به گزارش خبرنگار کردپرس، دو تالاب «قوپی بابا علی» مهاباد و «قره گول» بوکان در حالی خشک شده اند که معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی از حقابه تالابهای اقماری دریاچه ارومیه به میزان ۶۵ میلیون مترمکعب خبر می دهد.
حجت جباری با اشاره به اهمیت حفظ اکوسیستم و نقش زیست محیطی تالاب ها می گوید: «بعد از تامین آب شرب، امور آب استان باید حق آبه تالاب ها را از منابع آبی مختلف تامین کند».
اما با قطع حق آبه تالاب های استان، در راستای سیاست های ستاد احیای دریاچه ارومیه، اکوسیستم تالاب ها و موقعیت خاصی که به لحاظ زیستگاه جانوری دارند از بین می رود.
در سال آبی گذشته به دلیل شرایط مطلوب بارندگی وضعیت تالابهای آذربایجانغربی مناسب بود و بحث حقابه تاثیری خاصی بر حفظ حیات آن نداشت، اما با آغاز فصل گرما تالاب ها رو به خشکی رفتند به نحوی که اکنون بخش عظیمی از تالاب بینالمللی «قوپی باباعلی» مهاباد خشک شده و احیای این تالاب نیازمند ایجاد حقآبه از منابع آبی است.
این تالاب با ویژگیهای طبیعی و پرندگان خاص خود یکی از بهترین زیستگاههای مهم پرندگان آبزی و کنارآبزی و از تالابهای مهم این منطقه محسوب میشود که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.
همچنین تالاب قوپی بابا علی، دارای دیپلم افتخار از سازمان ملل متحد «یونسکو» است و پرندگانی نظیر اردک سرسبز، حنایی، آنقوت، انواع غاز وحشی و تنجه در آن زیست میکنند، اما متاسفانه خشک شدن تالاب معیشت روستاییان اطراف آن را نیز تهدید می کند و با توجه به اینکه این تالاب در کریدور مهاجرت پاییزی پرندگان قرار دارد در صورت خشک شدن پرندگان مهاجر این زیستگاه را ترک خواهند کرد.
در بوکان هم بحران زیست محیطی در تالاب «قره گل» اوایل شهریور ماه امسال باعث تلف شدن صدها قطعه ماهی در این تالاب شد.
اسفند ماه سال گذشته مسیر ورود آب از رودخانه سیمینه رود به تالاب «قره گول» بوکان، شبانه از سوی عده ایی مسدود شد و در پی آن مردم منطقه و کشاورزان بوکانی طوماری اعتراضی نسبت به قطع حق آبه این تالاب را امضا کردند.
در آن زمان حجت جباری معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اعلام کرد؛ «حقابه تالابهای استان مطالعه شده و در قالب طرحی به وزرات نیرو ارسال شده است».
اما با گذشت 6 ماه از این موضوع هنوز خبری از اجرای این طرح نیست و برخی از تالاب های استان خشک شده اند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی امروز هم دوباره از همان طرح و ارسال آن به وزارت نیرو خبر داد، طرحی که 6 ماه پیش به وزارتخانه ارسال شده بود اما تا تایید و تصویب آن، باید شاهد خشک شدن چندین تالاب و تلف شدن جانوران آن باشیم.
حجت جباری می گوید: «امیدواریم که با ارائه این طرح و تصویب آن در وزارت نیرو، حقابه تالابهای استان به رسمیت شناخته شود زیرا نابودی تالابها تنفس زیست محیطی را با مشکل مواجه میکند».
در نهایت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجانغربی امیدوار است با شروع سال آبی جدید و امکان دوباره آبگیری تالابها روند بهبودی آنها در استان شکل بگیرد.
شواهد نشان می دهد؛ طرح تعیین حق آبه ایی در کار نیست و به همان شیوه ایی که دریاچه ارومیه با نزولات جوی پر بار شد، تالاب ها نیز از خشکی رهایی می یابند.
برای مثال؛ اوایل سال جاری، پس از بارشهای مناسب سال زراعی جاری بیش از ۷۰ درصد از مساحت ۵۰۰ هکتاری تالاب قوپی بابا علی مهاباد احیا شد ولی دوباره در تابستان امسال بر اثر تبخیر و نداشتن آب بخشهای زیادی از آن هماکنون خشک شدهاست.
سرنوشتی مشابهی که تالاب قره گول بوکان نیز به آن دچار است و هر ساله تنها در اوایل بهار به وسیله بارندگی ها احیا می شود.
آذربایجانغربی با داشتن ۳۰ تالاب بزرگ و کوچک به مساحت بیش از ۷۰ کیلومتر مربع جزو استانهای برتر در حوزه تالابی است که ۶ تالاب از کل تالابهای استان شامل دریاچه ارومیه، قوپی باباعلی، درگهسنگی، یادگارلو، حسنلو و کانیبرازان در ردیف تالابهای بین المللی قرار دارند.
نظر شما