لایحه بودجه ۹۹ غیر عملیاتی است

سرویس ایران-خبرنگاران پارلمانی امروز حاضر در صحن علنی مجلس گفتند:در شرایطی که کشور در رکود و تورم قرار دارد و تولید متوقف شده،ارائه لایحه بودجه‌ای که منهای نفت باشد،قدری اغراق‌ آمیز و غیر عملیاتی است.

به گزارش کُردپرس،صبح امروز دکتر حسن روحانی برای تقدیم لایحه بودجه سال ۹۹ به مجلس رفت و پیرامون بودجه توضیحاتی ارائه نمود.رئیس جمهور در صحن علنی مجلس اعلام کرد:می‌دانیم در شرایط تحریم قرار داریم و مردم در سختی هستند و قدرت خرید مردم کاهش یافته است.می‌دانیم که در صادرات نفت با مشکلاتی روبرو هستیم؛ اما تلاشمان این است که این‌ سختی‌ها کاهش پیدا کند.

رییس جمهور همچنین اعلام کرد حقوق ثابت کارمندان را در سال آینده ۱۵ درصد افزایش خواهیم داد و امسال هم ۲۰درصد افزایش یافت که مجموعا ۳۵ درصد در دو سال، افزایش دادیم.همچنین‌ رییس جمهور از کاهش تورم ۵۲ درصدی به ۲۷ درصد خبر داد و تاکید کرد، ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی اختصاص می‌گیرد.

اما آنچه که در سخنان رییس جمهور حائز اهمیت بود بودجه منهای نفت است.آقای روحانی صبح امروز در صحن علنی مجلس اعلام کرد،رشد اقتصادی سال گذشته منفی بود ولی علائم امروز میگوید که اقتصاد منهای نفت ما مثبت باشد.

با توجه به سخنان رییس جمهور باید گفت، قطع وابستگی بودجه به نفت،یکی از مسائلی است که در دولت‌های قبل و بعد از انقلاب همواره مورد توجه مسئولان و نمایندگان مردم بوده است.امری که به دلیل رابطه خصمانه دولت‌های جهانی و شدت تحریم‌ها رمق را از تولیدات داخلی و صادرات غیرنفتی بریده و راه را برای قطع وابستگی به نفت ناهموار کرده است.با توجه به آن که منابع پیش بینی شده از محل اخذ مالیات‌ها در بودجه سال ۹۸ حدود ۱۲۶ هزار میلیارد تومان و هزینه‌های جاری اجتناب ناپذیر دولت حدود ۳۷۵ هزار میلیارد تومان بود و اختلاف میان ۳۷۵ هزار میلیارد و ۱۲۶ هزار میلیارد تومان رقم بزرگی در می‌آمد،پس چگونه دولت می‌خواهد بودجه ۹۹ را بدون نفت ببندد؟!

قطع یکباره وابستگی بودجه به نفت امکانپذیر نیست

«میثم حمزه‌لو» خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم با اشاره به ارائه لایحه بودجه ۹۹ که امروز توسط رییس جمهور به مجلس تقدیم شد،گفت:«معتقدم در شرایطی که اقتصاد کشور دچار رکود شده و تولیدکنندگان هم با فشار مضاعف مالیاتی رو به رو هستند، قطع یک باره بودجه از درآمدهای نفتی امکانپذیر نیست، اما اظهارات رییس جمهور و شواهد بودجه 99 نشان می‌دهد که دولت قصد دارد با افزایش پایه های مالیاتی و تغییر در قیمت حامل های انرژی ، تا حدودی درآمدهای نفتی را که تحت تأثیر تحریم ها قرار و کاهش پیدا کرده را جبران کند. شاید در این شرایط و با وجود فشار مالیاتی بیشتر به تولید کننده، این امر تا حدود کمی محقق شود.»

قطع وابستگی بودجه به نفت باید به تدریج و طی این‌ سال‌ها صورت می‌گرفت

«علی درخشان»خبرنگار پارلمانی سایت تحلیلی پول نیوز،با اشاره به اقدام دولت در کاهش وابستگی لایحه بودجه ۹۹ به نفت،توضیح داد:این رویه باید سالها پیش بوقوع می‌پیوست تا ما در شرایط کنونی که دچار رکود و چالش‌های عظیم اقتصادی چه در قالب حیف و میل بیت المال از سوی مفسدان داخلی و چه اعمال فشار و محدود کردن رابطه های اقتصادی از سوی غرب هستیم در صدد اجرای طرح ناپخته و غیر کارشناسانه بدون در نظر گرفتن سوپاپ های اطمینان اقتصادی که جز ضرر سودی ندارند،باشیم،چرا که هر چند این طرح در اتاق های فکر طراحی شده باشد اما همیشه در مرحله اجرا دارای نقصان هایی هم خواهد بود.

