به گزارش کردپرس به نقل از شبکه تلویزیونی روداو، امروز چهارشنبه 3 مهر/25 سپتامبر، ریواس فایق رئیس پارلمان کردستان، طی نشست پارلمان به مناسبت دومین سالگرد برگزاری رفراندوم استقلال اقلیم کردستان، سخنانی را ایراد کرد.
ریواس فایق ضمن اشاره به اینکه رفراندو استقلال اقلیم کردستان در شرایط ویژه مرحله پساز شکست داعش برگزار شد، تاکید کرد که برای رهبری سیاسی و نهادهای اقلیم، کسب حمایت های بین المللی و جهانی برای انجام دادن رفراندوم به عنوان حق طبیعی مردم اقلیم، بسیار دشوار بوده و ارزیابی ها و واکنش های بین المللی به آن نیز در حد انتظارات اقلیم کردستان نبود.
وی افزود که حتی برخی کشورهای دوست اقلیم کردستان در آن مقطع سرنوشت ساز به اقلیم پشت کرده و در مقابل هجوم واکنش های منفی داخلی و خارجی اقلیم را تنها گذاشتند.
رئیس پارلمان کردستان در عین حال تاکید کرد که اقلیم در آن مقطع و اکنون نیز بر این باور بوده که حق تعیین سرنوشت خود حقی طبیعی و ازلی تمامی ملل است و به عنوان یکی از حقوق اساسی در اعلامیه های حقوق بشر شناخته شده و رفراندوم نیز یکی از ابزارهای اصلی برای اعلام رای و خواست ملت ها است.
وی خاطر نشان ساخت که نیروهای آزادی خواه اقلیم و جوانان آن چندین دهه است که در راه رسیدن به حق تعیین سرنوشت خود جان خود را فدا کرده اند و به همین دلیل نیز پارلمان کردستان در 25 سپتامبر 2017 بر مبنای اعتقاد کامل به این حق اساسی کردها و دیگر ملت های دنیا، پس از ناامیدی از اجرای ده ها ماده قانون اساسی عراق و عدم تحقق شراکت واقعی، توازن و توافق در عراق، به عنوان تکمیل فدرالیسم، برگزاری رفراندوم استقلال اقلیم را تصویب کرد.
ریواس فایق در عین حال گفت که اقلیم و پارلمان کردستان پیش و پس از برگزاری رفراندوم بر ضرورت مذاکره و گفتگو با بغداد تاکید کرده است.
وی در گفتار خود آورد که اقلیم علیرغم رویدادهای نامطلوب روی داده برای جلوگیری از تکرار نقض حقوق قانونی سیاسی و اقتصادی کردها در عراق، خواستار حل تمام مشکلات در چارچوب قانون اساسی عراق است که همگان به آن رای داده اند و در این مقطع بیش از هر زمان دیگری به سازش و همکاری برای مقابله با تهدیدهای موجود منطقه ای و جهانی نیز دارد.
رئیس پارلمان کردستان در پایان تاکید کرد که با وجود اینکه واکنش های منفی به رفراندوم استقلال اقلیم کردستان در جنبه های سیاسی، نظامی و اقتصادی و تحریم علیه اقلیم کم نبوده و هنوز نیز ادامه دارد و تلاش برای سلب اختیارات قانونی از نهادهای مشروع اقلیم در جریان است، اما در نهایت حق تعیین سرنوشت خود از طریق ابزارهای چون رفراندوم حق طبیعی و قانون همه مردم دنیا از جمله کردها است و اجرای این حق و تحقق آن نیز با هیچ یک از قوانین و دستورالعمل ها و پیمان نامه معاهدات بین المللی در تناقض نیست.
نظر شما