تاثیرات افزایش قیمت بنزین در کردستان/ دو نرخی شدن بنزین فعالیت های زیرزمینی را گسترش می دهد

سرویس کردستان- یک عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان می گوید: با توجه به اینکه در استان کردستان، بیشترین سوخت مصرفی بنزین است بنابراین قطع به یقین اثرات سوء تغییر قیمت آن در استان کردستان بیشتر است.

دکتر حامد قادرزاده در گفت و گو با خبرنگار کُردپرس در واکنش به افزایش قیمت بنزین توضیح می دهد: کارشناسان میزان افزایش 4 درصد را برای قیمت ها بر اثر افزایش قیمت بنزین در نظر می گیرند در حالیکه این میزان ممکن است به طور میانگین در سطح کشور صحیح باشد اما در استان هایی مانند کردستان تاثیرپذیری قیمت ها از افزایش قیمت بنزین با توجه به شرایط اقتصادی استان بیشتر از میانگین در نظر گرفته شده خواهد بود.

او ادامه می دهد: افرادی مانند راننده های آژانس یا سرویس های مدارس که از ابتدای سال یک قرارداد معین بسته اند اما تاکنون برای این افراد سهمیه ای به میزان نیاز تعیین نشده است و همچنین تعیین میزان سهمیه بنزین که در کل کشور برابر است خود مزید بر علت است به دلیل اینکه در استان های کوچک فاصله ها نزدیک تر و ترافیک کندتر و بیشتر است بنابراین مقدار بنزین مصرفی بیشتر است در نتیجه این مسئله در کردستان در مقایسه با سطح ملی و شهری مانند تهران بر روی افزایش قیمت تاثیر بیشتری دارد.

به اعتقاد قادرزاده، بنزین نهاده بسیاری از فعالیت هایی است که در بازار در حال انجام است بنابراین نمی توان به هیچ عنوان با قاطعیت گفت که افزایش نرخ بنزین بر روی قیمت سایر خدمات و کالاها تاثیر نمی گذارد.

او در بخش دیگری از سخنان خود درباره نظارت بروی افزایش قیمت کالاها و خدمات توضیح داد: مقوله نظارت بر اساس محدودیتی که وجود دارد در سطح گسترده ای نمی تواند انجام شود. همچنین مردم هم در قریب به اتفاق موارد ترجیح می دهند افزایش قیمت را قبول کنند و به دنبال شکایت نروند . چرا که در شهرستان های کوچک ارتباطات فامیلی و آشنایی بین مردم بیشتر است و در بسیاری از موارد خود به این توافق می رسند که با توجه به افزایش قیمت، مغازه دار هم نباید متحمل ضرر و زیان شود و باید قیمت را افزایش دهد. الزاما تمام موارد هم به سامانه 124 و اعلام شکایت ارجاع داده نمی شود. فرد خود ترجیح می دهد مبلغ بیشتری بدهد چرا که شکایت پروسه ای طولانی است و فرد از آن دست می کشد.

این استاد دانشگاه با بیان این نکته که اقتصاد به هیچ عنوان دستور پذیر نیست و وقتی قیمتی افزایش پیدا می کند بر روی عرضه و تولید تاثیرگذار است، اضافه می کند: بیشتر واحدهای تولیدی ما تاثیرپذیر از حامل های انرژی هستند. زمانی که محصولی گران شود به سراغ جایگزین آن می رویم اما آیا در استانی مانند کردستان ماشین های برقی وجود دارند که بتوان آن را جایگزین ماشین های بنزینی کرد؟ این در حالی است در شهری مانند تهران که مترو وجود دارد با افزایش قیمت بنزین می توان از این خدمات بیشتر استفاده کرد. اما در کردستان بنزین جایگزین ندارد بنابراین با افزایش قیمت، محصول اصلی بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرد.

قادرزاده همچنین گریزی به دو نرخی شدن قیمت بنزین می زند و در این باره می گوید: وقتی دو نرخ در بازار وجود دارد قطعا نوعی فعالیت زیرزمینی اتفاق می افتد افرادی که بنزین کمتری مصرف می کنند سهمیه خود را به افراد با مصرف بیشتر می فروشند.

او تصریح می کند: اگر می خواهیم اقتصادی فعال و پایدار در سیستم اجتماعی داشته باشیم نباید برابری قیمت و سهمیه داشته باشیم. آیا واقعا فردی که در تهران زندگی می کند با کردستان برابری دارد؟ در تهران می توان از مترو و بی آر تی استفاده کرد این در حالی است که در شهرهای کوچک این امکان وجود ندارد و ترافیک در شهرهای کوچک تر بیشتر است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان از مجموعه دولت و سازمان صمت درخواست کرد که اشکالات و تفاوت های اقتصادی استان کردستان را به مرکز منعکس کنند تا نگاهی متفاوت و متعادل نسبت به این مناطق به وجود آید.

کد خبر 158770

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha