چند رهبری در میان ایزدی ها و خطر گسست در جامعه ایزدیان

سرویس جهان- المانیتور نوشت: بعد از مرگ آخرین رهبر ایزدیان، سه تن در شیخان، شنگال و آلمان خود را به عنوان امیر یا رهبر جامعه ایزدیان معرفی کرده اند و این مسئله می تواند به گسست در جامعه ایزدی ها منجر شود.

به گزارش کردپرس، حازم میر تحسین بگ روز 27 جولای 2019 و بعد از فوت پدرش که در ماه فوریه اتفاق افتاد، به عنوان رهبر جدید ایزدی ها انتخاب شد. وی در مراسمی که در پرستشگاه لالش در شهر شیخان در غرب دهوک برگزار شد به عنوان رهبر جدید ایزدی های جهان انتخاب شد.

اما نشریه المانیتور با اشاره به این که همه ایزدیها با انتخاب جدید موافق نبودند نوشت: بعد از اعلام رهبری حازم میر تحسین بگ، دو نفر دیگر؛ یکی در شنگال، خاستگاه و مرکز اصلی سکونت ایزدی ها و دیگری در آلمان خود را به عنوان رهبر جدید ایزدی ها معرفی کردند و به این ترتیب مناقشه بر سر انتخاب رهبر ایزدیها به اوج رسیده است.

به نوشته المانیتور، انتخاب رهبر جدید ایزدیها در لالش که با حمایت حکومت اقلیم کردستان روبه رو شده بود با روند مرسوم ایزدیها برای انتخاب رهبر همخوانی نداشته و اکثر ایزدیها بویژه نسل جوان از این انتخاب راضی نبوده اند.

بعد از این انتخاب، نایف بن داوود هم در شنگال به عنوان رهبر جدید ایزدیهای جهان معرفی شد و حمایت برخی رهبران قبایل منطقه و نیز روحانیون ایزدی را نیز به همراه داشت. یک شخصیت برجسته ایزدی در اربیل، پایتخت اقلیم کردستان عراق به المانیتور گفته است برخی احزاب کردی و در مخالفت با انتخاب حازم میر تحسین بگ با حمایت حکومت اقلیم کردستان و حزب دموکرات، با همکاری پ.ک.ک و نیز سکوت بغداد از انتخاب فرد دیگری در شنگال به عنوان رهبر جدید ایزدی های جهان حمایت کرده اند.

المانیتور با اشاره به این که ایزدیها در شرایط کنونی که هنوز قادر به بازگشت به شنگال نبوده و در اردوگاهها و نیز کشورهای خارجی مانند آلمان در آوارگی به سر می برند، اختلاف بر سر رهبر جدید را مایه انشقاقاهرچه بیشتر این اقلیت مذهبی در عراق دانسته است.

برخی شخصیت های ایزدی در مصاحبه با شنگال انتخاب های متعدد به عنوان رهبران جدید این اقلیت مذهبی را انتخاب هایی سیاسی دانسته اند که با معیارهای حمایتی جامعه ایزدیان در انتخاب رهبر جدید مغایرت دارد.

نایف بن داوود که گویا حمایت ترکمانها و مسیحیان را در کنار خود دارد در مصاحبه با المانیتور از ایجاد ائتلاف با دیگر اقلیت های عراق دفاع کرده و گفته است ایجاد ائتلاف میان اقلیت ها به تعیین چارچوبی جهت حل بین المللی مسئله حمایت از اقلیت ها در عراق کمک می کند.

از سوی دیگر، امیه معاویه در روز 9 آگوست در آلمان خود را رهبر ایزدیهای خارج از عراق خوانده است. وی در بیانیه ای خطاب به ایزدی های ساکن اروپا و دیگر کشورهای خارجی خود را امیر یا رهبر ایزدیهای پناهنده در دیگر کشورهای معرفی کرده است.

المانیتور از وی نقل کرده است که انتخاب یک رهبر ایزدی برای ایزدی های خارج از عراق که مرکز آن در آلمان باشد و به امور و مشکلات آنها رسیدگی کند یک مسئولیت محسوب می شود. وی گفته است « انتخاب من حاصل یک سری ملاقات و دعوت ایزدیها در آلمان و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا بوده است».

وی درباره علت اعلام رهبری ایزدیهای خارج از عراق در بیانیه اش خطاب به ایزدی ها گفته است می خواهد ایزدی ها را بعد از بارها نسل کشی شدن با هم متحد کند.

المانیتور ادعای رهبری ایزدیها از سوی دو فرد مستقر در دو منطقه با ویژگیهای متفاوت در شنگال و شیخان را؛ که یکی صحنه نسل کشی ایزدیها و دیگری محل پرستشگاه اصلی ایزدیهاست، نشانه دو دستگی میان ایزدیها در موقعیت کنونی دانسته و ادعای رهبری این قوم از سوی فرد دیگری در آلمان را نیز عامل تشدید تفرقه در جامعه ایزدیها می داند.

این مسئله از آنجا که امیه معاویه در آلمان که بزرگترین جامعه پذیرای ایزدیهای مهاجر با جمعیتی معادل 140000 ایزدی بوده و خود را آنجا رهبر ایزدیها خوانده حائز اهمیت است. به نوشته این پایگاه خبری آمریکایی، این مسائل نشاندهنده دور جدیدی از تقابل در عراق و تاریخ ایزدیها است.

این پایگاه خبری در پایان نوشته است که با اعلام سه نفر به عنوان رهبر ایزدیها، آنها سه انتخاب پیش رو دارند؛ یا همچنان در اقلیم کردستان بمانند، یا به شنگال باز گردند و یا به آلمان کوچ کنند.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 146592

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha