نقش بازیگران کردستانی، منطقە ای و جهانی در  تنش های داخلی اتحادیە میهنی

سرویس عراق و اقلیم کردستان- پژوهشگر حقوق بین الملل، بر این باور است کە طرف های خارجی از جملە ترکیه، روسیه ، ایران و حزب دمکرات کردستان (پارتی) در تحولات داخلی اخیر اتحادیە میهنی تاثیر گذار هستند.

بە گزارش کردپرس، دکتر کمال سید قادر پژوهشگر حقوق بین الملل و استاد پیشین در دانشگاه سلیمانیە، دربارە وجود دست های خارجی در وقوع رویدادهای اخیر در اتحادیە میهنی کردستان، طی گفتگو با خبرگزاری کردپرس، گفت: اکثریت قریب بە اتفاق رویدادهای سیاسی یک طرف پنهانی نیز دارند کە بە صورت کلی اشارە ای بە نقش دستگاه های امنیتی در این موارد است، اما برای کشف و شناسایی این جنبە و طرف های پنهان، باید دید کە چە کسی از این وقایع سیاسی نفع می برد. دربارە مشکلات میان بافل طالبانی و پسر عمویش لاهور شیخ جنگی نیز کە سرنوشت اتحادیە میهنی را مشخص می کند، چند حزب و طرف خارجی می توانند دخیل باشند، از جملە حزب دمکرات کردستان (پارتی) و ترکیه و روسیە و ایران. در مورد حزب دمکرات باید گفت کە لاهور شیخ جنگی حاضر بە کوتاه آمدن در مقابل خاندان بارزانی نیست و بە همین دلیل بهترین سیاست برای پارتی، حذف وی است. این مهم نیز از طریق ایجاد اختلاف میان خاندان طالبانی اجرایی می شود. زیرا اگر لاهور شیخ جنگی حذف شود، بسیار راحت تر می توان با دو پسر جلال طالبانی دبیر کل و بنیان گذار فقید اتحادیە میهنی وارد معاملە شد و ممکن است بتوان مسائل را با آنان از طریق دستاوردهای مادی حل و فصل کرد.

وی دربارە ایران هم گفت کە کمتر کشوری در منطقە است کە بە اندازە ایران با اقلیم کردستان روابط و منافع تنگاتنگی باشد. روابط تاریخی میان ایران و کردها وجود دارد. از نظر فرهنگی و زبانی، ایران کردستان است و کردستان هم ایران است و جنبە های سیاسی نیز وجود دارد کە اقلیم کردستان بە دلیل نزدیکی جغرافیایی و نیز عمق فرهنگی و ملیتی کردی در ایران، همیشە می تواند تبدیل بە مرکز تهدیدی علیە ایران شود. بە همین دلیل وضعیت در اقلیم و آنچە در سطح دولت و احزاب اقلیم روی می دهد، اهمیت ویژە ای برای ایران دارد.

این پژوهشگر حقوقی اقلیم افزود کە ترکیه هم، چنین می پندارد کە وارث امپراطوری عثمانی بودە و دارای حقی تاریخی در اقلیم کردستان است و هر واقعە و رویداد سیاسی در اقلیم را در ترازوی منافع خود می سنجد و دربارە لاهور شیخ جنگی هم کە کاملا واضح و آشکار است کە نامبردە روابط نزدیکی با کردهای سوریە و ترکیه دارد و این بدان معناست کە ترکیه وی را دشمن اصلی خود می داند و بە همین دلیل ضربە بە لاهور شیخ جنگی بە مثابە سبک شدن بار این کسور و تسهیل کارهای ترکیه و سوریە است و این اقدامات نیز از سوی بارزانی ها انجام می شود.

دکتر کمال سید قادر دربارە دخالت روسیە در اختلافات داخلی اتحادیه میهنی نیز گفت کە جنگ سرد میان آمریکا و روسیە در همه نقاط جهان از جملە اقلیم کردستان در جریان است؛ بە ویژە در زمینە نفت و گاز و بە همین دلیل با توجە بە اینکە لاهور شیخ جنگی بە طرف های آمریکایی و انگلیسی نزدیک است، طبیعی بە نظر می رسد کە روسیە سعی در ضربە زدن بە وی را داشتە باشد. دستگاه اطلاعاتی روسیە بە جز پایگاهی کە میان بارزانی ها دارد، در سلیمانیە نیز جایگاه خود را داشتە و مدارک محرمانە افشا شدە کا.گ.ب، حقایق پنهان بسیاری را در این مورد آشکار ساختە اند.

وی دربارە آسیب های ناشی از این اختلافات بە جایگاه اتحادیە میهنی گفت کە مشخص است کە در اتحادیە میهنی و در خاندان طالبانی لاهور شیخ جنگی کاریزمای حفظ جایگاه و توازن حزب را پس از فقدان جلال طالبانی دارد و با تکیه بر همین ویژگی توانست اتحادیە میهنی را از مرحلە ای دشوار گذار دهد و بە همین دلیل با کنار گذاشتن وی، اتحادیە میهنی بە دست افراد ضعیف و کم تجربە می افتد و تبدیل بە ابزاری ارزان در دست احزاب و نیروهای منطقە ای می شود و امکان دارد، آرای حزب نیز تا حد قابل توجهی کاهش یابد و در سطح اقلیم نیز نظام حکمرانی تک خاندانی بر اقلیم سلطە یابد.

وی تنها راه حل برای مشکلات و اختلافات کنونی در اتحادیە میهنی را مذاکرات مسالمت آمیز دانستە و گفت کە استفادە از نیروهای نظامی در این منازعات جنبە های بین المللی بە خود می گیرد، زیرا بافل طالبانی و لاهور شیخ جنگی هر دو در واقع تبعە انگلستان هستند و از سوی دیگر لاهور شیخ جنگی نیز بە آمریکا و انگلیس نزدیک است و بنا بر این خط قرمزی غیررسمی برای بە کار گیری نیرو در منازعات تعیین شدە است و در نهایت دو طرف باید بە راه حلی دست یابند. حال این راه حل می تواند تقسیم قدرت و اختیارات و یا دورە ای شدن ریاست و رهبری حزب باشد.

دکتر کمال سید قادر دربارە آیندە اتحادیە میهنی نیز گفت کە هنوز مشخص نیست کە پسران مام جلال تا چە اندازە منطقی فکر کنند و تحت تاثیر عواطف و احساسات و هیجانات قرار نگیرند. اگر آنان تحت تاثیر احساسات و هیجانات رفتار کنند، این بە مثابە خودکشی برای آنان و اتحادیە میهنی محسوب می شود. وگرنە هنوز زمینە حل مشکلات وجود دارد،لاهور می تواند حتی اگر تنها بماند جایگاه مردمی برای خود فراهم سازد، اما پسران مام جلال تا حدودی با فرهنگ سیاسی کردی بیگانە هستند.

پژوهشگر حقوق بین الملل دربارە روابط میان ایران و اتحادیە میهنی بە کردپرس گفت کە در این مورد اطلاع چندانی ندارد، اما بە صورت کلی بر این باور است کە ایران در این مورد با آمریکا در رقابت است و در این رقابت ایران جایگاه قوی تری دارد.

همچنین خاطر نشان ساخت کە بە صورت کلی روابط میان ترکیه و اتحادیه میهنی روابطی دشمنانە است.

وی دربارە اینکە مدت زمانی معینی برای لاهور شیخ جنگی تعیین شدە کە اقلیم کردستان را ترک کند، گفت تا جایی کە وی اطلاع دارد، لاهور بە هیچ عنوان حاضر بە ترک اقلیم نیست، زیرا چنین اقدامی بە معنای پایان زندگی سیاسی وی خواهد بود و از سوی دیگر نیز هیچ خطری متوجە وی نیست و نیروهای پشتیبان خود را دارد. رهبران اتحادیە میهنی نیز اهمیت بسیاری بە حفظ جایگاه و منافع خود می دهند و بە همین دلیل عمدتا نقش تماشاچی را ایفا می کنند. برخی اوقات و بە ویژە در شرایط کنونی اقلیم کردستان، منبع تامین معیشت و زندگی از موضع گیری های افراد برای آنان مهم تر است.

در پایان نیز در خصوص احتمال جدا شدن لاهور شیخ جنگی از حزب اتحادیە میهنی کردستان، تاکید کرد کە اگر چنین چیزی روی دهد، قابل مقایسە با جدا شدن نوشیروان مصطفی از حزب نخواهد بود، زیرا این هم جدا شدن از حزب و هم جدا شدن از خاندان بە شمار می آید و در این شرایط یک طرف ماجرا یا بە پایان خود رسیدە و یا کاملا تضعیف می شود و بیشتر رای دهندگان اتحادیە میهنی در وضعیتی این چنین، بە لاهور شیخ جنگی روی می آورند و نخبگان و آنانی کە از اتحادیە میهنی کردستان سودمند می شوند نیز بە سوی پسران مام جلال می روند و اگر وضعیت بە این جا برسد کاملا مشخص است کە چە کسی برندە انتخابات خواهد بود.

مصاحبە : منصور رحیمی- سرویس عراق و اقلیم کردستان

کد خبر 15089

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha