به گزارش خبرگزاری کردپرس، آیین سنتی «چهمهر» یكی از این رسوم محلی روستایی و عشایری استان ایلام است كه اجرای این مراسم آیینی در بین جامعه عشایری از ریشه های اعتقادی و برخاسته فرهنگ بومی است، این آیین برای تكریم و تجلیل از درگذشت و فقدان شخصیت ها، انسان های مصلح و خداجو، دلاور و شجاع برگزار می شود.
این مراسم نمایشی تصویری و عینی از آیین مرثیهای و عزاداری محلی مردمان این دیار است که میتوان آن را در قلمرو تعزیه دستهبندی کرد. چهمهر همریشه با کلمهی چنبر به معنای حلقه و دایره است که این معنا در شکل برگزاری مراسم چهمهر که به صورت دایرهای و حلقوی است تجلی یافته است.
چهمهر که با اساطیر آغاز دورهی نوسنگی در ارتباط است از زمانهای بسیار قدیم تا کنون در سوگ عزیزان از دسترفته و در مراسم فوت بزرگان و متمولین و شهدا و قهرمانان به طور خاصی توسط زنان و مردان و با همراهی و هنرمندی تعدادی از اجراکنندگان محلی (بئیوشها) برگزار میگردد. نوازندگان سرنا و دهل نیز در مقامهای موسیقایی خاص چهمهر، با اجراکنندگان همراهی میکنند.
اجراکنندگان، در مقامهای آوازی با سرودن اشعاری کُردی به صورت بداهه در رثای امام حسین(ع) و یارانش و گروه همسرایان در مقامی موسوم به «راو» آن ابیات را تکرار کرده و میخوانند و همزمان با اجرای این مراسم و در میانهی آوای سوگواران و آواز همسرایان، بانگ حزین سرنای خنیاگران تا ساعتها و بیوقفه در محل «چهمهرگاه» ادامه دارد.
این آیین در سوگ سردار سپهبد شهید سلیمانی نیز در ایلام برگزار شد و شور و حال خاصی در بین مردم استان ایجاد کرد.
نظر شما