وی افزود:حال با توجه به شرایطی که دولت در صدد تغییر ساختار بودجه کشور است صفر کردن وابستگی به نفت،امری است که چالش های بسیاری را پیش رو خواهد داشت و قطعا در این حوزه مردم شرایط بدتری را تجربه خواهند کرد ضمن آنکه این تفکر تغییر ساختار بودجه و صفر کردن درآمدهای نفتی از نظر همفکران خود دولت هم امری ناشدنی است.

دست دولت در جیب مردم

«هادی افروز» سردبیر پایگاه خبری پول و تجارت و مشاور و خبرنگار پارلمانی با اشاره به لایحه بودجه ۹۹، تصریح کرد:صبح امروز رصورت اجمالی نگاهی به لایحه بودجه انداختم.اگر به بودجه سال قبل توجه کنیم بسیاری از قسمت های بودجه ۹۸ محقق نشد و همان قسمت‌ها با فشار مضاعف به قشرهایی از مردم در بودجه ۹۹ دیده می‌شود. دولت کاملا دستش در جیب مردم است. کجای دنیا این قدر از تولید مالیات گرفته می‌شود، این به تولید و تولیدکننده کشور آسیب جدی وارد می‌کند.

وی افزود:نظام بودجه نویسی در کشور ما هنوز مبنا و مفهوم صحیحی ندارد و هر سال انگار یک قسمت هایی از آن را بازنویسی میکنند و بصورت دقیق و کارشناسی آنچه داشته ها و ورودی های کشور است،در نظر گرفته نمی‌شود.

وی خاطرنشان کرد:کشور منابع درآمدی بسیار زیادی دارد که می‌تواند در بودجه لحاظ شود و در عین حال باید از ریخت و پاش و هزینه های اضافی دولت و مجموعه های وابسته جلوگیری کرد.

افروز ضمن اشاره به ادعای دولت مبنی بر بودجه منهای نفت گفت: اگر بناست بودجه بدون نفت داشته باشیم می‌بایست با خرد جمعی و تمام قوا به این مهم برسیم نه فشار مضاعف بر مردم و افزایش مالیات و خدمات. سطح درآمدهای دولت باید بر اساس داشته ها و منابع و ثروت های آن بالا برود نه بر اساس اینکه از طریق مردم ورودی درآمد بودجه حاصل شود.

سردبیر سایت پول و تجارت با انتقاد از افزایش مالیات بر جامعه گفت:در هیچ کجای دنیا تا این حد مالیات به شکل های مختلف از مردم و تولید کنندگان دریافت نمی‌شود.در همه جای دنیا مالیات دریافتی از مردم و تولید صرف خود مردم می‌شود.

وی با اشاره به بودجه نهادهای خاص یادآور شد:هر ساله شاهد این هستیم که قسمتی از بودجه بنام و شکل های مخنلف به نهادهای خاص فرهنگی داده میشود اما تاثیرات آن را در کشور نمیبینیم، دولت باید در این خصوص هم صرفا یک نهاد متولی بودجه فرهنگی قرار دهد.

وی تاکید کرد:بودجه ورزش و حوزه سلامت و نخبگان و مخترعین و تولید کنندگانهم هر ساله باید رشد چشم گیری نسبت به سالهای قبل داشته باشد که متاسفانه نگاه دولت در این امر کم و کوتاه و مبتنی بر درامدهای دیگر بودجه است که ان هم حاصل نمیشود.

افروز در پایان پیشنهاد کرد: نظام بودجه نویسی را باید کاملا شخم زد و یک دانشگاه ویژه و تحقیقاتی و مطالعاتی بر اساس داشته ها و نداشته های کشور ایجاد کرد نه یک سازمان و چند مرکز که هر ساله صرفا بودجه می‌نویسند و در نهایت هم کسری بدنبال دارند.

کد خبر 159179

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha