنه، طراحی نور ، طراحی موسیقی ، طراحی لباس ، طراحی حرکات ، طراحی پوستر و... روبه رواست».
او اضافه می کند: «من در این نمایش سعی کردم کار را به کاردان ها بسپارم و به شکلی حرفه ای پیش بروم. چه بر روی صحنه و چه در پشت صحنه همیشه با سختی های نمایش و اجرا دست و پنجه نرم کرده ام و سعی می کنم بهترین راهکار را برای مشکلات پیدا کنم».
یوسفی سپس از«مده آ» می گوید؛ «مده آ به معنای مادر است. روایتی عاشقانه، که درباره خیانت و انتقام است. در این نمایش نویسنده یونانی داستان زنی شرقی را که از کرخیس (گرجستان کنونی ) به یونان رفته است را تداعی می کند».
پاره کردن بنرهای نمایش «مده آ» را قانونا پیگیری می کنیم
کارگردان جوان کرد در خصوص پاره شدن بنرهای این نمایش خود بیان می کند: «برای پاره کردن بنرها و نوشتن مضامین قوم گرایانه بر روی آن ها پیگیری های قانونی را انجام می دهیم. نمی توانم به صورت مطلق در خصوص دلیل این کار عده ایی قوم گرا نظر بدهم، اما به هر روی پاره کردن این بنرها می تواند دلایل مختلفی داشته باشد».
او اضافه می کند: «در سال های فعالیتم در این شهر همیشه مردم نازنین از تئاتر حمایت کردند و همیشه مدیون حضور و مشارکت مردم بوده و هستیم».
دستیار کارگردانی اولین فیلم بلند با لهجه کرمانجی در ایران
یوسفی، تنها بازیگر زن کرمانج فیلم سینمایی "دایان" بود که در جشنواره فیلم مقاومت هم خوش درخشید. علاوه بر این در عرصه دوبلاژ و گویندگی نیز توانسته است در مدت زمان یک سال در همکاری با شبکه سحر کُردی در دوبلاژ ۱۰ سریال به زبان کُردی مشارکت کند.
اکنون این کارگردان جوان کرد ارومیه ایی؛ به عنوان دستیار کارگردان در فیلم سینمایی "ماده گرگ" به کارگردانی "بهروز نورانیپور" مشغول است. این اولین فیلم بلند با لهجه کرمانجی است که در ایران ساخته می شود.
گفتنی است؛ تئاتر کردی در ارومیه این روزها شاهد نمایش اولین کارگردان زن کرد در روزهای 29 مرداد تا 1 شهریور ماه خواهد بود.
گزارش از تانیا شعفی
نظر شما