گردشگردی موتور اشتغال در 5 سال آینده از نظر سازمان جهانی گردشکری/ کردستان در پیچ و تاب مسائل پیش پا افتاده

سرویس کردستان – سازمان جهانی گردشگری در بیانه ای که به مناسبت روز جهانی گردشگری - ۲۷سپتامبر (پنج مهر) خطاب به دولت‌ها، صادر کرده است، بازار خدمات و مراکز توریستی تفریحی را پرجنب وجوش‌ترین بازار کار ۵ سال آینده معرفی کرد. ایران به طور کلی و استان کردسان به صورت خاص یکی از کشورها و استان های دارای ظرفیت در حوزه گردشگری هستند اما متاسفانه سال هاست برنامه ریزی در این حوزه در پیچ و تاب مسائل پیش پا افتاده سیر می کند.

به گزارش کُرد پرس در بیانیه سازمان جهانی گردشگری خطاب به دولت ها که با با هدف کمک به کشورها برای معرفی «مسیر مناسب رشد اقتصادی» و «معبر شغل‌های پایدار و نو» منتشر شده، آمده است: «بازار گردشگری طی پنج سال آینده سریع‌ترین رشد نرخ اشتغال را نسبت به سایر بخش‌ها تجربه می‌کند؛ ضمن آنکه، «زنان» و «جوانان» نقش اصلی نیروی کار را در این بازار ایفا خواهند کرد. هم‌اکنون از هر ۱۰ شغل در دنیا، یک شغل به حوزه گردشگری و خدمات مرتبط با آن اختصاص دارد. از طرفی، به ازای یک شغل مستقیم در بازار گردشگری، ۵/ ۱ شغل در صنایع و حوزه‌های جانبی (غیر مستقیم) ایجاد می‌شود. بررسی‌های جهانی درباره مزایای بیرونی بازار گردشگری برای اقتصاد کشورها نشان می‌دهد علاوه بر مزیت اشتغال‌زایی حوزه گردشگری، از آنجا که نرخ رشد درآمد بازار جهانی گردشگری از نرخ رشد اقتصادی جهان سبقت گرفته و این حوزه برای کشورها، جزو پنج گروه اول بیشترین درآمد صادراتی محسوب می‌شود، در نتیجه «رونق گردشگری» می‌تواند رشد دو بعدی در اقتصاد را رقم بزند. مقاومت این بازار در برابر ماشینی شدن، مزیت دیگر است.» این سازمان جهانی با انتشار این بیانیه از دولت ها خواسته است اگر به فکر دست یابی به رشد اقتصادی مناسب هستند، حوزه گردشگری را فعال کرده و مورد توجه قرار دهند. البته روی کاغذ این موضوع در ایران سال هاست که مطرح شده و هر از گاهی هم طرحی از سوی دولت یا مجلس سر بر می آورد، اما آنچه در عمل شاهد هستیم عملا یک نوع بی عملی و درجا زدن در این حوزه خصوصا در استان های کمتر توسعه یافته است. استان کردستان یکی از استان های دارای ظرفیت های مهم گردشگری است، اگر جاذبه های گردشگری استان کردستان و استان های همجوار از جمله کرمانشاه و ایلام و آذربایجان غربی در یک هماهنگی برنامه ریزی شده مورد توجه عملی قرار گیرند می توان گفت یک قطب مهم گردشگری جهانی شکل خواهد گرفت.

«گردشگری» یکی از منابع اصلی اشتغال محسوب می‌شود؛ چراکه ماهیتی بر پایه نیروی‌کار دارد و اثرات چندگانه بر اشتغال بخش‌های اقتصادی مرتبط می‌گذارد. براساس ارزیابی‌ها، یک شغل در هسته بخش گردشگری، حدود یک‌ونیم شغل اضافی یا غیرمستقیم برای سایر‌ بخش‌های اقتصادی ایجاد می‌کند. در مجموع نیز این بخش یک سهم از هر ۱۰ شغل جهان را به خود اختصاص داده است. براساس برآوردهای «سازمان بین‌المللی نیروی‌کار»‌، هتل‌ها و رستوران‌ها در کنار خدمات بخش خصوصی، طی پنج سال آینده سریع‌ترین نرخ اشتغال‌زایی را در میان تمام بخش‌های اقتصادی خواهند داشت. گردشگری تاکنون ثابت کرده است فعالیت‌های اقتصادی این بخش انعطاف بالایی دارد. پس از بحران اقتصادی جهان در سال ۲۰۱۰ در هر سال رشد بالای ۴ درصد برای تعداد گردشگران بین‌المللی به ثبت رسیده است. به ادعای «سازمان جهانی گردشگری»، این بخش نقشی تعیین‌کننده در دستیابی به اهداف توسعه پایدار دارد.

در حال حاضر کسب‌وکارهای کوچک و متوسط بیشترین سهم را در ایجاد شغل بخش گردشگری دارند. تحقیقات مشترک «سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه » و «سازمان بین‌المللی نیروی‌کار» نشان می‌دهد حدود نیمی از نیروی‌کار بخش گردشگری در کسب‌وکارهایی که کمتر از ۱۰ نفر جمعیت دارند مشغول هستند، در حالی که سه‌چهارم از نیروی‌کار این بخش در کسب‌وکارهای با جمعیت کمتر از ۵۰ نفر اشتغال دارند. با این حال دسترسی به منابع مالی و مقررات منع‌کننده و مهارت‌های ناکافی نیروی‌کار از مهم‌ترین محدودیت‌های پیش‌روی کسب‌وکارهای کوچک و متوسط از ‌جمله آنهایی که در بخش گردشگری فعالیت می‌کنند هستند. در بخش گردشگری نسبت به سایر بخش‌ها، زنان و جوانان بیشتری اشتغال دارند. تنها اندکی کمتر از نیمی از جمعیت نیروی‌کار شاغل در بخش گردشگری کشورهای اروپایی عضو «سازمان همکاری و توسعه اقتصادی» (۴۷ درصد) بین ۱۵ تا ۳۴ سن دارند، نرخی که براساس میانگین جهانی در سطح ۳۲ درصد است.

در کشورهای عضو «سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه » زنان سهم ۶۰درصدی در اشتغال بخش گردشگری دارند، نرخی که بسیار بالاتر از سایر بخش‌های خدماتی (۴۷ درصد) و میانگین کلی اقتصادی، ۴۳ درصد است. زنان همچنین نقش برجسته‌ای در کارآفرینی بخش گردشگری دارند. تحقیقات «سازمان جهانی گردشگری» نشان می‌دهد نرخ جهانی کارآفرینان زن در بخش هتل و رستوران‌ها در مقایسه با نرخ میانگین ۲۲ درصدی سایر بخش‌ها بالغ‌بر ۳۶ درصد است. همه این آمارها در حالی است که گردشگری در ایجاد شغل در نواحی روستایی و دورافتاده نیز نقشی برجسته ایفا می‌کند.

وقتی این آمارها و عدد و ارقام را کنار هم می گذاریم پی می بریم که راه برون رفت از مشکلات حوزه اشتغال در استان هایی چون کردستان و کرمانشاه و .... که با معضل بیکاری به صورت جدی دست به گریبان هستند، توجه جدی به مسئله گردشگری و برنامه ریزی دقیق برای استفاده از ظرفیت های بالقوه در این حوزه است. در شهریور امسال شاهد برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی مریوان به عنوان یک رویداد مهم هنری المللی با شرکت حدود 14 کشور خارجی بودیم، سوال این است مریوان و زریوار به عنوان یکی از مهم ترین مکان های گردشگری کردسنان چقدر آمادگی داشت که از این اتفاق مهم در جهت نیل به اهداف گفته شده در بیانیه سازمان گردشگری جهانی استفاده کند؟ پاسخ متاسفانه «هیچ مطلق» است. دولت در کردستان متاسفانه یکی از ضعیف ترین عملکردهای خود را در این حوزه به نمایش گذاشته است و به نظر می رسد وقت آن رسیده است به جای جلسات شبانه برگزار شدن برای تعیین مدیر کل گردشگری و دعوا بر سر تقسیم پست ها و تبدیل این نهاد به باشگاه سیاسی دولتمردان استان و همچنین مسئولان مرکز نشین در فکر درانداختن طرحی نو در این حوزه باشند.

کد خبر 148314

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha