کمبود گاز مایع در آذربایجان غربی؛ صادرات بدون زمانبندی یا بازار سیاه دلالان!

سرویس آذربایجان غربی- بر خلاف ادعای مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه در خصوص جذب مازاد بر سهمیه ابلاغی گاز مایع، نماینده یکی از شرکت‌های ارایه دهنده کپسول گاز در این شهر، کمبود گاز مایع را رونق گرفتن صادرات آن از طریق بورس انرژی می داند.

به گزارش خبرنگار کردپرس، صف‌های صد نفری کپسول گاز مایع در ارومیه این روزها خبر ساز شده و عدم توزیع بهینه گاز مایع به خانوارهای فاقد گاز طبیعی برای مردم دردسر ایجاد کرده است.

مردمی که در سرمای پاییزی ارومیه در صف هایی طولانی به انتظار سلیندر‌های گاز مایعی هستند که با افزایش قیمت روبه رو شده و گاها به دلیل ازدیاد جمعیت میزان کپسول های توزیعی کفاف همه را نمی دهد.

مهر ماه امسال نیز با کمبود گاز مایع در برخی از شهرهای جنوب آذربایجان غربی همراه بود، به طوری که در سه هفته اول مهر ماه تصاویری از صف‌هایی طویل مردم در مهاباد، بوکان و پیرانشهر، نقده و ... برای دریافت کپسول های گاز مایع در فضای مجازی منتشر شده بود.

در آن زمان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، منطقه میاندوآب به خبرنگار کردپرس اعلام کرد؛ «این شرکت در این خصوص قادر به پاسخگویی نیست، زیرا این مسئله باید در سطح ملی پاسخ داده شود».

با گذشت 3 ماه و در آخرین روزهای پاییزی با افزایش مصرف خانگی و کارگاهی گاز مایع، باز هم صف های طویل مردمی برای دریافت این محصول در ارومیه شکل گرفته است و مردم از وضعیت توزیع سیلندرهای گاز مایع در این شهر گلایه منند.

اما مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه ارومیه معتقد است؛ در کنار نبود سیستم توزیع منسجم، مراکز توزیع غیرمجاز کپسول‌های گاز مایع هم کارها را خراب می‌کنند و باعث ایجاد چالش توزیع در سطح شهر می‌شوند.

به گفته احمد مجرد؛ اغلب افرادی که از وضعیت پیش آمده اظهار گله‌مندی می‌کنند این محصول را برای مصرف خودرو می‌خواهند و نه برای مصرف خانگی. از سوی دیگر دلالان هم با آشفته کردن بازار، شرایط نیازهای خانگی را هم تحت شعاع قرار دادند که این امر مستلزم نظارت و ورود صنعت معدن و تجارت استان است.

مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه می گوید: «این شرکت نقش تامین کننده در فرایند تامین و توزیع گاز مایع را برعهده دارد و امسال توانسته‌ بیشتر از سهمیه ابلاغی جذب کند. از سوی دیگر راه اندازی برنامه نرم افزاری یکپارچه امور مشترکین گاز مایع می تواند این مشکل را تا حد زیادی رفع کند».

بر خلاف ادعای مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه در خصوص جذب مازاد بر سهمیه ابلاغی گاز مایع، نماینده یکی از شرکت‌های ارایه دهنده کپسول گاز در ارومیه بر کمبود گاز مایع صحه می گذارد و به تسنیم می گوید: «یکی از دلایل کمبود گاز مایع یا همان گاز کپسولی در روزهای اخیر، رونق گرفتن صادرات آن از طریق بورس انرژی است».

محمد نوبخت تاکید می کند: «عدم برنامه‌ریزی درست و زمان‌بندی شده برای عرضه این فرآورده نفتی در بازارهای صادراتی سبب گله مندی مصرف کنندگان داخلی بویژه در بخش خانگی شده است».

او دلیل دیگر این چالش بوجود آمده را بازار سیاه می‌داند و می‌افزاید: «در مقابل برخی از شرکت‌های مجاز و غیر مجاز عرضه گاز مایع در ارومیه برخی سودجویان و واسطه گرها با اجیر کردن افرادی به منظور ایستادن در صف‌های گاز، اقدام به خرید انبوه سیلندرهای گاز می‌کنند و در مقابل پرداخت وجوهی افراد را در صف به کار می‌گیرند».

مسئله کمبود گاز مایع در اوایل پاییز امسال هم مطرح شده بود و هیچ کدام از مسئولین استانی حاضر نشدند در خصوص دلایل کمبود گاز مایع در جنوب آذربایجان غربی اعلام نظر کنند.

تا اینکه رییس اداره صنعت، معدن و تجارت نقده یکی از دلایل کمبود گاز مایع را صادرات گاز مایع از طریق پالایشگاه‌ها دانست ضمن اشاره به کاهش سهم اختصاصی گاز مایع در نقده و گفت: «در حال حاضر فقط یک سوم سهمیه اختصاص داده شده که متولی جذب کامل آن نیز شرکت نفت است و پیش بینی می شود موضوع تا آبان امسال برطرف گردد».

علاوه بر موارد مطرح شده افزایش تقاضا، سبب افزایش قیمت کپسول های گاز هم شده است که گفته می شود؛ نظارت بر قیمت‌ها و برنامه نظارت بر نحوه توزیع، برعهده شرکت نفت محول نشده است و باید دستگا‌های نظارتی ورود کنند.

در نهایت؛ صادرات گاز مایع از طریق پالایشگاه‌ها و رونق گرفتن این صادرات از طریق بورس انرژی در کنار عدم برنامه‌ریزی درست و زمان‌بندی شده برای عرضه این فرآورده نفتی در بازارهای صادراتی سبب شکل گیری اوضاع کنونی و ایجاد صف های طویل مردمی برای دریافت کپسول های گاز مایع شده است.

منظره صف هایی که نشانگر عدم مدیریت و پاسخگویی صحیح مسئولین مربوطه است.

کد خبر 159762

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha