اقلیم کردستان؛ ماجراجویی با نفت یا قوت لایموت؟

سرویس عراق و اقلیم کردستان – یکی از نمایندگان کُرد مجلس عراق نسبت به سیاست های اقلیم کردستان در قبال بغداد و عدم تحویل نفت به دولت مرکزی عراق، هشدار داد و آن را به ماجراجویی با قوت لایموت مردم کردستان توصیف کرد.

به گزارش کردپرس، در آستانه دور جدید مذاکرات اقلیم کردستان با دولت مرکزی عراق، ریبوار کریم نماینده کُرد مجلس عراق که از شخصیت های نزدیک به برهم احمد صالح رئیس جمهور عراق می باشد در یادداشتی کوتاه نسبت به تبعات رویکرد و سیاست دولت اقلیم کردستان و عدم پایبندی به قانون بودجه ٢٠١٩ عراق و عدم تحویل نفت به دولت مرکزی عراق هشدار داد.

در آغاز این یادداشت آمده است: مناقشات تدوین لایحه بودجه سال ٢٠٢٠ عراق شروع می شود و برای ما نمایندگان کُرد، اصلی ترین دغدغه، سهم بودجه ای اقلیم کردستان است، به ویژه تضمین حقوق پرداختی به کارمندان دولت و سایر حقوق بگیران.

ریبوار کریم ضمن اشاره به این که برای وی، تحویل یا عدم تحویل نفت از سوی اربیل به بغداد مسئله و دغدغه نیست، تاکید می کند "آن چه اهمیت دارد این مهم است که هیچ یک از طرفین دست به اقدامی نزنند که نتیجه آن قطع حقوق کارمندان باشد."

نماینده کُرد مجلس عراق ضمن اشاره به این که در گفتگوهای کنونی، سخن دولت اقلیم کردستان عدم تحویل نفت به بغداد است و این که دولت اقلیم تاکید می کند نفت مهم نیست آن چه اهمیت دارد این است که بغداد به دنبال شکست اراده ما و سلب اختیار از ما است، نوشته است: لازم است در این باره مسئله را برای افکار عمومی تبیین کنم. بسیار دشوار است که امسال نیز بغداد بخشی از بودجه حقوق کارمندان را پرداخت نماید بدون این که هیچ نفتی از سوی اقلیم کردستان تحویل بغداد گردد. اگر دولت عراق نیز به این امر رضایت دهد آن گاه وضعیت و شرایط بد کنونی دولت عادل عبدالمهدی بدتر می شود و صدای اعتراض در مقابل دولت بلندتر خواهد شد و از سوی دیگر، تصویب لایحه ای اینچنینی در میان صداهای مخالف در صحن پارلمان بازهم کاری آسان نخواهد بود.

وی در ادامه به احتمال تصویب قانون نفت و گاز در مجلس عراق و دشواری کار نمایندگان کُرد در صورت عدم توافق در لایحه بودجه اشاره کرده و آورده است: هم اکنون تلاش های گسترده و جدی در مجلس نمایندگان عراق برای تصویب قانون نفت و گاز در جریان است. بدون شک اگر کُرد نتواند بر سر بند مربوط به نفت لایحه بودجه به مدت یک سال توافق کند، توافق بر سر قانون مهم و بلند مدتی همچون قانون نفت و گاز بسیار دشوارتر خواهد بود. اگر هم اقلیم کردستان به تعویق تصویب قانون نفت و گاز در مجلس نمایندگان همچون سال های گذشته است، بدون شک این بار این تلاش ها آسان نخواهد بود. زیرا هم اکنون به جز تلاش های داخلی، در سطح بین المللی نیز صندوق بین المللی پول بسیار دقیق بر تصویب این قانون نظارت می کند.

ریبوار کریم درباره اظهارات مقامات اقلیم کردستان که می گویند بغداد به دنبال تسلیم اقلیم کردستان می باشد، نوشته است: مسئله تسلیم شدن و شکست اراده، بیش از هر چیز به موضوعی روانی و با هدف لاپوشانی کردن می ماند، زیرا واقعیت این است که اقلیم کردستان در بسیاری از مسائل دیگر کوتاه آمده و آن ها را شکست اراده توصیف نکرده است.

نماینده کُرد مجلس عراق نزدیک به رئیس جمهور این کشور در پایان تصریح کرد: باز هم این موضوع را تکرار می کنم، هر برنامه ای برای نفت دارید، به شما مربوط است، اما اجازه نخواهیم داد به عاملی برای قطع قوت لایموت مردم تبدیل شوید. ما برای تضمین رفاه زندگی مردم در بغداد هستیم نه پرده پوش کردن اقدامات اشتباه شما.

شایان ذکر است، بر اساس قانون بودجه 2019 عراق، دولت اقلیم کردستان باید در مقابل دریافت سهم بودجه ای از دولت مرکزی، روزانه 250 هزار بشکه نفت تحویل بغداد دهد.

دولت اقلیم کردستان تاکنون پایبند قانون بودجه 2019 عراق نبوده و هیچ نفتی را تحویل بغداد نداده است.

دولت اقلیم کردستان تصریح کرده است که مبالغی را به عنوان بدهی نزد بغداد دارد. یکی از این موارد عدم پرداخت غرامت به مردم کردستان به دلیل جنایات انفال و بمباران شیمایی حلبچه و همچنین عدم پرداخت سهم بودجه ای اقلیم کردستان از سوی دولت عراق به مدت چند سال و بسیاری از موارد دیگر است.

طی چند روز اخیر، جوتیار عادل سخنگوی دولت اقلیم کردستان تاکید کرد که دولت مرکزی عراق به اقلیم بدهی دارد و بودجه نیروهای پیشمرگ، بخشی از این بدهی است که از سال 2005 پرداخت نشده و تا به امروز 80 میلیارد دلار اقلیم کردستان نزد دولت مرکزی می باشد و لازم است بغداد این بدهی را پرداخت نماید.

پیش تر نیز مثنی امین رئیس فراکسیون اتحاد اسلامی کردستان (یکگرتو) در مجلس نمایندگان عراق، در گفتگو با روزنامه "آژانس" چاپ اقلیم کردستان، ضمن اشاره به عمیق و ریشه دار بودن بی اعتمادی و عدم تفاهم میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق، اعلام کرد: بر اساس اطلاعات ما، دولت اقلیم کردستان حاضر به تحویل نفت به دولت مرکزی نیست، زیرا در نشست اخیر میان دولت اقلیم و فراکسیون های کردستانی مجلس نمایندگان عراق، دولت اقلیم کردستان به بدهی 24 میلیارد دلاری که باید بغداد بازپرداخت آن ها به شرکت های نفتی را بر عهده بگیرد، اشاره داشت و دولت مرکزی عراق نیز به هیچ عنوان حاضر به پذیرش چنین چیزی نیست و زیر بار این درخواست نخواهد رفت و به همین دلیل نتیجه، عدم تحویل نفت از سوی اقلیم به بغداد است.

کد خبر 147587

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha