کردپرس: در میان احزاب اسلامی اقلیم کردستان عراق، جماعت اسلامی کردستان (کومل) در انتخابات پارلمانی 2018 در اقلیم کردستان، جایگاه پیشین خود را حفظ و با 7 کرسی در میان احزاب اسلامی در صدر ایستاد. کومل که طی سال های اخیر به ویژه پس از رفراندوم استقلال 2017 و رویدادهای 16 اکتبر همان سال، احزاب حاکم و به ویژه حزب دمکرات (پارتی) را آماج تبلیغات رسانه ای و انتقادات شدید خود قرار داد، با آغاز مذاکرات تشکیل دولت جدید، تصمیم گیری نهایی خود برای مشارکت در دولت و یا فعالیت به عنوان اپوزیسیون را منوط به تحولات و روند گفتگوها کرد و نهایتا به دلیل این که در مذاکرات تشکیل کابینه، پارتی به عنوان حزب پیروز و مأمور تشکیل دولت، هیچ گفتگو و مذاکره ای با جماعت اسلامی انجام نداد، گزینه اپوزیسیون بودن را برگزید و بر فعالیت اپوزیسیونی طی چهار سال کاری پارلمان تاکید و بر نظارت بر عملکرد کابینه نهم تصریح کرد.
خبرگزاری کردپرس در گفتگویی با عبدالستار مجید رئیس فراکسیون کومل در دوره کنونی پارلمان کردستان و وزیر پیشین کشاورزی و منابع آبی اقلیم کردستان به بررسی مباحث روز اقلیم کردستان و مسائل و موضوعات مرتبط با کومل پرداخته است که در ادامه می خوانید.
تاسیس هر نهاد دیگری خارج نهادهای حاکمیتی غیر ضروری است
طی ماه های اخیر درخواست هایی از سوی برخی سیاسیون به ویژه شخصیت های وابسته یا نزدیک به حزب دمکرات کردستان (پارتی) برای تشکیل شورایی سیاسی خارج از نهادهای حاکمیتی اقلیم کردستان که همه احزاب سیاسی در آن عضویت داشته باشند، مطرح شده و حتی عده ای تاکید دارند که این شورا و به ویژه رئیسی که برای آن انتخاب می شود نقش مرجعیت سیاسی را بر عهده بگیرد.
در جدیدترین اظهارنظر، محمد حاجی محمود رهبر حزب سوسیالیست کردستان عراق با اشاره به اینکه بخش عمده ای از احزاب اقلیم کردستان، بیش از 4 سال است در هیچ گونه نشستی شرکت نکرده و در هیچ یک از نهادهای قانونی و رسمی دولتی حضور ندارند، گفت: با توجه به اینکه هدف اصلی همه احزاب، تامین منافع اقلیم کردستان و مردم آن است. باید نهادی تحت عنوان شورای عالی سیاسی با نقش مشاوره ای تشکیل و بدون استثنا همه احزاب را در خود جای دهد و تبدیل به محلی برای ارائه نظرات و مواضع درباره تحولات و مشکلات شود.
وی در خصوص ریاست چنین شورایی، با اشاره به اینکه ریاست شورا می تواند دوره ای باشد؛ تاکید کرد "مسعود بارزانی با توجه به نقش و جایگاهی که در اقلیم کردستان و روابطی که با دیگر کشورها و بغداد دارد، مناسبت ترین فرد برای ریاست شورای فراگیر احزاب است و باید احزاب وی را مکلف به تصدی این منصب کنند."
عبدالستار مجید رئیس فراکسیون جماعت اسلامی (کومل) در پارلمان کردستان درباره طرح درخواست ها برای تشکیل شورایی سیاسی خارج از نهادهای قانونی و حاکمیتی اقلیم کردستان به کردپرس، گفت: تاکنون به صورت رسمی موضوع تشکیل شورای عالی سیاسی با جماعت اسلامی کردستان مطرح در میان گذاشته نشده است و ما نیز این موضوع را از رسانه های شندیدیم. تا هنگامی که به صورت رسمی این موضوع و چارچوب و برنامه های آن مطرح نشود، نمی توانیم درباره آن موضع گیری کنیم.
شخصا بر این این عقیده ام، اقلیم کردستان با جمعیت تقریبی 6 میلیون نفر دارای نظام سیاسی و دولتی خاص خود با پارلمان و نهاد ریاستی است و تاسیس هر نهاد دیگری خارج از این نهادهای رسمی، غیرلازم و غیر ضروری است.
وی درباره چرایی طرح این موضوع در مقطع کنونی در اقلیم کردستان تصریح کرد که باید این سوال از آن هایی مطرح شود که این موضوع را طرح و به آن دامن می زنند.
اولویت های کاری کومل طی چهار سال آینده
جمعیت اسلامی کردستان با 7 کرسی در پارلمان کردستان بزرگترین فراکسیون اسلامی در پارلمان می باشد و در جریان تشکیل دولت نهم در اقلیم کردستان به صورت رسمی اپوزیسیون بودن خود را اعلام کرد. عبدالستار مجید رئیس فراکسیون کومل در پارلمان کردستان درباره طرح و برنامه های این حزب طی چهار سال آینده گفت: آن چه نزد حزب جماعت اسلامی کردستان و فراکسیون این حزب در پارلمان کردستان دارای اهمیت است و برای تحقق آن تلاش می کند، پایبندی به وعده هایی است که در دوران تبلیغات انتخابات پارلمانی به مردم داده ایم. پیش از هر چیز خدمت رسانی به همه اقشار و طیف های اقلیم کردستان را در اولویت طرح ها و برنامه های خود قرار داده ایم. خدمت رسانی به حقوق بگیران، معلولین و اجرای پروژه های خدماتی که لازم و ضروری و حق شهروندان است اولویت ما است.
عملکرد دولت مسرور بارزانی زیر ذره بین جماعت اسلامی
وی افزود: در وهله بعدی، تمرکز حزب جماعت اسلامی و فراکسیون آن در پارلمان کردستان نظارت بر عملکرد دولت و تمامی نهادهای دولتی و پیگیری مطالبات مردمی است که باید توسط نهاد اجرایی انجام شود. مبنای این نظارت برنامه کاری دولت می باشد که مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان آن را در صحن پارلمان و در فصول مختلف، قرائت نمود. نظارت بر عملکرد و اقدامات کابینه و وزارتخانه های مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جماعت اسلامی به عنوان حزب اپوزیسیون نظارت و بازخواست از نهادهای دولتی را در اولویت کارهای خود قرار داده است.
تلاش برای جبهه ای از احزاب اپوزیسیون اقلیم کردستان
جماعت اسلامی کردستان و اتحاد اسلامی کردستان ( یکگرتو) به عنوان دو حزب اصلی اسلامی در اقلیم کردستان طی سال های اخیر گفتگوها و مذاکرات جامعی با حضور جنبش اسلامی برای تشکیل جبهه اسلامی در اقلیم کردستان انجام دادند، اما هیچ یک به نتیجه نرسید و اختلافات به اندازه ای بود که حتی نتوانستند زیر یک چتر در انتخابات اخیر پارلمانی عراق و اقلیم کردستان شرکت کنند.
رئیس فراکسیون کومل در پارلمان کردستان درباره روابط فراکسیون های این حزب و اتحاد اسلامی کردستان در پارلمان کردستان و برنامه های احتمالی مشترک میان آن ها، به کردپرس، گفت: فراکسیون جماعت اسلامی کردستان گفتگوهای مقدماتی را با فراکسیون اتحاد اسلامی کردستان، نسل نو و حزب شیوعی آغاز کرده است . تلاش ما بر تعریف چارچوبی برای فعالیت و اقدام مشترک از سوی احزاب اپوزیسیون می باشد. حداقل دارای هماهنگی در اجرای پروژه و فعالیت های مشترک به عنوان اپوزیسیون و اجرای طرح های اپوزیسیونی باشیم. این ایده و برنامه، محدود به احزاب اسلامی نیست و شامل تمامی احزابی که خود را اپوزیسیون می دانند، می شود.
احزاب اسلامی اقلیم کردستان بر مدار همگرایی
عبدالستار مجید درباره چرایی ناکامی احزاب اسلامی اقلیم کردستان در تشکیل ائتلاف و یا اقدام مشترک علیرغم مذاکرات دو ساله، گفت: در باره این موضوع شاهد اظهارنظر و مباحث بسیاری بوده ایم و در این مصاحبه قصد ورود به جزئیات را ندارم، اما در مرحله کنونی آن چه نزد ما از اهمیت برخوردار است، نزدیک بودن مواضع احزاب اسلامی در مرحله کنونی است. از سوی دیگر، فراکسیون های جماعت اسلامی و اتحاد اسلامی در پارلمان کردستان تصمیم گرفته اند در حمایت از طرح های طرفین و اتخاذ موضع هماهنگ پیش از برگزاری نشست های پارلمان برای بررسی های مختلف در هماهنگی کامل با هم باشند. همچنین گفتگو و رایزنی میان دو حزب برای مرحله آینده و رسیدن به چارچوبی مشترک در فعالیت های اپوزیسیونی در پارلمان و به صورت کلی در صحنه سیاسی اقلیم کردستان ادامه خواهد یافت. تحقق این اهداف مطالبه افکار عمومی اقلیم کردستان و لازمه مرحله کنونی است و موجب خرسندی و کسب حمایت و پشتیبانی های مردمی خواهد شد.
دورنما و اهداف کنگره چهارم جماعت اسلامی کردستان
جماعت اسلامی کردستان در آستانه برگزاری چهارمین کنگره حزبی است، رئیس فراکسیون حزب در پارلمان کردستان در خصوص ویژگی های کنگره پیش رو و تغییراتی که می تواند ایجاد کند، به کردپرس، گفت: بر اساس اساسنامه داخلی، جماعت اسلامی کردستان باید هر چهار سال یک بار کنگره حزبی را برگزار کند. هدف از برگزاری کنگره ها، نو سازی احزاب و سازمان های سیاسی و پر کردن خلاها و رفع نقصان هایی است که طی چهار سال در فعالیت سیاسی و سازمانی و مردمی به وجود آمده اند. پروژه و برنامه های سیاسی و کاری جماعت اسلامی در کنگره قبلی نیز طی چهار سال اخیر و به دلیل تغییر و تحولات سیاسی که روی داده است بر اساس شرایط و وضعیت کنونی نیازمند تغییر می باشد و همزمان کادرها و اعضای جماعت اسلامی می توانند از این حق خود برای انتخاب رهبری حزب بهره گیرند. ایده و برنامه ما برای کنگره چهارم حزب، گسترش فعالیت ها و جذب هر چه بیشتر اعضا و گسترش نفوذ حزب می باشد به نحوی که اکثریت مردم، مطالبات و خواست های خود را در مانیفست و برنامه و پروژه جماعت اسلامی ببینند و حزب، تبلوری از خواست و مطالبات اکثریت مردم باشد.
مناقشه حذف پسوند اسلامی از نام حزب؛ آیا کومل از ماهیت دینی فاصله می گیرد؟
طی ماه های اخیر و در آستانه برگزاری کنگره چهارم حزب جماعت اسلامی کردستان بحث و مناقشاتی بر سر حذف پسوند اسلامی برای نام حزب مطرح شد. مباحثی که علی باپیر امیر جماعت اسلامی را می توان آغازگر این مباحث دانست. وی در پیامی که به مناسبت هجدهمین سالگرد تاسیس حزب منتشر کرد، تاکید نمود که اگر پسوند اسلامی مانعی بر سر گسترش حزب و افزایش حمایت های مردمی از آن گردد و حزب را محدود به گروه خاصی کند با حفظ برنامه اسلامی، پسوند اسلامی از نام حزب حذف خواهد شد و این موضوع مخالفت ها و مناقشاتی جدی در درون حزب به دنبال داشت.
عبدالستار مجید درباره احتمال حذف پسوند اسلامی از نام جماعت اسلامی کردستان و مباحث مطرح شده در این باره، اظهار کرد: تصمیم گیری درباره نام حزب و حذف و یا باقی ماندن پسوند اسلامی برای جماعت اسلامی کردستان بر عهده کنگره چهارم حزب است. بر اساس اساسنامه داخلی حزب، تصمیم گیری درباره نام حزب یکی از مباحث کنگره خواهد بود. به دلیل این که جامعه کردستان جامعه ای محافظه کار است و تفهیم مردم در این باره که هدف از حذف احتمالی پسوند اسلامی از نام حزب، تضعیف دین و فاصله گرفتن از آن و به معنای بی دینی نیست کاری بس دشوار می نماید. هدف از چنین اقدامی گشودن دروازه های بیشتری به روی مردم است تا عمق نفوذ و عضو گیری حزب بیشتر و گسترده تر شود.
وی خاطرنشان ساخت: برخی کادرها و اعضای جماعت اسلامی کردستان مخالف این عقیده و نظر هستند، اما محتوا و مانیسفت کاری و برنامه حزب نزد ما از نام حزب مهم تر است. مهم نزد ما، اصلاح و ارتقای گفتمان حزبی و بهبود مواضع و جذب افراد بیشتری به حزب است، نه تغییر نام و هر گاه چنین اقدامی موجب خرسندی مردم و افزایش پشتبانی و حمایت های مردم از حزب شود، امری سهل و آسان است و نام حزب را هم تغییر خواهیم داد و در نقطه مقابل؛ اگر چنین تصمیمی موجب زیان به حزب و تحقق اهداف آن می شود، حاضر به انجام چنین کاری نیستیم.
رئیس فراکسیون جماعت اسلامی در پارلمان کردستان درباره سفر اخیر هیئتی از پارلمان به بغداد و برنامه و تاثیرات این سفر بر روابط اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق، گفت: سفر هیئت پارلمان کردستان به بغداد بنا به دعوت رسمی و برای شرکت در نشست کمیسیون برنامه و بودجه مجالس کشورهای آسیایی در شهر بغداد بود که محمد حلبوسی، رئیس مجلس نمایندگان عراق سرپرستی آن را بر عهده داشت. این هیئت به منظور انجام گفتگوهای سیاسی به ویژه در ارتباط با روابط اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق به بغداد سفر نکرد.
مصاحبه : حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما